Guvernul incearca sa cumpere bunavointa romanilor saraci folosind zeci de mii de miliarde de lei de la bugetul de stat. Si unele companii private s-au trezit angrenate in acest joc. Partidul Social Democrat a declansat, in ultima perioada, o adevarata avalansa de subventii, ajutoare si facilitati. Tinta o reprezinta pensionarii, somerii si, in general, orice persoana cu venituri reduse.

Coincidenta sau nu, masurile sociale s-au inmultit semnificativ inaintea scrutinului din noiembrie. Una dintre cele mai trambitate actiuni - inclusiv prin intermediul unor clipuri publicitare difuzate la posturile de televiziune - este cea de distribuire a ajutoarelor de incalzire.

Este adevarat ca aceste subventii au fost acordate si in anii trecuti, insa de aceasta data sistemul s-a eficientizat brusc, formularele fiind distribuite si retransmise prin posta, astfel incat sa elimine cozile de la primarii. Nu in ultimul rand, cuantumul ajutoarelor a crescut destul de serios.

Dar subventiile pentru caldura risca sa fie eclipsate, in toamna aceasta, de multitudinea de noi facilitati scoase din maneca de Guvern. O decizie de-a dreptul halucinanta este cea privind tichetele de reducere pentru SNCFR acordate pensionarilor.

Reducerea a fost extinsa si pe trenurile accelerate si rapide, de tichete pot beneficia acum si sotul sau sotia titularului, iar ceea ce e mai important e ca tichetele neutilizate intr-un an vor putea sa fie preschimbate pe alimente! Spre bucuria companiilor din domeniu.

Nu trebuie uitate, desigur, recorelarea devansata cu trei luni a pensiilor si nici noua pensie sociala, pentru persoanele de peste 65 de ani si fara venituri. De asemenea, tot pentru cei in varsta, s-a decis ca valoarea maxima a biletelor de tratament in statiunile balneare va fi de 50% din valoarea pensiei si nu de 100% ca pana in prezent, restul urmand sa fie suportat de la buget.

Nu au fost uitati nici tinerii proveniti din familii cu venituri scazute. Cu putin timp inainte de inceperea anului universitar, Guvernul a decis sa acorde subventii de cazare de circa 700.000 de lei lunar pentru studentii la stat, cursuri de zi, cu maximum 1,5 milioane de lei venit brut pe membru de familie, carora nu li se poate asigura un loc in camin.

Cristi Dumitru, presedintele Asociatiei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), spunea atunci ca "este vorba despre o masura electorala", mai ales ca "foarte putini copii din familii sarace ajung la facultate". Aceleasi criterii de venituri au fost aplicate si in ceea ce priveste subventia de 200 de euro acordata pentru achizitionarea de calculatoare. 120.

000 de elevi si studenti au depus cereri de acest gen si, pana la sfarsitul lunii, 25.000 dintre ei vor putea cumpara deja computerele la pret redus. Dragos Simion, presedintele Flamingo Group, spune ca programul nu le va pune probleme companiilor, mai ales celor mari, cu conditia "ca Guvernul sa-si tina promisiunea", respectiv sa deconteze la timp bonurile valorice cu pricina.

Una dintre cele mai alambicate decizii pare cea potrivit careia persoanele cu venituri nete lunare mai mici de 2.460.000 de lei pe membru de familie vor beneficia de subventii la telefonia fixa. Potrivit Directiei Relatii Publice din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC), hotararea a fost adoptata in concordanta cu legislatia si practica europeana in domeniu.

Cuantumul ei nu a fost stabilit inca, o decizie in acest sens urmand sa fie luata pana la 1 decembrie. O problema a programului o reprezinta faptul ca in Romania exista peste 1.000 de localitati in care nu au retele nici RomTelecom, nici alti furnizori de telefonie fixa, si, in plus, in multe din satele si orasele in care acestia sunt prezenti exista zone fara acces la retea.

Dar cu acoperire GSM.

Reprezentantii furnizorilor din domeniu au refuzat sa comenteze oficial chestiunea, dar se pare ca in cel putin o companie de telefonie mobila s-a pronuntat cuvantul "discriminare".

In propaganda guvernamentala de toamna au mai fost incluse, chiar daca la alta categorie, si cele aproximativ 400 de sali de sport construite in ultimii doi ani, care au beneficiat de mediatizare prin intermediul reclamelor difuzate la TV. Planuri mari sunt si pentru a treia sectiune a autostrazii Bucuresti-Constanta, respectiv Lehliu-Drajna.

Desi este finalizata de aproape o luna, portiunea de 40 de kilometri va fi inaugurata cu mare pompa chiar inainte de alegeri. "PSD incearca in acest fel sa mituiasca cetatenii, sa le cumpere votul.

E la mijloc si o perversitate ideologica, caci se urmareste in mod deliberat ca o parte tot mai mare a populatiei sa fie asistata de stat, astfel incat sa-si canalizeze optiunile electorale spre PSD", crede deputatul liberal Eugen Nicolaescu. El spune ca o asemenea politica poate avea rezultate, un exemplu foarte bun fiind regimul de 14 ani al lui François Mitterand.

si Cristian Parvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia, considera ca o serie de actiuni guvernamentale din ultima vreme au substrat electoral. "O buna parte a indecisilor, cei care ar putea face diferenta la alegerile din noiembrie, fac parte din categorii sociale si de rezidenta care ar putea fi sensibile la astfel de ajutoare de la stat.

De aceea, avem de-a face cu actiuni grosiere de popularizare - masurile trebuie observate de cei carora le sunt adresate", spune el. In replica, reprezentantii Puterii afirma ca nu este vorba, in realitate, decat de continuarea politicilor social-democrate "puse in aplicare pe intreaga perioada a mandatului".