Ambasada SUA la Bucuresti si-a precizat miercuri pozitia cu privire la alianta Blocului National Sindical cu PRM. Ambasada a recunoscut ca a impiedicat negocierile dintre cele doua parti pe motiv ca PRM este un partid antisemit. Indiferent de motivatie interventia clara a ambasadei SUA in politica romaneasca naste mai multe semne de intrebare.

Incearca SUA sa influenteze viata politica romaneasca? Daca PRM e un partid extremist de ce nu se trece in conformitate cu legea la desfintarea lui?

Revista Presei

Partidul Romania Mare l-a reclamat ambasadorului SUA la Bucuresti pe secretarul pentru probleme politice al ambasadei, pentru ceea ce PRM numeste "presiuni brutale" exercitate asupra Blocului National Sindical (BNS), cu scopul de a determina "destramarea aliantei dintre miscarea sindicala si PRM".

Liderii PRM spun ca reprezentantii ambasadei au devenit: "masa de manevra, pentru adversarii politici ai PRM, prin invocarea obtuza a cliseului expirat al extremismului".

In acest fel, contiuna comunicatul, cei de la Ambasada SUA la Bucuresti actioneaza impotriva intereseleor statului pe care il reprezinta.

Contra 'separatismului etnic'

Pozitia consecventa a ambasadei Statelor Unite este de a se opune fortelor politice care promoveaza separatismul etnic si care ar putea pune in pericol democratia in Romania

Atasatul de presa al Ambasadei SUA

Ambasada Statelor Unite a confirmat prin atasatul sau de presa, Paul Oglesby, ca a contactat Blocul National Sindical si CNSLR Fratia.

Scopul declarat al demersurilor a fost acela de a avertiza cele doua organizatii sindicale sa nu faca nici un fel de intelegeri cu PRM.

"Ambasada Statelor Unite si-a facut cunoscuta conducerii BNS dezamagirea fata de decizia lor de a se alia cu un partid extremist."

"Am informat Blocul National Sindical ca in acest caz va trebui sa intrerupem orice relatii cu organizatia lor sindicala."

"Apoi ne-am impartasit ingrijorarea si conducerii CNSRL, stiind ca aceasta organizatie se pregatea sa formeze o confederatie cu Blocul National Sindical," a mai declarat la BBC, atasatul de presa al ambasadei Statelor Unite la Bucuresti.

Partidul Romania Mare a transmis un comunicat prin care protesteaza fata de acest demers pe care il califica drept "presiuni brutale"

'Speculatii in planuri diferite'

In nici un caz. Faceti speculatii in doua planuri diferite.

Dumitru Costin

Blocul National Sindical a semnat recent un protocol cu PRM.

In urma intelegerii, BNS a obtinut aproape 20 de locuri de parlamentari pe listele partidului condus de Corneliu Vadim Tudor.

Liderul BNS, Dumitru Costin, avea sa explice ca numai asa interesele salariatilor vor putea fi mai bine reprezentate si promovate in Parlament.

La sfarsitul lunii trecute, BNS anunta si fuziunea cu CNSRL Fratia, organizatie care a semant un acord cu PSD.

Ieri insa, a fost anuntata suspendarea fuziunii pana dupa alegeri.

Liderii BNS si CNSLR-Fratia au motivat ratiuni tehnice si juridice, care impiedica acum fuziunea.

Intrebati daca la baza suspendarii fuziunii stau motive de ordin politic, sau diplomatic liderii sindicali au dat un raspuns ambiguu.

Presedintele BNS, Dumitru Costin:

"Un plan este cel sindical - sindicatele sunt organizate dupa o anumita lege, Legea 54. Partidele politice au cu totul si cu totul alt rol si sunt create in cu totul si cu totul alt cadru legal.2

"Era exclus asa ceva. Nu discutam aceasta inducere a acestei aliante in zona politica."

Surse din cadrul celor doua confederatii au declarat ca decizia de a suspenda demersurile de fuziune ar fi fost luata in urma primirii scrisorii trimise de Ambasada SUA.

BBC

Ambasada SUA cere BNS-ului sa rupa alianta cu PRM

Ambasada Statelor Unite la Bucuresti si-a precizat ieri, intr-un comunicat remis agentiei Mediafax, pozitia cu privire la alianta Blocului National Sindical cu PRM. "Pozitia consecventa a Ambasadei Statelor Unite a fost sa se opuna fortelor politice extremiste care promoveaza separarea etnica si ar putea pune in pericol democratia din Romania", se arata in comunicat.

In concordanta cu aceasta pozitie, ambasada SUA a facut cunoscuta liderilor BNS dezamagirea provocata de decizia ca organizatia sindicala sa incheie un pact cu "un partid extremist". "Am informat BNS ca, in urma acestui fapt, trebuie sa punem capat relatiilor noastre.

Am impartasit ingrijorarea si liderilor CNSLR-Fratia, cunoscand planurile organizatiei de a forma o confederatie impreuna cu BNS", se precizeaza in comunicat. Totusi, marti, la conferinta de presa comuna a liderilor BNS si CNSLR-Fratia, ambele parti au negat vehement ca decizia de amanare a fuziunii dintre cele doua confederatii ar fi fost determinata de vreo problema politica.

Contactat telefonic, liderul BNS, Dumitru Costin, a recunoscut ca a primit saptamana trecuta un mesaj asemanator comunicatului reprodus mai sus, care purta antetul Ambasadei SUA, dar nu era semnat de ambasador. "Mi s-ar fi parut firesc, daca este vorba de o pozitie oficiala a ambasadei, sa fi avut inainte o intrevedere asa cum am avut de nenumarate ori pe probleme sociale sau economice.

Nefiind semnata de ambasador sau de primul secretar al ambasadei, nu cred ca vorbim despre o pozitie oficiala", a explicat Costin. A raspuns totusi la mesaj, explicand in scris ca "BNS nu a abdicat de la principiile democratiei si ale statului de drept". "Nici unul din cele 10 puncte pe care presedintele PRM isi bazeaza campania electorala nu tradeaza nici o umbra de nationalism.

Am constatat ca acest partid vrea sa se modernizeze, din acest motiv am incheiat alianta cu el. Maine (astazi - n.n.) sunt invitat la sediul Aliantei D.A. pentru a dezbate programul lor economic si social. Daca m-ar fi considerat extremist, nu cred ca m-ar mai fi invitat", a mai spus Costin.

Marti dupa-amiaza a solicitat o intrevedere cu oficialii Ambasadei SUA, dar pana in prezent nu a primit nici un raspuns. Costin spune ca semne de intrebare privind alianta cu PRM au fost ridicate si din partea Ambasadei Germaniei si a Marii Britanii, dar, in urma intalnirilor avute cu oficialii acestor ambasade, toate problemele au fost lamurite.

"Dupa campania electorala voi da o suita de informatii care or sa lase masca analistii politici", a amenintat el. PRM a reactionat mult mai violent.

Ieri l-a reclamat ambasadorului SUA la Bucuresti pe secretarul pentru probleme politice al ambasadei pentru "presiuni brutale exercitate asupra BNS", ceea ce "constituie o stupefianta incalcare a regulilor diplomatice si a principiilor democratice".

Intr-un comunicat al PRM se afirma ca "anumiti reprezentanti" au devenit "masa de manevra" pentru adversarii politici ai PRM, "invocand obtuz cliseul expirat al extremismului".

PRM respinge acuzatiile de extremism, sustinand ca aceasta formatiune are o doctrina si un statut "moderne si profund democratice", fiind prima care a introdus in documentele sale necesitatea combaterii terorismului. In consecinta, cere interventia ambasadorului Jack Dyer Crouch II, pentru a "anula" eroarea comisa de un functionar al ambasadei.

Reamintim ca, in urma aliantei incheiate intre Blocul National Sindical, Blocul National Democrat - partidul infiintat de confederatie -, si PRM, 15 sindicalisti urmau sa fie promovati pe locuri eligibile pe listele electorale pentru Parlament.

Caterina NICOLAE

Adevarul - 14 octombrie 2004