89,9% din cifra de afaceri, asigurata din banii publici

Controversatul raport de activitate al Societatii Romane de Televiziune poate fi vazut pe site-ul TVR. Dincolo de criticile confuz formulate de Adrian Paunescu si de Pruteanu in comisiile care au votat negativ raportul prezentat de Nicolau, cifrele publicate in raportul de activitate al TVR pentru 2003 lasa inca loc multor intrebari.

Se poate spune ca toate coloanele de cifre din raport ascund citeva revelatii. Daca impartim cele 522,25 miliarde (bugetul de salarii) la numarul de angajati ai TVR, aflam ca salariul mediu este de aproximativ 15 milioane pe luna. Avind in vedere ca este vorba despre o institutie bugetara, nu se poate spune ca acest fapt ar marca o situatie de criza.

Pentru anul 2002, TVR declara un profit de 182 de miliarde lei. La acea vreme, cea mai mare parte a veniturilor veneau din incasarea abonamentelor - 66 la suta. Abonamentele au ramas in continuare principala sursa de venituri a TVR, insa in 2003 ponderea acestora a fost de 75,5% din veniturile de exploatare.

La capitolul venituri, este de notat faptul ca, in afara abonamentelor, mai exista si subventii de exploatare cu un total de peste 521 miliarde (reprezentind 14,3% din totalul veniturilor din exploatare), acestea fiind alocatii de la bugetul de stat. Deci 89,8% din cifra de afaceri a TVR este asigurata de lege, din banii publici.

In afara succesului indiscutabil din punctul de vedere al adunarii taxelor, TVR se mai poate lauda doar cu un procent de 11% din venituri ca fiind sume atrase in plus fata de banii publici.

22 de miliarde, datorii catre personal

57% din banii televiziunii publice se regasesc la capitolul cheltuieli si servicii prestate de terti. Din aceasta suma, o treime a fost rezervata cheltuielilor cu licentele. Profitul calculat prin diferenta dintre veniturile si cheltuielile de exploatare trece la TVR, pentru anul 2003, de suma de 344 de miliarde lei.

De remarcat este ca situatia financiara a TVR include si un capitol de datorii care se ridica la cifra de 281 de miliarde lei, din care peste 127 de miliarde sint datorii la bugetul de stat, iar 22 de miliarde, datorii catre personal.

Un capitol special al raportului se refera la prezentele partilor implicate in politica pe canalele Televiziunii romane. Cifrele departamentului de marketing al TVR arata o interpretare personala a regulii celor trei parti - o parte opozitia, una partidul de guvernamint si o a treia autoritatile publice.

In afara unui raport preponderent de 1/5 al stirilor presedinte/guvern, autoritatile publice aveau singure, in fiecare luna, la TVR, 2/3 din prezentele rezervate politicului pe micul ecran. A treia parte era impartita intre PSD (si coalitiile in care a intrat acest partid) si opozitie, reprezentata de PNL, PD si PRM.

Pina la ora inchiderii editiei solicitarile redactiei noastre privind eventuale explicatii, au ramas fara raspuns din partea conducerii TVR.