James Baker, fost ministru american de Externe pe vremea presedintelui Bush senior, numit anul trecut ca trimis special al actualului presedinte Bush junior, cu misiunea de a convinge statele creditoare sa renunte la recuperarea imenselor creante ale Irakului, insumand peste 200 miliarde de dolari, se afla direct implicat intr-un conflict de interese, in virtutea faptului ca face parte dintr-un

consortiu comercial-bancar, Grupul Carlyle, care urmareste tocmai recuperarea acestor creante in favoarea unui anume stat, respectiv Kuweitul.

Amanunte asupra a ceea ce se profileaza a fi un veritabil scandal, cu puternice conotatii politico-financiare, dezvaluie revista americana Nation, care a intrat in posesia unui document confidential de 65 de pagini, inaintat la inceputul acestui an de amintitul consortiu Ministerului de Externe kuweitian, prin care se oferea sa recupereze, "folosind parghii de influenta la nivel inalt", contra

unui onorariu, a unui comision substantial si a altor avantaje, sumele pe care Kuweitul le are de incasat din partea Irakului.

Oferta venea in totala contradictie cu misiunea incredintata de Bush junior lui James Baker, si anume sa obtina din partea statelor creditoare stergerea enormei datorii externe a Irakului, cea mai mare din lume, reprezentand o povara financiara extraordinara, care, daca nu ar fi inlaturata, ar face imposibila refacerea tarii distruse de razboi.

Nemultumindu-se cu aceasta oferta, consortiul a revenit la atac prin alte scrisori trimise Ministerului de Externe al Kuweitului, care avertizau ca recuperarea creantelor "este in pericol imediat", aducand ca argument tocmai... misiunea incredintata lui Baker.

Intr-o declaratie facuta revistei amintite, Kathleen Clark, profesor de drept la Universitatea Washington si experta in problemele de etica guvernamentala, afirma ca Baker se afla "intr-un conflict clasic de interese.

El se pozitioneaza de ambele parti ale acestei tranzactii: se presupune ca reprezinta interesele SUA, dar, in acelasi timp, este si consilier la consortiul Carlyle, iar acest consortiu urmareste sa obtina foloase personale pentru ajutorul dat Kuweitului ca sa-si recupereze datoria.

Consortiul Carlyle, ca si alte companii, exploateaza aceasta pozitie oficiala a lui Baker pentru perfectarea unei intelegeri in favoarea Kuweitului care ar submina interesele SUA".

Concret, propunerea consortiului prevede transferul sumei pe care o are de primit Kuweitul, totalizand 57 miliarde dolari, unei fundatii create si controlate de Grupul Carlyle si care mai cuprinde Grupul Albright (condus de un alt fost ministru de Externe american, d-na Madeleine Albright), precum si alte companii cu relatii politice sus-puse, fundatia angajandu-se sa recupereze ea suma

respectiva. In schimb, consortiul (din care mai fac parte si Bush senior si fostul premier britanic John Major) ar primi un comision de 5 la suta, urmand a beneficia si de plata unei sume consistente destinate unui fond special de investitii.

Este adevarat, directorul executiv al grupului Carlyle, John Harris, a precizat ca Baker personal a renuntat la partea sa de beneficii care ar rezulta din tranzactie, dar, sustine prof. Clark, e greu de vazut cum se va realiza acest lucru in practica, pentru ca de profitat vor profita, direct sau indirect, toti angajatii consortiului.

"Se simte urgent nevoia ca insasi Casa Alba sa lamureasca lucrurile", conchide experta in probleme de etica guvernamentala. De mentionat ca intre tarile care au de incasat creante din partea Irakului se numara si Romania, suma respectiva (neactualizata) ridicandu-se la 1,7 miliarde dolari, bani de la care se pare ca ne putem lua definitiv adio.