Lipsa de interes a cetatenilor fata de UE poate fi contrabalansata prin politici de comunicare noi si dinamice.

"Can EU hear me?" (Ma aude UE?) este un raport neobisnuit. Are o abordare foarte orginala fata de problema foarte cunoscuta a metodei prin care UE si institutiile acesteia pot comunica mai bine cu cetatenii. Rapotul este in parte sondaj de opinie, parte interviu al liderilor politici si al formatorilor de opinie si parte concluzii ale unui grup de studiu.

Ideile care au reusit din acest proiect cu durata de un an au fost distilate in 10 recomandari generale, fiecare dintre acestea fiind sprijinita de 3 sub-recomandari.

Aceste 30 de idei practice sunt prezentate la inceputul raportului sub forma unei scrisori deschise catre Margot Wallstrom, viitorul vicepresedinte al Comsieim a carei sarcina va fi de a imbunatati departamentele de informare si comunicare ale UE.

Majoritatea participantilor la acest studiu au fost de acord ca UE avea nevoie de o schimbare culturala in felul in care isi vede auditoriul. "Comunicarea inseamna dialog, in timp ce informarea are un singur sens", a spus Giuliano Amato, fost prim-ministru al Italiei.

Multi dintre cei consultati cred ca in jurul UE exista prea mult limbaj plictisitor si tehnic, si ca politicile ar trebui sa se "concentreze pe informarea publicului asupra relevantei UE pentru cetateanul european". O idee foarte populara a fost aceea de a realiza si a publica un studiu UE care sa releve beneficiile calitatii de membru al UE si ce s-ar pierde daca tarile s-ar retrage.

O a doua idee importanta a fost aceea de a face stirile mi dinamice prin prezentarea conflictelor dintre tari si politicieni si prin raspunsuri mai rapide atunci cand apar stirile de ultima ora. 65% dintre cei chestionati au sprijinit ideea realidari unei unitati de reactie rapida, organizata in stilul unei redactii, care sa se ocupe de stirile de zi cu zi.

Raportul sugereaza ca realizarea acestor schimbari inseamna impingerea comunicarii mai sus in agenda politica. Ideea de a avea un Comisar al Comunicarii a fost discutata pe larg si recomandata de "Friends of Europe" in manifestul sau asupra informatiei din iunie 2004, publicat in colaborare cu EurActiv.com, Gallup si European Citizen Action Service

(ECAS).

[EurActiv.ro]

Linkuri:

Raportul Complet

Articol EurActiv:

EURSONDAJ / 06.07.2004

UE e "distanta si neprietenoasa"

Un sondaj realizat de Friends of Europe, Gallup si EurActiv, intitulat "Can EU Hear Me?" (Ma aude UE?) a descoperit ca UE este perceputa ca "distanta si neprietenoasa".