Ministerul ucrainian de externe l-a convocat joi pe ambasadorul Romaniei la Kiev sa explice conditiile in care o ambarcatiune a politiei romane de frontiera ar fi obligat un vas ucrainian de croaziera sa se abata de la traseul sau fluvial pe Dunare, provocand astfel o situatie de potential pericol.

Sambata trecuta o nava romaneasca a "blocat traseul vasului ucrainian Volga in mijlocul principalului canal de navigatie" de pe Dunare, se precizeaza intr-un comunicat al ministerului ucrainian de externe.

Comunicatul mai sustine ca in mod premeditat ambarcatiunea romaneasca nu a contactat prin radio nici vasul Volga si nici autoritatile ucrainiene.

Vasul politiei de frontiera l-a "obligat pe capitanul vasului Volga sa schimbe cursul, parasind principalul senal navigabil si punand astfel in pericol vasul si pe pasagerii acestuia, in majoritate germani", sustine ministerul ucrainian de externe.

Imbunatatirea relatiilor

Ministrul de externe Mircea Geoana a declarat joi ca prezenta ambasadorului Romaniei ar fi fost o chestiune de rutina:

Sunt chestiuni diplomatice bilaterale dincolo de situatia de pe bratul Chilia.

Mircea Geoana

"In pofida atmosferei dificile pe care o avem in relatia cu Ucraina in aceasta perioada, dialogul diplomatic continua," a spus dl. Geoana.

Ministrul de externe a mia precizat ca Romania va continua sa aiba "o prezenta descurajatoare - pe bratul Chilia - pentru actiunile pe care Ucraina le-a intreprins in ultima perioada."

Mai mult, sustine Mircea Geoana, relatiile cu Ucraina s-ar fi imbunatatit simtitor in ultima vreme:

"Continua si dialogul intre autoritatile de frontiera asa cum este normal."

"Singurul lucru pe care as vrea sa-l spun - fara sa ne grabim sa tragem o concluzie deocamdata - este ca in cursul zilei de ieri Ucraina a eliminat una din balizele pe care le plasase initial."

"E prima data cand Ucraina face un astfel de gest," a declarat ministrul de externe al Romaniei.

Incalcarea frontierei fluviale

Anterior, Conducerea Inspectoratului General al Politiei de Frontiera anuntase ca ar putea suplimenta numarul de ambarcatiuni pentru asigurarea securitatii frontierei cu Ucraina, dupa ce in ultimele zile au fost inregistrate patru tentative de incalcare a regimului apelor teritoriale romanesti de catre ambarcatiuni ucrainene.

Responsabilii politiei de frontiera spun ca ucraineni au mai facut o incercare de amplasare a unor balize in apele teritoriale romane, iar navele care trebuiau sa le amplaseze urmau sa treaca de asemenea, ilegal, frontiera.

Seful politiei de frontiera a spus insa ca nu ar fi probleme cu granicerii ucrainieni, ci cu unele vase care apartin unor institutii, sau firme ucrainiene.

BBC

Gloante ratacite printre declaratii pe Bistroe

Tensiunile legate de construirea la granita fluviala dintre Romania si Ucraina a Canalului Bistroe au fost din nou escaladate, iar partile se acuza reciproc de rele intentii.

Politia romana de Frontiera a semnalat, intr-un comunicat de presa, ca, in ultimele cinci zile, au fost inregistrate patru tentative de incalcare a regimului apelor teritoriale romanesti de catre ambarcatiuni ucrainene care doreau sa amplaseze balize de semnalizare.

Comunicatul precizeaza ca navele romanesti au facut uz numai de manevre pe apa, adica s-au asezat de-a curmezisul canalului, impiedicand astfel avansarea salupelor ucrainene. Pe de alta parte, presa din Ucraina da o alta interpretare evenimentelor petrecute, zilele acestea, in zona canalului.

Atat agentia de presa Interfax, cat si postul de televiziune Unu plus Unu descriu cum nava ucraineana de pasageri „Volga“ a fost obiectul unei provocari din partea unei nave romanesti de patrulare, in urma careia acest vas, care avea imbarcati turisti germani, a fost nevoita sa-si modifice cursul, cu riscul de a se izbi de tarm.

Unul dintre pasagerii de pe „Volga“ ar fi filmat momentul trecerii pe langa nava romaneasca de frontiera si a observat ca armele de la bordul acesteia erau indreptate in directia navei de pasageri.

Seful Politiei de Frontiera din Romania, chestorulul sef Aurel Neagu, a negat orice intentie agresiva asupra navei de pasageri, explicand ca, potrivit legii, este normal ca navele sa fie dotate cu armament.

La ora actuala, a mai spus el, in zona „fierbinte” patruleaza trei vase mari, doua mijlocii si sapte-opt vase mai mici, dar acestea nu vor interveni decat daca se va incerca din nou o incalcare a zonei de granita si in nici un caz nu se va recurge la armament.

Ieri, la Ministerul de Externe al Ucrainei a fost convocat ambasadorul Romaniei, Alexandru Cornea, in legatura cu actiunile presupus ilegale ale factorilor oficiali romani in apele de frontiera ale Dunarii, care, considera oficialii ucraineni, au pus in pericol nu numai motonava „Volga“, ci si viata pasagerilor si a membrilor echipajului.

Ucraina a facut apel la partea romana in legatura cu stabilirea unei colaborari constructive in problema frontierei de stat comune, in conformitate cu prevederile Tratatului privind regimul frontierei de stat ucraineano-romane, colaborarea si ajutorul reciproc in problemele de frontiera, din 17 iunie 2003.

In scopul reglementarii situatiei create la frontiera de stat ucraineano-romana, partea ucraineana a propus desfasurarea in cel mai scurt timp a unor convorbiri in legatura cu aceste probleme, la Kiev sau in alt loc agreat de partea romana.

Bogdan Perdivara

Cotidianul - 15 octombrie 2004