Peste 80% dintre reprezentantii comunitatii maghiare declara, prin sondaj, ca vor vota cu UDMR la alegerile parlamentare. Cercetarea sociologica apartine Centrului de Cercetare a Relatiilor Interetnice, la comanda UDMR, care vrea sa testeze cate sanse mai are sa treaca pragul parlamentar de 5%.

Totodata, sondajul releva ca doar 4,7 procente din comunitatea maghiara ar vota cu UCMR, care incearca in aceasta perioada sa stranga semnaturi pentru a putea candida. Pe mana PSD ar merge ceva mai mult de 4%, si ceva mai multi, dar nu foarte, cu Alianta PNL-PD, daca se insumeaza si intentiile de vot pentru PNL si PD masurate separat.

La capitolul incredere, PSD sta mai prost decat PNL in comunitatea maghiara: PNL intruneste peste 22% incredere, in timp ce PSD, aliatul mai mare al UDMR, doar 18%. In UDMR, gradul de incredere se ridica la doar 78%, ceea ce ar justifica, macar teoretic, nevoia unei alternative politice interne.

Totusi, daca in decurs de un an increderea in UMDR a crescut relativ, procentele de incredere in PSD au scazut in aceeasi perioada. Tot 78% dintre cei intervievati sunt de acord cu colaborarea UDMR-PSD din ultimii patru ani, in timp ce 22% nu sunt de acord.

53% cred ca Uniunea ar trebui sa intre intr-o coalitie si dupa alegeri, dar nu sunt masurate preferintele spre unul sau altul dintre cei doi poli politici. Pe Marko Bela candidat la Presedintie l-ar vota peste 65 de procente dintre etnicii maghiari, cu 15% procente mai putin decat intentia de vot pentru Uniune.

Adrian Nastase ar lua 10 procente in secuime, Theodor Stolojan ar fi luat peste 13 la data masuratorii, cand inca nu se retrasese din cursa, fiind urmat cu procente foarte mici de Lia Roberts si C.V. Tudor, cotat cu 0,5%.

Perspectiva, in ochii votantilor UDMR, asociat fidel in ultimii patru ani al PSD la putere, optimista. 26 de procente dintre cei peste o mie de intervievati cred ca Romania se indreapta intr-o directie buna, in timp ce la nivelul anului 2002 procentul optimistilor era de doar 22.

In compensatie, 59% afirma ca Romania se indreapta intr-o directie gresita, in timp ce acum doi ani nivelul acestora era de 68 de procente. Directia buna/gresita este un indice pentru masurarea sociologica a increderii in transformarile la nivel economic si social operate de Putere. Multumiti de conditiile de viata nu sunt foarte multi etnici maghiari.

Multumiti pe deplin sunt doar 2,8 procente, iar mai curand multumiti, 34%. Mai curand nemultumiti, 50%, iar total nemultumiti, 11 procente. Procentele sunt totusi in crestere fata de anii trecuti. Masurarea preferintelor pentru mass-media a relevat ca aproximativ 22 de procente urmaresc postul maghiar Duna TV, urmat de Pro TV cu 17 procente si TVR cu 9.

Una peste alta, analistii trag o concluzie in avantajul UDMR: chiar daca se poate vorbi de o stare de nemultumire, se poate spune in acelasi timp ca proportia celor care incep sa devina multumiti de conditiile de viata creste.