Tancurile americane au bombardat pozitiile insurgentilor, in timp ce rebelii au raspuns cu mortiere si lansatoare de grenade.

Zonele de est si sud sunt impanzite de un fum gros. Nu se cunosc detalii privind numarul victimelor.

Atacurile aeriene din cursul noptii s-au soldat cu trei morti, potrivit unor surse de la spitalele din Fallujah. Avioanele americane de atac la sol au avut misiunea de a distruge "un important punct de control al teroristilor", detinut de oamenii fideli militantului iordanian Abu Musab al Zarqawi.

Intr-o declaratie a armatei americane se afirma ca "punctul respectiv fusese infiintat ilegal, iar teroristii care-l controlau blocau traficul rutier, intimidau, detineau si interogau localnicii".

Punctul respectiv era unul din elementele cheie prin care oamenii lui Zarqawi controlau deplasarile in interiorul orasului ca si accesul in localitate.

Un mare numar de refugiati

Orasul este inconjurat inca de joi, iar bombardierele americane au lansat aproape zilnic atacuri asupra unor obiective.

Multi din locuitorii de la marginea orasului si-au abandonat casele inca de acum cateva saptamani.

In cursul noptii s-a inregistrat un nou val de refugiati.

Negocieri esuate

Eforturile de a ajunge la o solutie negociata au esuat saptamana trecuta. Guvernul de la Bagdad cere ferm militantilor sa-l predea pe Zarqawi.

Oficialii locali spun insa ca le e imposibil s-o faca deoarece nu stiu unde se afla militantul iordanian.

Liderii locali spun insa ca vor reluarea negocierilor, probabil si din dorinta de a evita un asalt de proportii al fortelor americane.

Ei pun insa drept prima conditie incetarea oricarui atac aerian precum si eliberarea principalului negociator din Fallujah, arestat in urma cu doua zile.

Pierderi americane

Sambata tarziu doua elicoptere americane s-au prabusit la sud-vest de Bagdad, cu moartea a doi militari si ranirea altor doi.

Din mai anul trecut, cel putin 27 de elicoptere americane au fost distruse, multe din ele fiind doborate de insurgentii irakieni.

Atac cu mortiere la Bagdad

Asupra unui centru de colectare a armelor, de la un stadion din Bagdad a fost lansat un atac cu mortiere, fiind ucise cel putin doua persoane si alte cateva ranite.

Stadionul, din cartierul Sadr City, cu populatie majoritar siita, este folosit la colectarea armelor predate de adeptii clericului radical siit Moqtada Sadr, in cadrul unui program intitulat arme-pentru-bani, menit sa diminueze atacurile asupra fortelor americane.

Atacul a survenit cu putin timp inaintea vizitei in zona a primului ministru irakian Iyad Allawi.

Armata americana spune ca numarul armelor predate pana acum este dezamagitor de mic, iar multe din arme sunt de fapt stricate.