Cea mai mare companie producatoare de otel de pe piata americana, US Steel, intentioneaza sa-si intareasca pozitia in Europa, preluand fabrici romanesti, de unde sa se aprovizioneze cu otel neprelucrat, informeaza The Financial Times. Potrivit noului director executiv al companiei, John Surma, Romania, Ucraina si Bulgaria reprezinta piete potentiale pentru achizitiile de producatori de otel.

Intentia US Steel de a se extinde are la baza faptul ca, anul acesta, afacerile cu otel au fost foarte profitabile. „Daca vedem o afacere buna, profitam de ea“, a declarat John Surma, adaugand ca, anul acesta, va asigura materia prima pentru noile achizitii faute, in anii anteriori, in Slovacia si Serbia.

„Deja ne-am consolidat pe aceasta piata si stim cum sa facm afaceri“, a mai spus directorul US Steel.

Bordul companiei americane a analizat si posibilitatea achizitionarii unor mine de fier din Europa, ce ar putea asigura materia prima pentru producerea de otel. Astfel, US Asteel nu ar mai depinde de furnizorii de materie prima. Nu in ultimul rand, compania ar putea cauta alte oportunitati pentru a se extinde in America de Nord.

Surma a mai precizat ca US Steel nu exclude posibilitatea preluarii companiei Erdemir, o intreprindere turceasca controlata de stat.

Preturile la otelul neprelucrat au crescut semnificativ in ultima perioada, creand o puternica presiune asupra producatorilor de otel. Anul acesta, US Steel mizeaza pe realizarea a 22,5 de milioane de tone de otel, ceea ce ar duce-o pe locul sase in lume din punct de vedere a productiei de otel.