Pentru scoaterea navei „Rostock“ din senalul navigabil, Guvernul Romaniei si Banca Europeana de Investitii au alocat peste cinci milioane de euro. Directorul Administratiei Fluviale a Dunarii de Jos, Valerica Anghel, a precizat ca de activitatile de scoatere a navei din senalul navigabil se va ocupa un consortiu international, format din trei firme.

„ Este vorba de firma olandeza Multraship si de cea americana Titan, care se vor ocupa nemijlocit de ranfluarea navei si de societatea romaneasca Detlacons, care va realiza lucrarile de refacere a malurilor, de senal si de constructiile hidrotehnice“, a spus Valerica Anghel.

El a adaugat ca, dupa ranfluarea epavei, care va duce la fluidizarea traficului pe Dunare, vor fi demarate lucrari de peste 76 milioane euro, in vederea reamenajarii Canalului Sulina.

Epava vasului ucrainean cantareste peste 3000 de tone si, dupa ce va fi scoasa, va fi vanduta pe bucati unor companii care se ocupa de colectarea fierului vechi, AFDJ obtinand prin aceasta afacere 200 mii euro, bani ce vor fi folositi pentru diverse investitii.

Nava „Rostock“ s-a scufundat pe 2 septembrie 1991, pe bratul Sulina, si a paralizat atunci intreaga navigatie pe Dunarea maritima, incidentul fiind considerat una dintre cele mai mari catastrofe fluviale din istoria Romaniei.