Judecatorul Emil Ghergut, un adversar al restituirii caselor nationalizate, a fost desemnat sa conduca Biroul Electoral Central

Sapte judecatori au fost desemnati ieri, prin tragere la sorti, sa faca parte din Biroul Electoral Central. Presedintele BEC, ales dintre acestia, este Emil Ghergut, judecator la Sectia Penala si fost membru al Biroului Organizatiei de Baza (BOB) din Tribunalul Suprem, pe vremea comunistilor.

Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Nicolae Popa, a prezidat ieri tragerea la sorti a judecatorilor desemnati sa faca parte din Biroul Electoral Central. Pentru prima data dupa 1990, au lipsit citeva nume din urnele cu judecatorii de la Curtea Suprema. “Nu au facut parte magistratii deja alesi la alegerile locale si la alegerile generale de acum patru ani.

Au fost, de asemenea, exclusi membrii CSM care deruleaza activitati organizatorice, judecatorii ai caror soti candideaza la alegerile generale sau care fac parte din Curtea Constitutionala”, a declarat Nicolae Popa, inainte de extragerea din urna.

El a specificat ca excluderea tuturor celor mentionati anterior s-a produs la cererea expresa a societatii civile, pentru a nu se lasa loc la eventuale interpretari.

Cei sapte judecatori, ale caror nume au fost extrase de primul magistrat asistent al Curtii, sint: Nicoleta Florea - Sectia Civila, Gheorghe Cernat, Veronica Radulescu, Camenita Victor Pasca si Emil Ghergut - Sectia Penala, Emilia Braicau si Magdalena Ghermeli - Sectia Contencios Administrativ si Comercial. Dupa doua ore de deliberari, cei sapte l-au ales ca presedinte BEC pe Emil Ghergut.

Contestatiile cu privire la modul de constituire si componenta BEC pot fi formulate pina pe 19 octombrie.

Dintre cei sapte judecatori din BEC, trei sint novici la Curtea Suprema: Nicoleta Florea si Gheorghe Cernat, numiti doar de o luna, iar Emilia Braicau, numita in martie anul acesta. Emil Ghergut este, fara indoiala, reprezentativ in ceea ce priveste “experienta” in magistratura, fapt care a contat in momentul in care a fost ales sef al BEC.

Emil Ghergut a fost membru, inainte de 1989, in Biroul Organizatiei de Baza (BOB) la Tribunalul Suprem. Dupa 1990 a ajuns la Curtea Suprema. A facut parte din “completul rosu” al judecatorilor care au votat, in 1995, o hotarire in cadrul Curtii Supreme de Justitie ce a deschis calea recursurilor in anulare impotriva restituirii caselor nationalizate.

Hotarirea a trecut la scor strins: 21 de judecatori la 20. Intre cei care s-au opus acesteia s-a numarat Paul Florea, recent pensionat fortat de ministrul justitiei, in complicitate cu CSM.

Hotarirea respectiva, sugerata de presedintele de atunci Ion Iliescu, a permis initierea unui val de recursuri in anulare, promovate de fostii procurori generali Manea Dragulin, Nicolae Cochinescu si Tanase Joita.

In iunie 1998, lui Emil Ghergut nu i s-a prelungit mandatul de judecator la Curtea Suprema, decizie luata de presedintele de atunci al instantei, Sorin Moisescu. Surse din magistratura ne-au dezvaluit ca unul dintre motive a fost legat tocmai de votul sau din 1995 impotriva proprietatii private.

In iunie 2001 a revenit la Instanta Suprema la propunerea fostului ministru al justitiei, Rodica Stanoiu, in prezent consilier al presedintelui Ion Iliescu.

Ionel Stoica, Christian Levant