Din cele 265 de gropi de gunoi municipale care exista in Romania, numai 14 corespund normelor impuse de Uniunea Europeana, a declarat, presedintele Asociatiei Romane de Salubritate (ARS), Valentin Feodorov. "Un numar de 251 de depozite de deseuri trebuie sa fie inchise, costurile operatiunii ridicandu-se la doua miliarde euro", a afirmat Feodorov.

Cele mai mari cheltuieli, aproximativ 200 milioane euro, tin de inchiderea depozitelor din zonele urbane catalogate de specialistii Asociatiei ca reprezent6nd un "risc major". Acestea sunt in numar de 249 si se intind pe o suprafata de 949 hectare. Pe langa acestea mai exista in zona rurala 3.453 de depozite de deseuri care ocupa o suprafata de 2.366 de hectare.

Costurile pentru inchiderea acestora sunt evaluate la aproape 155 milioane euro.

Potrivit studiilor facute de Asociatie, Romania va fi nevoita sa cheltuie aproape sase milairde euro in urmatorii 15 ani pentru a rezolva problema deseurilor. Din suma precizata, aproximativ doua miliarde euro ar trebui sa fie alocate investitiilor, restul sumei fiinde destinata gestionarii serviciilor.