Mai este mult de lucru pana cand senzorii wireless sa fie utilizati in toata lumea, colectand date de la temperatura depozitelor de alimente, la starea tehnica a masinilor industriale si pana la siguranta aerului pe care il respiram. Dar ziua se apropie, a declarat directorul executiv al companiei producatoare de retele de senzori Crossbow Technology, Mike Horton, citat de ZDNET.

Horton a asemuit puterea de raspandire a retelelor de senzori cu cea a unei tornade.Retelele wireless sunt formate din senzori de diferite tipuri, transmitatori radio si echipamente pentru procesarea informatiilor colectate.

Multumita unor factori precum senzorii mici si subtiri si transmitatorii radio relativ ieftini inclusi in cipurile pentru computere, retelelor wireless de senzori li se prevede un viitor promitator in domenii precum intretinerea cladirilor si siguranta acestora.

La inceputul acestui an firma de cercetare ON World a estimat ca mai mult de o jumatate de miliard de „noduri“ vor fi distribuite pentru aplicatii wireless sensor pana in 2010 pentru o piata ce valoreaza mai mult de 7 miliarde $. Dar exista multe obstacole in calea unui viitor atat de roz. Unul dintre obstacole este cel de a face retelele wireless de senzori usor de utilizat.

Problemele privind intimitatea si lipsa de standarde in domeniu sunt alte potentiale obstacole. La fel este si problema de a micsora consumul de energie.Crossbow a produs mai mult de 500.000 de senzori wireless care se vand la preturi cuprinse intre 25 si 150 de dolari, in functie de volumul si tipul produsului.

Senzorii Crossbow indeplinesc activitati de la urmarirea comportamentului pasarilor de pe o insula indepartata, pana la monitorizarea echipamentelor de pe un petrolier. Mai mic decat un mouse pentru calculator, un senzor combina un transmitator radio si un cip procesor cu un tablou de senzori, ce contine senzori de lumina, temperatura si miscare.

Senzorii pot fi concentrati in retele wireless „hoc“, care presupun ca dispozitivele sa comunice intre ele printr-un lant de legaturi si nu printr-un punct de control central. Conceptul este similar modului de functionare a programelor peer-to-peer pe Internet.