Candidatul Uniunii PSD+PUR la Presedintia Romaniei, Adrian Nastase, a fost in pericol sa nu poata intra oficial in cursa prezidentiala din cauza neconcordantelor dintre prevederile Legii pentru alegerea presedintelui Romaniei si cele ale Legii privind alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului.

Legea alegerii presedintelui prevede ca pot prezenta candidati la functia suprema in stat partidele politice sau aliantele politice. In aceste conditii, Adrian Nastase ar fi intrat ilegal in cursa, deoarece este sustinut la functia prezindentiala de catre o alianta electorala - PSD+PUR - si nu de una politica, inregistrata la tribunal.

Actul normativ privind alegerea senatorilor si deputatilor face referire la faptul ca si aliantele electorale pot depune candidaturi. Sesizand neconcordanta, care ar fi creat incurcaturi la inregistrarea candidaturii lui Nastase, Executivul a dat o ordonanta de urgenta sambata, 9 octombrie, chiar in ziua lansarii candidatilor Uniunii PSD+PUR.

Ordonanta precizeaza ca prevederile din Legea pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului se aplica in mod corespunzator si Legii privind alegerea presedintelui, deci aliantele electorale pot depune candidaturi la presedintie.