Multe intreprinderi mici si mijlocii din Romania nu sunt inca pregatite sa faca fata concurentei de pe piata unica europeana.

Potrivit expertului in programe europene Bill McConkey, citat de Rador, principalele motive sunt, pe de o parte, nivelul scazut de productivitate, slaba competitivitate, lipsa unor abilitati manageriale, nivelul scazut in ceea ce priveste expertizarea tehnica.

Pe de alta parte, intreprinzatorii romani nici nu detin sau nu stiu sa puna in aplicare cunostintele de marketing, nu reusesc sa isi creeze un public fidel pentru produsele lor si ajung cu mare greutate la sursele de finantare.

NEINFORMATI. Tuturor acestor neajunsuri li se adauga, spune McConkey, "problemele tehnice" de care IMM-urile romanesti se vor lovi o data cu intrarea pe piata Uniunii: sistemul european de standardizare de calitate si dreptul de proprietate intelectuala.

"Studiile de pana acum au aratat ca intreprinderile mici si mijlocii din Romania nu poseda prea multe informatii despre toate aceste aspecte. In plus, cunosc destul de putin ce pasi ar trebui sa urmeze practic in vederea integrarii", apreciaza expertul in programe europene.

Schimbarea prea deasa a legilor privind functionarea IMM-urilor, fiscalitatea mare, procedurile birocratice si complicate de infiintare a unei intreprinderi, pe care le pot trece doar cei cu nervii tari, sunt alte cauze ale slabei dezvoltari a acestor intreprinderi, crede McConkey.