In judetul Arad valoarea terenurilor s-a dublat, in zonele limitrofe ale Capitalei cresterea a fost de 40%, iar in Timis, cresterea medie a fost de 35%. Exista localitati din tara unde preturile cresc vertiginos, exista insa si locuri uitate de lume, unde inca se mai gaseste un hectar la cateva milioane de lei.

Plasamentele in terenuri nu sunt un joc la loterie, ci investitii sigure, care se pot dubla intr-un an sau in zece, in functie de momentul ales si de marimea orasului pe langa care se afla.

Unde si cat de repede se pot inmulti banii? Timisul a fost in ultimii sase ani cel mai cautat judet si, ca urmare, a inregistrat un sfert din tranzactiile cu terenuri agricole din toata tara (o suprafata totala de 133.279 hectare din 472.052 hectare, conform statisticii Ministerului Agriculturii).

Din cauza preturilor foarte mari la care s-a ajuns - o medie de 30 euro/mp in apropierea Timisoarei, astazi, piata locala nu mai este la fel de atractiva si, ca urmare, cresterile s-au domolit – doar de 35% in 2004. In plus, administratia locala si-a propus sa ia masuri pentru inlaturarea speculei cu terenuri.

A venit randul oraselor invecinate, mai ieftine si la fel de atractive: Arad si Oradea. Apropierea de granita si existenta unei situatii juridice limpezi sunt doua din motivele pentru care investitorii prefera aceste zone, fapt care a condus in 2004 la o crestere de 70-100%.

Printre investitorii celebri care se intereseaza de piata terenurilor din vestul tarii se afla si familia elvetiana Swarovski (celebra pentru comertul cu diamante artificiale). In afara de vest, centrul tarii este iar un punct fierbinte. Comunele limitrofe din jurul Bucurestiului sunt potul castigator al ultimilor ani si vor ramane in continuare in top.

In primele noua luni ale acestui an, potrivit datelor agentiei Regatta, cresterea pentru zonele limitrofe din zona de nord a fost de 40%. Pentru zonele din estul si vestul Capitalei, cresterile au fost mai moderate, fiind cuprinse intre 10% si 25%. In perioada imediat urmatoare specialistii pariaza tot pe zona de nord, unde se asteapta cresteri de circa 35%, pana in vara anului 2005.

De cealalta parte, cele mai ieftine regiuni isi asteapta la randul lor investitorii. Cele mai mici preturi ale terenurilor agricole se inregistreaza astazi in judetele Teleorman (4,15 milioane pe hectar), Tulcea si Dolj. In aceste zone exista insa nenumarate probleme juridice legate de dreptul de proprietate, care franeaza dezvoltarea pietei.