Reprezentantii Uniunii Europene spun ca mai sunt multe de facut pentru ca agricultura Romaniei sa reziste pe piata concurentiala europeana dupa integrarea in UE. Nu este deajuns ca, in Raportul Comisiei Europene, Romania este declarata economie de piata functionala, spune comisarul european pentru agricultura, Franz Fischler.

Care ar fi punctele slabe din agricultura romaneasca si ce ar trebui facut?

Comisarul european pentru agricultura, Franz Fischler, a sugerat ca agricultura Romaniei ar fi inca departe de secolul 21. El a vorbit despre punctele slabe care ar impiedica dezvoltarea acestui sector.

Puncte slabe

"Este vorba in primul rand de initiativa agricultorilor si a celor din industria alimentara, a spus comisarul european. Cu alte cuvinte, e necesara o schimbare de mentalitate. Numai de ei depinde sa faca progrese, eu nu pot decat sa-i incurajez", a continuat Franz Fischler, care s-a referit la necesitatea ca agricultorii sa se asocieze.

Franz Fischler crede ca in Romania sunt prea multi fermieri

Apoi, produsele romanesti nu indeplinesc inca standardele europene, si aceasta este una dintre conditiile majore ca Romania sa reziste pe piata europeana. In plus, spune Franz Fischler, in Romania sunt prea multi fermieri, mai multi decat e nevoie. O treime dintre romani lucreaza in sectorul agricol. 40% din populatia tarii traieste la tara, a spus comisarul european.

Este nevoie de o restructurare, e nevoie sa oferim oportunitati si in alte sectoare. Iar aceste oportunitati ar trebui create prin programe clare, stabilite de autoritatile din Romania.

Disputa intre fermieri si autoritati

Ministerul sustine ca asemenea programe exista: in agroturism si alte industrii colaterale. reprezentantii agricultorilor nu sunt de aceeasi parere. Presedintele PROPACT, Adrian Iurascu, spune ca nu ar exista asemenea programe si ca realitatea e cu totul alta. Se pare ca agricultorii nu stiu exact ce se va intampla cu soarta lor.

Chiar comisarul pentru agricultura a spus ca o conditie esentiala este ca functionarii de prin ministere sa iasa din institutii, sa mearga la fata locului si sa se implice direct in aplicarea normelor europene.

Ei trebuie sa le spuna oamenilor ca numarul celor care lucreaza in agricultura e prea mare si va trebui sa scada. Dar trebuie sa ofere si solutii. Aceasta indiferent daca Romania va intra sau nu in Uniunea Europeana.

BBC

Comisarul european pentru agricultura, Franz Fischler, a lasat sa se inteleaga, ieri, la conferinta de presa ce a incheiat vizita sa in Romania, ca intre majoritatea fermelor care exista in Romania si cele din tara sa - Austria - este o diferenta de 50 de ani.

Intrebat care crede ca ar fi decalajul existent intre fermele romanesti si ferma pe care o aveau bunicii lui in urma cu 50 de ani, Fischler a povestit ca, in acei ani, bunicii lui aveau trei vaci, cateva oi, un porc - pe care il taiau inainte de Craciun si cumparau altul anul viitor -, cultivau legume, cereale. „Acum au trecut 50 de ani. In regiunea mea nu mai sunt astfel de ferme.

Aceasta este provocarea cu care trebuie sa va confruntati. Ceea ce lipseste in Romania este aceasta dezvoltare de 50 de ani“, a spus Fischler. La finalul conferintei de presa, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii Valeriu Steriu a fost de parere ca Fischler a facut aceasta comparatie „intr-un mod mai mult romantic“.

„Putem merge oricand in Romania sa vedem si ferme ale anului 2004 comparabile si competitive cu cele din Uniunea Europeana. Sunt din ce in ce mai multe si acesta este aspectul cel mai important, dar suntem constienti ca mai sunt multe de facut“, a spus Steriu.

Fischler a mai aratat ca, pentru a avea o agricultura competitiva in urmatorii ani, depinde numai de Romania sa stie sa profite de mai multe oportunitati: o buna traditie in sectorul agricol, produse competitive ce pot fi plasate pe piata comunitara - ce cuprinde in jur de 450 de milioane de consumatori - doar daca sunt indeplinite standardele cerute.

„Lucrul cel mai important este sa gasiti nisa, locul potrivit, sa profitati de punctele forte. Exista sanse foarte mari sa dezvoltati o nisa acolo unde creste cererea in Europa, anume in domeniul produselor organice. Trebuie sa continuati sa cresteti exporturile in domeniile in care cererea creste pe piata. Nu trebuie sa reinventati roata“, a spus Fischler.

Cotidianul - 16 octombrie 2004