Multi romani se aboneaza la Internet, apoi redistribuie semnalul, ilegal, in retele care sint formate si din cite 300 de utilizatori

Tot mai multi romani au reusit, in ultimii ani, sa-si aduca Internetul acasa. Statisticile oficiale arata ca numarul utilizatorilor casnici a crescut considerabil, chiar daca procentul ramine mult sub cel din Occident. Asta si pentru ca statisticile iau in calcul doar persoanele fizice care s-au conectat la retelele legale de Internet.

In realitate, in paralel, in tara functioneaza zeci, poate sute de retele-pirat, create de indivizi cu un strop de imaginatie si de spirit intreprinzator.

In Ploiesti, conform statisticilor, doar 2.000 de persoane figureaza drept clienti casnici ai societatilor furnizoare de Internet. Numarul celor care-si pierd noptile navigind pe net, de acasa, este insa, dupa un calcul estimativ al operatorilor locali, de zece ori mai mare. “Internet nonstop, cu doar 350.000 lei pe luna. Instalare in 24 de ore. Pentru detalii sunati la...

”, asa arata doar unul dintre fluturasii lipiti in mai toate cartierele orasului, care anunta existenta unei retele-pirat. Realizarea acesteia este relativ simpla: o persoana fizica se conecteaza, legal si fara limita de trafic, la un operator oficial, apoi redistribuie semnalul primit catre cei interesati.

Costurile sint acoperite rapid, in beneficiul provider-ului nelegal, iar utilizatorii sint multumiti ca platesc mai putin decit daca s-ar conecta la un operator autorizat.

Fenomenul a luat amploare in Ploiesti, mai ales de la inceputul acestui an, cind numarul provider-ilor ilegali a explodat, ne-au explicat reprezentantii firmelor recunoscute de Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC).

“Au impinzit blocurile cu kilometri de cabluri, prin care furnizeaza net la preturi scazute pentru ca nu platesc nici un fel de taxe”, sustine Iulian Tanase, unul dintre reprezentanti.

Situatia este identica si in Valea Jiului. Aici, conform acelorasi reprezentanti, retelele-pirat sint uneori mai dezvoltate decit cele legale. De exemplu, Doru Pricop, furnizor autorizat, spune ca are doar aproximativ 60 de abonati, persoane juridice. “Cunosc cel putin trei retele-pirat de Internet care s-au dezvoltat in Valea Jiului.

Clandestinii sint de fapt tipi care cunosc bine informatica si in blocul unde locuiesc si-au format clienti”, a precizat un alt administrator. Acesta sustine ca numai la Uricani stie un tinar care a reusit sa-si faca o retea clandestina cu peste 300 de utilizatori. (Marius Nica, Marius Mitrache)

Internet in munti

In Apuseni, Internetul a patruns chiar si in satele unde nu exista drumuri asfaltate. Majoritatea pensiunilor de aici sint cunoscute peste hotare datorita site-urilor si a promovarii pe care si-o fac prin Internet. Oricine doreste sa-si petreaca un sejur in Brazesti, Girda, Scarisoara sau in Lupsa poate sa consulte prezentarile si chiar sa-si faca o rezervare on-line.

Proprietarii de pensiuni din Arieseni ne-au spus ca site-urile lor sint foarte populare mai ales in rindul strainilor. Acestia, de exemplu, au rezervat, folosind Internetul, o mare parte din locurile de cazare pentru Sarbatorile de iarna. (Andi Laslau)

Internet la manastire

Pentru calugarii clujeni din Ordinului Iezuitilor Internetul nu mai este de mult o enigma. Ei si-au conectat la retea manastirea din Cluj-Napoca inca de acum doi ani, cind au achizitionat primul sistem dial-up. Dupa aceea, au trecut la un serviciu si mai performant, conectarea prin radio.

“Folosim Internetul in primul rind pentru posta electronica, dar si pentru pregatirea unor discursuri”, ne-a explicat Adrian Ratiu, unul dintre calugari. Chat-ul nu este o prioritate pentru membrii Ordinului, dar, la nevoie, acestia apeleaza la mesageria instantanee pentru a rezolva problemele urgente.

“Fiecare foloseste Internetul dupa capacitati, dar, in general, calugarii sint mai priceputi la hard decit la soft”, ne-a mai spus Adrian Ratiu. Calugarii clujeni nu numai ca folosesc reteaua pentru a culege informatii, dar o utilizeaza si pentru a raspindi informatii despre ordinul lor si despre evenimentele organizate. Pentru aceasta, au si un site (www.iezuiti.

ro), unde plaseaza zilnic cite o rugaciune si programul centrului lor spiritual. (Madalina Prundea)

Amurgul Internet-cafe-ului la Cluj-Napoca

Proprietarii de Internet-cafe-uri din Cluj-Napoca spun ca afacerea lor se apropie de sfirsit. Daca acum un an-doi gaseai pe aproape fiecare strada din oras cel putin un centru unde puteai sa inchiriezi un calculator conectat la retea, acum in tot orasul nu mai functioneaza decit cinci sau sase astfel de centre.

Si asta din cauza dezvoltarii explozive a retelelor de bloc sau chiar a celor de scara. Unul dintre proprietarii celui mai longeviv Internet-cafe din Cluj, Cosmin Fosti, ne-a spus ca retelele de bloc sint convenabile, in special datorita reducerilor de pret practicate de furnizori.

“Tot mai multi oameni intra de acasa pe Internet si cred ca prin 2006 vor disparea Internet-cafe-urile, cu exceptia celor care vor avea foarte multi utilizatori”, a precizat Cosmin Fosti. (B.S.)

“Mi-am dat seama ca pot dezvolta afacerea”

La Iasi, citiva tineri si-a creat chiar o firma care are ca obiect de activitate redistribuirea de semnal Internet. “Am zis sa imi fac si eu o retea, mai mult pentru a-mi asigura acces gratuit la Internet. Dupa aceea, mi-am dat seama ca pot dezvolta afacerea”, ne-a declarat Adrian Dumistracel, administratorul retelei.

Acesta sustine ca reteaua lui e legala si ne-a povestit ca a pornit sunind din usa in usa pentru a-si cistiga clientii. “Am probleme cu vecinii mai ales. Se trezesc ca-i deranjeaza cablurile care le trec prin fata balconului si pur si simplu mi le taie. Uneori am fost nevoit sa ocolesc zeci de metri pentru a-mi conecta clientii.

De cele mai multe ori, cei mai recalcitranti sint batrinii”, a marturisit el. In unele cazuri, locatarii sint mai inventivi, profita de noua investitie si cer taxa de protectie. “Ca sa pot plasa pe acoperisul blocului un dispozitiv de distributie a cablurilor de retea, un sef de scara mi-a pretins parte din cistiguri”, a precizat Adrian Dumistracel.

Cel mai mportant atu al sau este pretul, mai mic decit la marii furnizori de Internet. In aproape doi ani, de cind functioneaza, a ajuns sa aiba aproape 2.000 de abonati. (Gruia Ursu)

Retelele metropolitane, retelele viitorului

Pe o piata dominata 80 la suta de marii furnizori, soarta provider-ilor locali independenti este grea daca nu dau dovada de ingeniozitate. IT4Web este un mic provider clujean, axat pe furnizarea de Internet utilizatorilor persoane fizice. “Pe piata marilor consumatori, cum sint firmele, este greu de intrat in lupta cu cei doi giganti, Astral si RDS.

In schimb, ne-am concentrat pe dezvoltarea unei retele metropolitane proprii cu acces la Internet. Operam acum o retea de 3.500 de clienti home-user. Toti au acces intre ei, dar si pe Internet”, ne-a spus patronul firmei, Fabian Somesan. Patrunderea Internetului in casele romanilor presupune si schimbarea modului de viata al acestora.

De exemplu, sotii Sintajudean, o familie de oameni in virsta, care locuiesc in cartierul clujean Manastur, si-au instalat Internet acasa pentru a tine legatura cu fiica lor cea mare, stabilita la Tokyo. “Pentru mine, invatarea utilizarii calculatorului a echivalat cu a doua alfabetizare. Ma bucur ca am facut-o. Asa o pot avea pe fiica mea mai aproape.

Este infinit mai ieftin si mai comod decit telefonul. In plus, o si vad in timp ce vorbesc cu ea”, ne-a spus Adrian Sintajudean, psiholog de profesie, in virsta de 60 de ani. (Bogdan Stanciu)

Lipovei Net, pionierii retelelor din Timisoara

In Timisoara au fost infiintate deja citeva zeci de retele care leaga mai multe computere, aflate la distante masurate in kilometri. Practic, nu exista cartier de blocuri fara Internet. Prima retea de cartier din Timisoara, Lipovei Net, a aparut in urma cu cinci ani, din dorinta unor tineri de a juca intre ei “Unreal” si “Counter Strike”.

Cei zece initiatori, care locuiesc pe Strada Ecoului, si-au conectat computerele prin cablu. La prima furtuna, reteaua a fost distrusa, toate placile fiind arse. Dupa trei ani, tinarul C.P. a pus bazele celei de-a doua retele, numita Ecoului Net. De aceasta data au aparut probleme cu vecinii care le-au taiat cablurile. Intre timp, reteaua s-a extins.

Acum ea acopera mai multe strazi din cartierul Calea Lipovei si a revenit la denumirea initiala. Nu este doar prima, ci si cea mai mare din Timisoara, cuprinde peste 200 de computere, cablurile intinzindu-se pe o distanta de citiva kilometri. Creatorul retelei ne-a spus ca pe majoritatea membrilor retelei nici nu i-a vazut vreodata, cunoscindu-i doar de pe Internet. (Georgeta Petrovici)