Conducerea SC RAFO SA considera ingrijoratoare punctele de vedere exprimate public de Ministerul Finantelor, conform carora se opune „oricarui fel de reorganizare judiciara, fuziune, achizitie sau alta schema in acest sens“.

Planul de reorganizare a societatii pretinde ca statul sa redevina actionar majoritar al rafinariei vandute, in 2001, lui Corneliu Iacobov si al societatii Carom Onesti, pe care initial o cumparase Ovidiu Tender. Cele doua, apartinand acum societatii Balkan Petroleum, au datorii la bugetul de stat de 14.000 de miliarde de lei. La acestea se adauga aproape 10.

000 de miliarde datorii comerciale, dintre care 6500 sunt datorii interne.

Balkan Petroleum a cumparat cele doua societati cu datorii enorme, convinsa ca statul va fi de acord sa renunte la pretentii. Initial planul de reorganizare parea sa fi gasit intelegere intre membrii Guvernului, insa toate planurile au fost date peste cap de Fondul Monetar International, care nu a fost de acord cu manevra.

„Legea 64/1995, referitoare la reorganizare judiciara si faliment, prevede ca falimentul este ultima solutie in cazul unor societati comerciale aflate in situatia in care se afla RAFO! Este imposibil de inteles de ce Ministerul Finantelor a ales sa sustina si sa promita FMI aceasta ultima varianta, cand o analiza atenta si nepartinitoare ar fi relevat si factorilor de decizie din minister

ceea ce instanta de judecata a constatat: viabilitatea planului de reorganizare la RAFO“, sustin proprietarii rafinariei intr-un comunicat.

O analiza partinitoare a situatiei, cuprinsa chiar in planul de reorganizare, arata, insa, ca din paguba enorma facuta pana acum la buget se poate recupera o cota de numai 6,44%.