Nastase, ajutat de jandarmi si de un somn mai scurt, i-a luat fata lui Basescu

C.V. Tudor s-a dat degeaba jos din pat cu noaptea-n cap

Razboiul de campanie dintre PSD si tandemul liberal-democrat a inceput, in miez de noapte (sambata spre duminica), pe straduta din buricul Capitalei unde a fost cazat Biroul Electoral Central.

Prima batalie a imbracat forma unei intreceri intre dubitele incarcate cu baxurile de semnaturi pentru candidaturile prezidentiabililor Traian Basescu si Adrian Nastase: care ajunge mai aproape de poarta BEC, pentru ca, dimineata, sa aiba prim-planul la inscriere, ocupand, astfel, pozitia intai pe buletinul de vot.

Raportul de forte a fost, de la inceput, dezechilibrat in favoarea Puterii - doua dube pesediste, cu doua milioane de semnaturi, contra uneia liberal-democrate, cu 1,5 milioane -, dar lovitura decisiva au dat-o Opozitiei jandarmii.

Purtatorii de uniforma le-au interzis aliatilor accesul pe strada, sub pretextul ca masinile din dotare erau pavoazate cu figura lui Traian Basescu si cu indemnuri de trimitere a acestuia la Cotroceni, iar legea nu pemite afisajul electoral in preajma Biroului.

Lucru curios, dubitarii PSD dezlipisera din timp posterele cu Nastase, nu pentru ca ar fi toba de carte in materie legislativa, ci fiindca, spuneau ei, ploaia mocaneasca ar fi facut ciuciulete pozele conducatorului, lipite pe parbrize.

In aceste conditii, jandarmii au instalat, pe strada, un dispozitiv de paza, cu tablagii, soldati si garduri metalice, dubele pesediste s-au odihnit pe trotuarul din fata BEC, in vreme ce soferii Aliantei au avut voie sa parcheze oriunde altundeva, dar nu pe ulita militarizata.

Jandarmeria justifica interventia nocturna de pe Strada Sborului prin formula seaca "un grup de cetateni au tulburat ordinea si linistea publica in zona Biroului Electoral Central". Cine se scoala de dimineata, primul la BEC ajunge Pentru a ocupa prima pozitie pe buletinul de vot, Adrian Nastase, ministrii si toti mai-marii Uniunii PSD+PUR s-au trezit o data cu gainile.

La 8,30, cu un ceas si jumatate inainte de ora fixata pentru sedinta de constituire a BEC, un alai impresionant de fosti, actuali si, cine stie, viitori demnitari patrunde pe strada baricadata si intra, in graba, in cladire, acompaniat de uralele si de incurajarile a doua-trei sute de aplaudaci de partid.

Admiratorii lui Nastase primesc minipostere cu liderul, indicatii scenice si indemnuri mobilizatoare de la deputata Aura Vasile, a carei linie vestimentara roz-bonbon irita ochii carpiti de somn ai participantilor. Pe la 9,30 - stupoare. In peisaj apare C.V. Tudor, renumit pentru obiceiul sau de a activa cu precadere noaptea si de a-si prelungi somnul pana in jurul pranzului.

De data asta si-a incalcat tabieturile pentru a-i lua fata lui Basescu pe buletinul de vot si a venit din timp la BEC, flancat de o suita incomparabil mai mica decat a candidatului PSD. Atractia diminetii este insa "matrozu' chior", "mitocanu'", "hotu' de vapoare", asa cum il califica asistenta pesedista pe liderul democrat. "Ce face, bai nene, ala, nu vine?".

"Nu, ii e frica sa dea ochii cu domnu' Nastase...", comenteaza cativa haidamaci, mutandu-se de pe un picior pe altul. E trecut de 10,30 si, ca la un semn, galeria PSD striga din toti rarunchii: "Nas-tase pre-se-din-te!". A venit Basescu. Cu sotia si in mijlocul unui grup de aliati (Calin Popescu-Tariceanu, Mona Musca, Liviu Negoita, Romeo Raicu s.a.).

Rade cu pofta de patosul suporterilor lui Nastase, ii saluta pe "baieti" si intra in sediul BEC. Sedinta Biroului intarzie. Presa nu are acces in cladire, dar este lesne de banuit ca suta de oameni cat fac, adunate, cele trei tabere, se calca pe picioare in mica sala de intruniri, plasata in pod. De acolo razbate zvon de harmalaie.

Proteste, invocari de articole de lege, exclamatii nervoase si, din cand in cand, hohotele sanatoase ale fostului marinar, care acopera orice alt sunet. Pe la 12 fara un sfert, iese Basescu. Galeria Puterii explodeaza din nou. Din spate se aud si scandari timide ale sustinatorilor Opozitiei.

Prezidentiabilul Aliantei incearca sa dea o declaratie de presa, dar, de data asta, bruiajul sonor pesedist este mai puternic. Nu se intelege decat ca a iesit al doilea pe lista si ca va castiga alegerile din primul tur. La scurt timp, apare si Nastase, umar la umar cu presedintele purist, Dan Voiculescu.

Liniste de catedrala, dar candidatul simte nevoia sa-si forteze coardele vocale: "Va promit ca n-am sa va dezamagesc. In patru ani, muncind de dimineata pana noaptea impreuna cu voi, am reusit lucruri formidabile. Va promit ca si in urmatorii patru ani, vom reusi sa scoatem saracia din tara", spune liderul PSD si pleaca. Galeria se scurge dupa el, iar strada se elibereaza. C.V.

Tudor iese al treilea, in strigatele ritmate ale catorva peremisti cu functie parlamentara. Este vadit frustrat de faptul ca, desi a facut un efort sa vina dis-de-dimineata, a iesit abia al treilea.

Califica acest fapt drept o ilegalitate, concluzioneaza ca, in fond, ordinea pe buletin conteaza prea putin si revine imediat la stilu-i obisnuit: "Sunt doar trei candidati cu sanse: Corneliu, Vadim si Tudor".

Contestatii din primul minut Potrivit noii Legi privind alegerea presedintelui Romaniei, ordinea pe buletinele de vot este data de momentul in care candidatii depun la Biroul Electoral Central listele cu semnaturile de sustinere.

Plasarea lui Traian Basescu pe locul al doilea, desi a sosit abia al treilea, se datoreaza faptului ca reprezentantul PD in BEC, deputatul Ioan Onisei (participant si la scandalul de sambata noapte) si Calin Popescu-Tariceanu au depus procesul-verbal privind numarul de semnaturi inaintea peremistilor.

Acestia contesta ordinea stabilita ieri, intrucat, spune deputatul Lucian Bolcas, Calin Popescu- Tariceanu nu ar avea calitatea de copresedinte al Aliantei D.A., fiindca inlocuirea lui Theodor Stolojan nu ar fi fost inregistrata la Tribunalul Bucuresti. Ioan Onisei contrazice acest punct de vedere: "Dat fiind faptul ca dl.

Tariceanu este doar presedinte interimar la PNL, o chestiune care priveste strict acest partid, nu era nevoie de nici o inregistrare la tribunal".

Un alt temei de scandal la BEC a fost faptul ca liderii PSD si tovarasii lor de la PUR, care, inaintea inscrierii candidaturii lui Adrian Nastase, aveau de indeplinit si procedura inregistrarii aliantei lor electorale, i-au convins pe judecatori sa admita derularea la pachet a acestor operatiuni, in defavoarea liberal-democratilor, care nu aveau pe agenda decat depunerea semnaturilor pentru

Traian Basescu.