Ziua: Ziarul interzis

Conducerea Senatului a luat ieri o decizie care incalca flagrant libertatea de exprimare. Biroul Permanent al acestui for a decis, "in consens", sa ridice acreditarea cotidianului "Romania libera", drept pedeapsa pentru ca a publicat un articol considerat defaimator la adresa Senatului.

Interzicerea participarii ziaristilor la lucrarile Senatului va fi valabila pana cand "Romania libera" isi va prezenta scuzele, pe prima pagina, "in acelasi format si cu aceleasi litere" ca cele folosite in materialul incriminat.

In cotidianul amintit, secretarul general al Senatului, Constantin Sava, a fost acuzat, printre altele, ca le-a promovat in functii pe anumite angajate ale acestei institutii, in schimbul unor favoruri sexuale.

Ridicarea acreditarii intregii echipe de ziaristi de la "Romania libera" reprezinta o dovada clara ca Puterea, ajutata de aceasta data si de Opozitie, nu da doi bani pe libertatea de exprimare a presei.

Tot acest "consens" al senatorilor impotriva ziaristilor a venit la nici o saptamana dupa ce in Raportul de tara pe 2004 se spune negru pe alb ca Romania are lipsuri grave la capitolul libertatii de exprimare.

Interesant este ca mai marii Senatului au decis aplicarea unei sanctiuni dure in conditiile in care nici macar nu au binevoit sa trimita un drept la replica pe adresa cotidianului amintit.

Motivul ar fi fost refuzul "Romaniei libere" de a publica, in trecut, 17 drepturi la replica semnate de Nicolae Vacaroiu. Asa cum a sustinut insa si redactorul sef al ziarului "interzis", Bogdan Ficeac, "atunci a fost vorba despre altceva", fiind puse in discutie materiale care il vizau strict pe Nicolae Vacaroiu.

"Nu inteleg ce legatura au cele 17 drepturi la replica din trecut cu cazul de fata", a comentat Ficeac. De retinut este ca, potrivit unor surse senatoriale, cel care a propus in Biroul Permanent ridicarea acreditarii ziaristilor a fost insusi Nicolae Vacaroiu.

Sava va fi repus in functie

Senatorii au decis ca Sava nu are absolut nici o vina si ca va fi repus in functie. In urma cu o saptamana, secretarul general a fost suspendat din post si Senatul a decis constituirea unei comisii de ancheta care sa verifice informatiile din presa.

Comisia a fost formata din trei senatori Zoltan Valentin Puskas (UDMR), Ion Vela (PSD) si Dorel Constantin Onaca (PRM), ultimul lipsind insa pe toata perioada anchetei. Dupa ce au audiat 13 persoane, au verificat toate deplasarile functionarilor incriminati si au analizat procesul prin care au fost promovate in functie anumite persoane, Puskas si Vela i-au dat castig de cauza lui Sava.

Interesant este ca membrii Comisiei nu au fost vazuti lucrand decat intr-o singura zi si doar cateva ore. Si mai interesant este ca reprezentantii Comisiei au audiat si anchetat fara sa afle si parerea "Romaniei libere". "Noi i-am invitat. Am discutat la telefon cu Bogdan Ficeac si l-am intrebat daca considera necesar ca ziarul sa participe la audieri. A refuzat", a spus Puskas.

Intrebat daca nu era mai corect ca invitatia sa nu fie verbala ci scrisa, senatorul UDMR a ignorat raspunsul. "Pentru a analiza corectitudinea situatiei era normal sa audiem ambele parti. Dar "Romania libera nu a vrut sa participe", a comentat si Vela. In privinta dreptului la replica, senatorii au fost categorici: o astfel de intentie din partea institutiei nu a existat.

La acest capitol a intervenit insa Andrei Alexandru, care este purtatorul de cuvant al lui Nicolae Vacaroiu. "Am trimis in trecut 17 drepturi la replica "Romaniei libere". Acest ziar a refuzat insa sa publice vreunul", a spus Alexandru.

15 persoane promovate in actuala legislatura

In articolul din cotidianul amintit s-au facut anumite afirmatii legate de activitatea din Senat, la corectitudinea promovarii unor persoane, folosirea de catre Sava a unor autoturisme din dotarea acestei institutii si la actiuni de protocol. Puskas a recunoscut ca in actuala legislatura au fost promovate in functii 15 persoane, "dar cu respectarea procedurilor legale".

In articolul din "Romania libera" se mentioneaza ca patru dintre ele ar fi fost avansate de Sava in schimbul unor favoruri sexuale. "Nu sunt decat doua avansate dupa 2000. Celelalte doua au fost pomovate inainte de aceasta legislatura. Cele doua care au fost avansate in perioada in care Sava era secretarul general al Senatului sunt Oana si Vali.

Numele de familie nu-l spun pentru ca este vorba despre protejarea vietii private", a spus senatorul UDMR.

El a mentionat ca Sava nu ar fi folosit masina pe care o are in dotre si nici pe cele aflate in rezerva Senatului. "Au existat si participari de functionari la unele actiuni de protocol si deplasari in strainatate ale acestora. Persoana vizata de articol a avut patru deplasari in strainatate.

In perioada 1996-2000, cand Sava nu era secretar general al Senatului, persoana mentionata in Romania libera a avut insa 5 deplasari", a comentat Puskas. El a sustinut ca s-a verificat si oportunitatea deplasarii acesteia in strainatate. "Ea a fost intr-adevar invitata", a comentat senatorul UDMR. In opinia sa, nu se pune problema ca Sava a trimis pe cineva in afara tarii ca pe o recompensa.

"In privinta actiunilor de protocol, a avut loc o singura astfel de actiune, in decembrie 2003. Atunci a fost necesara folosirea functionarilor care cunosteau o limba straina", a mai declarat Puskas. In legatura cu aspecte legate de viata privata, senatorii nu au pus intrebari celor audiati. In consecinta, a mai spus senatorul UDMR, acuzatiile aduse Senatului nu au fost confirmate.

Ficeac: "Este un abuz"

In replica, Bogdan Ficeac, a apreciat drept un abuz toata aceasta actiune a Senatului. "Pe de o parte vom protesta, pe de alta parte noi suntem obligati sa reflectam in continuare activitatea Senatului. Daca nu vom putea din sala, de la lucrari, pentru ca s-a interzis acest lucru, o vom reflecta pe cea extraparlamentara. De pe la hoteluri, baruri si asa mai departe.

A existat intr-adevar o solicitare a Comisiei de ancheta, dar nu la un mod imperativ. Ceea ce au avut de spus redactorii nostri, au facut-o in material. Vom vedea cum vom continua aceasta actiune. Decizia Senatului este abuziva. Senatorii in loc sa corecteze afirmatiile din Raportul de tara privind ingradirea libertatii de exprimare, mai rau le intaresc. Nu am primit nici un drept la replica.

In ceea ce priveste chestiunea cu domnul Vacaroiu este o alta chestiune. Acolo a existat un proces si nu vad ce legatura ar avea cu cazul de fata", ne-a declarat Bogdan Ficeac.