Ziua este de parere ca sfatuitorii presedintelui Ion Iliescu nu au probleme in a-si gasi locuri de munca dupa ce isi vor fi terminat socotelile cu Palatul Cotroceni, si anunta ca Octavian Stireanu si-a luat concediu fara plata pentru a coordona campania electorala lui Adrian Nastase. La randul sau, Cotidianul scrie ca „Tatucu'“ nu si-a uitat fidelii si-i recompenseaza si in 2004. Jurnalul National noteaza de asemenea eforturile lui Hrebenciuc de a gasi locuri in administratie si diplomatie pentru actualii parlamentari care nu se afla pe locuri eligibile.

Ziua: La Senat, la ambasada…

Consilierii presedintelui Ion Iliescu nu au probleme in a-si gasi locuri de munca dupa ce isi vor fi terminat socotelile cu Palatul Cotroceni. Primul care se lanseaza intr-o noua activitate este consilierul prezidential Octavian Stireanu, proaspat numit sef al campaniei electorale a candidatului la Presedintie al Uniunii PSD+PUR.

Majoritatea consilierilor il vor urma pe viitorul fost presedinte Iliescu in partidul care l-a consacrat, PSD. Si aceasta cu atat mai mult cu cat unii nici n-au renuntat la statutul de membru al PSD in perioada mandatului, pentru ca legislatia in vigoare nu prevede vreo incompatibilitate intre cele doua posturi.

Doar in ceea ce il priveste pe presedintele tarii, Constitutia stabileste ca acesta nu are voie sa faca parte din vreun partid politic. Corina Cretu, purtator de cuvant al sefului statului.

Ea nu a candidat la alegerile interne din PSD, dar se afla pe locul patru (considerat eligibil) al listei PSD+PUR Bucuresti pentru Senat, fiind inclusa in cota de 10% a candidatilor stabiliti de conducerea centrala a Uniunii.

Rodica Stanoiu, consilier prezidential pentru Securitate Nationala, a candidat la prealegerile din PSD, in urma carora a fost clasata pe locul doi la Senat in Olt. Pe listele definitive ale Uniunii PSD+PUR figureaza insa pe locul intai la Olt.

Departamentul pentru Relatii Internationale al Presedintiei este coordonat, de la inceputul actualului mandat de sef al statului al lui Ion Iliescu, de catre consilierul prezidential Simona Miculescu. La finalul mandatului lui Iliescu, Simona Miculescu isi va continua cariera diplomatica.

Unul dintre consilierii cei mai apropiati de actualul sef al statului este Victor Opaschi, aflat alaturi de Ion Iliescu inca din 1990. Opaschi a evitat sa dezvaluie ce va face in continuare. Nu se afla pe listele PSD pentru Parlament. Surse inca neconfirmate sustin ca va fi numit ambasador al Romaniei la Vatican.

O alta persoana aflata alaturi de Ion Iliescu inca din 1990 este Dumitru Honciu. In prezent, este consilier diplomatic in cadrul Ministerului de Externe, detasat la Presedintie pana in ultima zi a mandatului lui Ion Iliescu. Din 21 decembrie 2000 este consilier de stat in cadrul Administratiei Prezidentiale, sef al Compartimentului Personal-Organizare.

In aceasta calitate, organizeaza toate vizitele in tara ale presedintelui Iliescu.

Deocamdata, refuza sa dezvaluie ce loc de munca va avea dupa alegerile de la sfarsitul anului 2004.

Un alt consilier aflat alaturi de Iliescu inca de la revolutie este Dan Iosif, in prezent consilier de stat pentru problemele revolutionarilor. Dan Iosif nu a candidat la prealegerile din PSD, dar pe listele definitive se afla pe locul doi la Camera Deputatilor in Giurgiu.\

(C. Epuran)

Consilierul prezidential Octavian Stireanu si-a luat, de la sfarsitul saptamanii trecute, concediu fara plata de la Cotroceni pentru a se ocupa de campania prezidentiala a lui Adrian Nastase. Stireanu a precizat ieri, intr-un interviu acordat BBC, ca aceasta va insemna desprinderea de orice activitate curenta executiva, din ipostaza de consilier prezidential.

Octavian Stireanu a mai spus pentru acelasi post de radio ca nu a apelat la varianta demisiei pentru a face in mod firesc transferul de documente, proiecte si programe catre cel care va prelua aceasta functie dupa alegerile prezidentiale.

"Nu preiau coordonarea campaniei de alegeri a lui Adrian Nastase in calitate de consilier prezidential. Aceasta calitate este suspendata, este fracturata, este intrerupta. O preiau in calitate de om care am o anumita experienta in campanii electorale", a adaugat seful de campanie al lui Nastase.

Stireanu candideaza si pe listele PSD+PUR pentru alegerile parlamentare, ocupand prima pozitie la Buzau, pentru Camera Deputatilor.

Cotidianul: "Toti oamenii presedintelui"

Octavian Stireanu a devenit, in urma alegerilor din 1996, senator PD de Arges. In 1998, a demisionat din Partidul Democrat, iar, in mai 2000, a devenit secretar executiv al PDSR pe probleme de imagine.

La alegerile din 2000, obtine un mandat de deputat, candidand pe listele PDSR, insa demisioneaza din Parlament, ca urmare a numirii, in decembrie acelasi an, in functia de consilier prezidential pentru Politica interna.

La prealegerile din PSD, consilierul prezidential Octavian Stireanu s-a clasat pe locul 9 (neeligibil) pe lista pentru Camera Deputatilor. Ulterior, ca urmare a modificarilor operate de la centru, Stireanu a ajuns primul la Buzau pe lista candidatilor Uniunii PSD+PUR pentru Camera Deputatilor.

Jurnalul National: Posturi pentru neeligibili

Liderul grupului parlamentar PSD din Camera Deputatilor, Viorel Hrebenciuc, a declarat ieri dupa sedinta grupului ca a inaintat conducerii partidului o lista privind propunerile de trimitere a unor deputati ai PSD, aflati pe locuri neeligibile, in diferite posturi din diplomatie sau de prefecti.

Hrebenciuc a spus ca nu poate sa faca cunoscuta aceasta lista pana cand nu va fi aprobata de conducerea PSD.

Viorel Hrebenciuc a aratat, la sedinta grupului parlamentar, ca va comunica fiecarui deputat in parte aflat pe lista un raspuns in aceasta privinta. Sursele citate au precizat ca sunt foarte putine cazuri de parlamentari propusi pentru posturi in diplomatie sau ca prefecti.

Viorel Hrebenciuc a mai declarat, dupa sedinta de grup, ca sunt, in continuare, deputati nemultumiti de faptul ca nu se afla pe locuri eligibile pe listele Uniunii PSD + PUR pentru viitorul Parlament.

Hrebenciuc nu crede insa ca vor mai fi modificari pe actualele liste de candidati pentru Parlament, ci doar in cazul in care vor exista candidati care vor dori sa se retraga de pe liste.

Un astfel de caz este cel al lui Dan Matei Agathon, care s-a retras de pe listele de candidati pentru Senat la Bacau pentru a fi reprezentantul PSD in Biroul Electoral Central. Hrebenciuc a spus ca persoana care il va inlocui pe Dan Matei Agathon va fi stabilita de conducerea partidului. El a adaugat ca PSD va depune listele de candidati pana la 27 octombrie.