Sapte avocati celebri au sunat deja la redactie pentru a-l reprezenta gratuit pe bucuresteanul Gabriel Corban in procesul intentat de Dana Barb, sora premierului Adrian Nastase. Reamintim ca Dana Barb cere daune morale in valoare de 10.

000 de euro de la Gabriel Corban, pe care-l acuza ca i-ar fi prejudiciat imaginea publica, postind pe forumul cititorilor “Evenimentului zilei” citeva informatii despre motivele plecarii acesteia de la firma “Hertzfeld&Rubin”.

Articolul de ieri, in care anuntam ca puterea a devenit alergica la orice tip de exprimare libera, trecind de la presiunile asupra presei la hartuirea cititorilor, a avut un ecou urias. Pe Internet, subiectul a batut un nou record de audienta: ieri, pina la ora 17.00, articolul de fond si editorialul pe aceasta tema au fost citite de peste 45.000 de persoane.

Multi dintre forumisti, siderati de situatia in care s-a trezit unul dintre ei, se tem ca acesta ar putea fi un precedent periculos pentru comunitatea atit de libera a internautilor de pretutindeni.

Avocata Renate Weber, de la Fundatia pentru o Societate Deschisa, ne-a declarat: “Procesul in sine mi se pare penibil, ridicol de-a dreptul. E o tactica gresita din partea doamnei Barb. Este libera, ca orice cetatean, sa apeleze la mecanismele justitiei, dar mi se pare un proces ridicol. Mult mai grav mi se pare faptul ca a sugerat desfasurarea procesului cu usile inchise.

Fratele dinsei, premierul Adrian Nastase, este un specialist in drepturile omului. Daca acesta nu are timp, am sa-i spun eu doamnei Barb ca publicitatea sedintei de judecata este o garantie ca lucrurile se desfasoara corect, fara a prejudicia vreuna dintre parti.

In cazul in care judecatorul va accepta sedinta secreta, domnul Corban va cistiga un eventual proces la Strasbourg fara sa se miste de pe scaun”.

Gabriel Corban este fostul sot al unei partenere de afaceri a Danei Barb, sora premierului. In acest context, Gabriel Corban a avut prilejul sa-i cunoasca bine pe sotii Barb, precum si diversele lor afaceri.

Cind “Evenimentul zilei” a publicat, pe 19 august, ancheta referitoare la sora premierului, Gabriel Corban a postat pe forumul de opinii punctele sale de vedere, semnind in mod curajos, cu numele real. Saptamina aceasta, el a primit o citatie prin care sora premierului Adrian Nastase il cheama la tribunal ca sa-i “albeasca” cu 10.

000 de euro imaginea stirbita in fata unui public de doar citeva sute de cititori. Contactata telefonic, Dana Barb a refuzat orice discutie despre procesul care va debuta pe 1 noiembrie, la Judecatoria Sectorului 2, spunind ca asteapta verdictul judecatorilor, dupa care a intrerupt convorbirea.

"Vreau si eu proces cu familia din Tartasesti!"

Numarul celor care au citit articolul de ieri este de citeva sute de ori mai numeros decit al celor care lecturasera afirmatiile lui Corban, devenite motiv de proces. Redam mai jos reactiile citorva dintre forumistii care au comentat ieri procesul Corban-Dana Barb.

• Revoltatul - “Eu cred ca e un balon de incercare, sa intimideze cititorii care nu au ales sa citeasca fituicile guvernamentale... Cea mai mare greseala ar fi ca acum sa tacem infricosati de ce ar putea sa ni se intimple pentru opiniile personale postate pe Internet.”

• Texanul - “Daca tacea raminea cu cele citeva sute de oameni care l-au citit pe domnul Corban si atit. Plus ca majoritatea uitau. Acum, ca a facut atita vilva, iata ca aflam si noi vreo citeva mii de cititori, plus toate rudele noastre de acolo. Sper ca judecata sa fie cinstita. Succes, domnule Corban!”

• Fratea - “Prejudiciu care se poate “repera” cu 10.000 de euro... Dar pe noi cine ne “repereaza” pentru cit am indurat? Credem ca pica taman bine “ajutorul de imagine” pe care il da fratelui, tocmai acum”.

• Citizen - “Nu, la ora actuala nu putem vorbi de libertate de exprimare. Ea exista doar pe hirtie. De dreptate, nici atit. E o rusine pentru Romania! Pina cind o sa ingradim libertatea individului punindu-i pumnul in gura? Daca va fi nevoie, vom merge inainte facind front comun inca o data impotriva acelora care cred ca sint deasupra legii, impunindu-se in chip samavolnic.

Noi, poporul, sintem adevarata putere. Noi va facem ceea ce sinteti, noi va dam jos!”

• Desteptul de serviciu - “Daca acest lucru se intimpla in SUA, nu numai ca nu avea nici un cistig de cauza, dar se putea intimpla sa plateasca ea niste bani, pe linga faptul ca se facea de ris”.

• Nistor - “Hehehe, dupa ce cistiga Bombonel o sa-i ia pe toti forumistii la apel judecatoresc pentru insulte si calomnie adusa in presa. Ce haios!”

• Roaxa - “Cum o sa dea ei de mine? Le trebuie cumva procese la Strasbourg pentru violarea corespondentei? Au bani de despagubit oamenii furiosi? Nimeni nu e mai presus de lege! Nici macar PSD-ul... Sau...?”

• Cristian Sgarbura - “Vrei sa ma dai si pe mine in judecata? OK! Atunci ma gasesti la Tirgoviste!”

• Circotasu’ - “Decit sa-l fi dat in judecata pe Corban, care mai este si cercetator in informatica, mai bine isi batea un cui in talpa. Multa minte n-are stimabila Dana Barb. A reusit sa mai convinga niste nehotariti ca nu este indicat sa voteze cu PSD. Familiei Nastase nu prea i-a placut istoria. N-a invatat nimic din greselile trecutului.

A ajuns sa dea in judecata un cetatean onest pentru ca a exprimat o parere pe Internet. Doamne, dar marunti mai sint!”

• Gica - “Si eu am nevoie de cetatenie pe aici, asa ca astept si eu o interdictie scrisa”

• Cony - “Rusine! Il da in judecata pe tipul asta ca sa ce? Cred ca sintem unici! Vai de noi!”

• Nicu Pascu - “Vreau si eu un proces cu familia din Tartasesti. Numele meu este real”.

• Gheorghe - “Cum il putem ajuta pe Corban?”

• Vlad Tepes - “Daca noi, astia multi, slabi si saraci ne temem, atunci am pierdut si ultimul razboi. Daca spunem toti adevarul ne vor da pe toti in judecata? Pina cind? Sa nu lasam dictatura sa ne distruga!”

• Ricky - “Acum, cind unul de-al nostru este in impas, ne dam cu parerea. Are cineva vreo idee cam ce putem sa intreprindem? Eu sint sigur ca omul este bine informat si n-a scris doar asa... de florile marului! Oricum, trebuie sa stie ca sintem alaturi de el! Trebuie sa-i aratam sprijinul nostru!”

• HH - “As fi fost inclinata sa cred ca, la cita scirba au de acest ziar, simandicoasele persoane nu s-ar cobori chiar pina in forum, sa ceteasca ce scriu cetatenii de rind, dar uite ca-i “maninca”. Fac reclama involuntar... hehe!”.