3995,9 miliarde de lei, adica aproape 100 de milioane de euro, este bugetul pe anul viitor al Cancelariei prim-ministrului. Suma reuseste sa depaseasca bugetele unor ministere cum ar fi al Culturii sau de Externe. Mai mult, banii reprezinta aproape dublul cheltuielilor cumulate ale celor doua Camere ale Parlamentului.

La dimensiuni ale aparatului de lucru similare cu ale Cancelariei, celelalte institutii primesc de obicei sume de ordinul zecilor sau sutelor de miliarde.

Cancelaria prim-ministrului a fost infiintata, anul acesta, prin „ruperea“ unor atributii de la Secretariatul General al Guvernului. Aceasta din urma institutie avea si pana acum un buget enorm, dupa ce a beneficiat de generozitatea maxima a fiecarei rectificari.

Totusi, cu doar 2700 de miliarde (in crestere cu 20% fata de anul trecut), SGG devine un beneficiar palid al „bunavointei“ contribuabililor.

La momentul actual, Cancelaria prim-ministrului, condusa in prezent de fostul director IMAS Alin Teodorescu, are 262 de angajati si are ca atributii interfata intre premier si institutiile subordonate si relatia cu structurile UE.

Vasile Rusu, secretarul de stat in cadrul Cancelariei, ne-a explicat ca suma este necesara nu doar Cancelariei, ci si celor 24 de institutii aflate in subordine. Cancelaria are in coordonare institutii cum sunt Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii, AVAS, Oficiul contra Spalarii Banilor sau Agentia Veterinara.

Trebuie, insa, precizat ca o parte din acestea se autofinanteaza, iar AVAS chiar aduce bani la buget.

In plus, Vasile Rusu a precizat ca la suma prevazuta in proiectul bugetului de stat se adauga venituri proprii, ce aduc veniturile Cancelariei la 4450 de miliarde de lei.