Contractul de privatizare a uneia dintre cele doua societati de distributie a gazelor naturale, Distrigaz Sud, va fi semnat azi, la Palatul Victoria, in prezenta premierului Adrian Nastase si a omologului sau francez, Jean-Pierre Rafarin, potrivit unor surse guvernamentale.

Contractul va fi semnat dupa ce Guvernul roman a aprobat, prin hotarare, incheierea contractelor de privatizare a Distrigaz Sud si Distrigaz Nord, prin vanzarea a 30% din capitalul social al fiecarei societati urmata de majorarea acestuia pana la 51%.

Termenul-limita de semnare a celor doua contracte este 15 noiembrie. Pana la acea data, Distrigaz Sud, Distrigaz Nord, Romgaz si Transgaz vor semna un protocol prin care vor recunoaste ca nu au pretentii in legatura cu oricare dintre activele sau pasivele transferate ca urmare a reorganizarii Societatii Nationale Romgaz.

Potrivit AFP, in cazul tranzactiei pentru Distrigaz Sud, investitorul francez va plati 150 de milioane de euro pentru cele 30% din actiunile companiei pe care le va cumpara de la statul roman.

Potrivit Reuters, valoarea totala a investitiei pentru aceasta achizitie (cuprinzand atat pretul actiunilor, cat si sumele disponibilizate de Gaz de France pentru actiunile nou-emise la majorarea de capital) este cuprinsa intre 350 si 400 de milioane de euro.

Amintim ca, la sfarsitul lui august, autoritatile romane au selectat Gaz de France pentru inceperea negocierilor finale in legatura cu privatizarea Distrigaz Sud. Oferta francezilor a fost considerata mai buna decat cea a rusilor de la Gazprom, a italienilor de la Enel si a germanilor de la Ruhrgas.

Compania germana va cumpara insa celalalt distribuitor de gaze, Distrigaz Nord, contract care va fi incheiat joi. Politica autoritatilor a fost de a nu vinde ambii operatori aceleiasi companii, pentru a se evita o situatie de monopol.