Clubul Roman de Presa condamna decizia ilegala a Senatului Romaniei de a retrage acreditarea ziarului "Romania libera". Nicolae Vacaroiu a spus ca decizia va putea fi revocata numai cand vor fi publicate scuze din partea ziarului la adresa Senatului, scrie Cotidianul.

“Romania libera”, alungata din Senat de PSD+PRM+UDMR+PNL+PD, scrie Ev. Zilei. Reprezentantii Opozitiei au demonstrat, o data cu interzicerea accesului Romaniei Libere in Senat, ca sunt pe un calapod cu Puterea atunci cand vine vorba de libertatea presei, scrie Ziua.

COMUNICAT

"Clubul Roman de Presa condamna decizia Senatului Romaniei de a retrage acreditarea ziarului Romania libera. In contextul unor astfel de decizii, nu este de mirare ca increderea cetatenilor in politicieni are valoarea reflectata de ani de zile in sondajele de opinie.

Aceasta decizie a fost luata cu incalcarea flagranta a prevederilor Legii 544 din 2001 privind liberul acces la informatiile de interes public.

Legea permite, in conditii stricte, autoritatilor publice sa retraga, in scris, acreditarea unui ziarist, fara ca astfel sa se puna un ziar in imposibilitatea de a acredita alt ziarist, dupa cum prevede explicit Art. 18, alin.4 al legii.

De asemenea, acreditarea ziaristului se retrage "numai pentru fapte care impiedica desfasurarea normala a activitatii autoritatii publice", iar un articol publicat intr-un ziar nu este o astfel de fapta, asa cum a prevazut chiar legiuitorul: fapte "care nu privesc opiniile exprimate in presa de respectivul ziarist" (Art. 18, alin. 3 din aceeasi lege).

Astfel, avind in vedere lipsa oricarui temei legal pentru o asemenea decizie, Clubul Roman de Presa solicita Senatului Romaniei sa revina de urgenta asupra interdictiei aplicate ziarului Romania libera".

Clubul Roman de Presa

“Romania libera”, alungata din Senat de PSD+PRM+UDMR+PNL+PD

In timp ce opozitia PNL-PD se pregateste sa atace PSD-ul la Camera Deputatilor cu motiunea “Libertatea presei”, la Senat reprezentantii aceleiasi opozitii voteaza in Biroul Permanent, cot la cot cu pesedistii, ridicarea acreditarii ziarului “Romania libera”.

Motivul? Cei zece senatori din Biroul Permanent (forul de conducere al acestei Camere), in frunte cu seful Senatului, Nicolae Vacaroiu, aflat in razboi deschis cu “Romania libera”, au fost lezati de un articol aparut in cotidianul mentionat intitulat “Senatul, bordel de lux”. Eroul principal al actiunii era secretarul general al Senatului, Constantin Sava, acuzat de R.L.

ca ar fi oferit salarii si plimbari in strainatate unor functionare ale Senatului care i-ar fi facut in schimb favoruri sexuale. Ambii reprezentanti ai opozitiei din Biroul Permanent, Paul Pacuraru (PNL) si Iuliu Pacurariu (PD), au fost de acord cu propunerea lui Vacaroiu de suspendare a acreditarii cotidianului amintit.

Pacuraru considera ca decizia nu este un abuz: “Nu este firesc sa ataci atit de violent si atit de urit o institutie fara sa aduci niste probe.

Ziarului i s-au dat doua optiuni: fie prezinti documentele si probele prin care transformi Senatul intr-un bordel de lux, fie iti ceri scuze”, a declarat Pacuraru, sustinind ca decizia de ridicare a acreditarii s-a luat pentru ca “institutia si oamenii care lucreaza in ea au fost prezentati intr-o maniera inacceptabila”.

Pe Pacuraru il contrazice insa propriul partid care a emis ieri un comunicat de presa in care se sustine ca “decizia domnului Nicolae Vacaroiu si a conducerii Senatului de a retrage acreditarea tuturor redactorilor ziarului “Romania libera” reprezinta un caz flagrant de incalcare a legii si o noua agresiune la adresa presei”.

Vicepresedintele PNL Mona Musca, semnatara comunicatului, este de parere ca “prin acest act se incearca nu numai intimidarea unui jurnalist, a unei institutii de presa, ci a tuturor celor care incearca sa informeze corect cetatenii despre felul in care functioneaza institutiile publice”.

Vicepresedintele PNL invoca legea 544 privind liberul acces la informatiile de interes public care prevede la art.

18, alineatul 3: “Autoritatile publice pot refuza acordarea acreditarii sau pot retrage acreditarea unui ziarist numai pentru fapte care impiedica desfasurarea normala a activitatii autoritatii publice si care nu privesc opiniile exprimate in presa de respectivul ziarist”.

Alianta PNL-PD considera ca ilegalitatea comisa reprezinta o trasatura definitorie a guvernarii PSD si solicita public conducerii Senatului sa intre in legalitate, anulind decizia de ridicare a acreditarilor ziaristilor de la “Romania libera”. In comunicatul Aliantei nu se face vorbire insa despre votul celor doi reprezentanti PNL-PD. (Adriana Istodor)

AMP: “Senatul incalca legea”

Agentia de Monitorizare a Presei considera ca Senatul incalca prevederile Legii 544/2001 privind accesul la informatiile de interes public, limitind dreptul constitutional al cetateanului de a fi informat. “Rugam conducerea Senatului sa consulte Legea 544/2001 privind accesul la informatiile de interes public, lege care a fost votata si de Senat si se regaseste pe propriul site (www.senat.

ro).”

CRP someaza Senatul

Clubul Roman de Presa condamna decizia Senatului Romaniei de a retrage acreditarea ziarului “Romania libera”. Totodata, CRP atrage atentia ca “Legea permite, in conditii stricte, autoritatilor publice sa retraga, in scris, acreditarea unui ziarist, fara ca astfel sa se puna un ziar in imposibilitatea de a acredita alt ziarist”.

CRP subliniaza ca, “in contextul unor astfel de decizii, nu este de mirare ca increderea cetatenilor in politicieni are valoarea reflectata de ani de zile in sondajele de opinie.”

De aceea, “avind in vedere lipsa oricarui temei legal pentru o asemenea decizie, Clubul Roman de Presa solicita Senatului Romaniei sa revina de urgenta asupra interdictiei aplicate ziarului “Romania libera””. (Cristian Oprea)

Ev. Zilei - 15 octombrie 2004

Porcaria liberalului Paul Pacuraru

Reprezentantii Opozitiei din Biroul Permanent al Senatului au demonstrat, o data cu interzicerea accesului Romaniei Libere in institutie, ca sunt pe un calapod cu Puterea atunci cand vine vorba de libertatea presei. Paul Pacuraru, care detine si vicepresedintia PNL, alaturi de Iuliu Pacurariu (PD) au fost de acord ca ziaristilor de la Romania Libera sa li se bage pumnul in gura.

Reporterii cotidianului amintit au relatat, in urma cu o saptamana, ca secretarul general al Senatului, Constantin Sava, le-ar fi promovat pe unele dintre angajatele institutiei in schimbul unor favoruri sexuale. De-a lungul timpului, Pacuraru si Pacurariu s-au erijat in aparatori ai libertatii de exprimare si au sarit ca arsi ori de cate ori Puterea a calcat pe bec.

Cand a fost vorba sa treaca insa la fapte, senatorii PNL si PD au demonstrat ca nu sunt decat niste demagogi. Si Pacuraru si Pacurariu si-au motivat gestul de a fi de acord cu retragerea acreditarii reporterilor prin faptul ca ziaristii au adus atingere imaginii Senatului. "Nu este corect sa faci institutia bordel. Multi colegi s-au plans pentru ca s-a pus aceasta eticheta.

Va inteleg solidaritatea si va sustin. Dar in acest caz s-a sarit orice limita", si-a justificat Pacuraru gestul. Senatorul PNL a fost cel despre care societatea civila a spus ca nu se incadreaza in categoria candidatilor pentru Parlament care corespund criteriilor de integritate morala.

Coalitia "Romania pentru un Parlament Curat" i-a atentionat pe liderii PNL si PD ca firma lui Pacuraru ("Eurocom") a derulat si a obtinut un contract de 6 miliarde de lei pentru livrarea de copiatoare si consumabile catre Parlamentul Romaniei. (R.A.)

Conducerea Senatului a fost ieri pusa la zid pentru decizia de a retrage acreditarea ziarului Romania Libera. Mai multi aparatori ai libertatii de exprimare au apreciat ca hotararea este ilegala si au cerut ridicarea interdictiei.

Clubul Roman de Presa (CRP) a condamnat ferm masura, apreciind ca a fost luata cu "incalcarea flagranta" a prevederilor Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public.

"Legea permite, in conditii stricte, autoritatilor publice sa retraga, in scris, acreditarea unui ziarist, fara ca astfel sa se puna un ziar in imposibilitatea de a acredita alt ziarist, dupa cum prevede explicit Art. 18, alin. 4 al legii", se mentioneaza intr-un comunicat difuzat ieri de Consiliul de Onoare al CRP.

De asemenea, acreditarea ziaristului se retrage "numai pentru fapte care impiedica desfasurarea normala a activitatii autoritatii publice", iar un articol publicat intr-un ziar nu este o astfel de fapta, se arata in document.

"Astfel, avand in vedere lipsa oricarui temei legal pentru o asemenea decizie, Clubul Roman de Presa solicita Senatului Romaniei sa revina de urgenta asupra interdictiei aplicate ziarului Romania Libera", se subliniaza in comunicat. O solicitare asemanatoare a trimis ieri, pe adresa Senatului, si Agentia de Monitorizare a Presei.

Invocand normele constitutionale si prevederile Legii 544, Agentia a cerut Biroului Permanent al Senatului sa revina asupra deciziei "abuzive" in cel mai scurt timp.

Si APADOR-CH a lansat un protest in acest sens, aratand ca, prin ridicarea acreditarii ziarului Romania Libera, insusi legiuitorul a incalcat legea, afectand direct libertatea de exprimare si dreptul populatiei de a primi informatii.

Pentru ridicarea interdictiei

Senatorul liberal Radu F. Alexandru a adresat un "mesaj public" Biroului Permanent al Senatului prin care solicita revenirea asupra deciziei de interdictie pentru Romania Libera. "Decizia Biroului Permanent al Senatului de retragere a acreditarii cotidianului Romania Libera mi se pare cu totul excesiva si in contradictie cu Legea accesului la informatii", ne-a declarat senatorul.

"Daca functionarul public care este secretarul general al Senatului se considera calomniat de catre un articol publicat in Romania Libera are dreptul sa dea in judecata pe semnatarul articolului sau chiar ziarul. Dar de aici pana la retragerea acreditarii e un pas pe care Biroul Permanent nu-l poate face", considera Radu F. Alexandru.

"Trebuie bine inteles ca prin retragerea acreditarii, cei sanctionati sunt, pana la urma, cititorii ziarului, impotriva carora Biroul Permanent nu poate lua masura de a-i lipsi de informatii asupra activitatii Senatului.

Cer Biroului Permanent sa ia din nou in discutie hotararea pe care a luat-o si sa decida in conformitate cu legile tarii pe care toti suntem datori sa le respectam", a spus senatorul liberal.

Colega sa de partid, deputatul Mona Musca, a apreciat ca "ilegalitatea comisa de conducerea Senatului nu reprezinta un caz intamplator, ci o trasatura definitorie a guvernarii PSD care a incalcat in numeroase randuri libertatea de exprimare si libertatea presei in Romania".

Parerea Guvernului

Intre timp, Guvernul "sarea" in apararea libertatii de exprimare cu un snop de promisiuni si norme. In sedinta de ieri a Executivului s-a decis modificarea Legii privind combaterea evaziunii fiscale si constituirea unui organism de monitorizare a libertatii presei.

Ministrul de Externe, Mircea Geoana, a declarat, la Palatul Victoria, ca s-a hotarat nominalizarea unei institutii care sa asigure controlul implementarii depline a legislatiei privind accesul la informatii si transparenta actului legislativ.

In ceea ce priveste libertatea presei, Inspectoratul General al Politiei va elabora si va publica un raport complet si actualizat asupra cazurilor de agresiune indreptata impotriva ziaristilor in perioada 1996-2000, a spus Geoana.

Intrebat ce parere are despre decizia conducerii Senatului de a interzice accesul ziaristilor de la Romania Libera la lucrarile acestei institutii, Geoana a raspuns "ca acolo nu a fost vorba de agresiune fizica", in consecinta intrebarea nu are rost.

O alta masura anuntata de Geoana consta in elaborarea si publicarea de catre Ministerul Finantelor Publice a unui raport complet asupra arieratelor anuale ale companiilor din mass-media, incepand cu 1996. Ministrul a mai spus ca se urmareste constituirea unui organism de monitorizare a libertatii presei si a conditiei ziaristului din Romania.

Bogdana PAUN, Ana DINESCU, Ovidiu BANCHES

Ziua - 15 octombrie 2004