Ministrul apararii din Marea Britanie, Jeoff Hoon, a declarat in Parlamentul de la Londra ca solicitarea formulata de Statele Unite, privind redesfasurarea unor trupe britanice in apropiere de Bagdad, nu are nici o legatura cu alegerile prezidentiale americane.

Ministrul apararii a declarat ca solicitarea, formulata in 10 octombrie, a fost motivata prin nevoia de a da mai multa libertate trupelor americane sa actioneze in activitati de combatere a terorsimului in zonele violente.

Jeoff Hoon a spus ca autoritatile de la Londra nu au luat inca nici o decizie, "analizand atent" toate aspectele. Nu este nevoie de a schimba regulile privind angajarea militara, a adaugat el.

Anterior, ministrul de externe al Marii Britanii, Jack Straw, a respins in termeni fermi declaratiile opozitiei, potrivit carora redesfasurarea militarilor britanici ar fi menita sa il ajute in campania electorala pe George Bush.

Comanda militarilor

Mai multe relatari sugereaza ca americanii ar dori ca aproximativ 650 de militari britanici sa fie mutati din sudul Irakului in apropiere de Bagdad. Ei au urma sa actioneze intr-o arie de 35 de km la sud de capitala, numita Iskandariya.

Militarii britanici ar urma sa ii degreveze astfel pe soldatii americani, care ar urma sa participe la operatiuni de combatere a insurgentilor din Falluja.

Se crede ca batalionul Black Watch (Ceasul Negru) din Scotia - care este in prezent batalionul de rezerva al fortelor britanice din sudul Irakului - este cel vizat de un posibil transfer in apropiere de Bagdad.

Aproximativ 30 de membri ai regimentului au fost trimisi la scurta vreme de la intoarcerea in Marea Britanie, inapoi in Irak.

Ministrul apararii a declarat ca raspunsul la cererea formulata de americani va fi dat pe baza recomandarilor facute de la fata locului de comandantii britanici din Irak.

Jeoff Hoon a exclus posibilitatea ca militarii britanici sa fie trimisi, la Bagdad sau in Falluja, unde soldatii americani continua sa lanseze atacuri impotriva insurgentilor.

Liderii Partidului Conservator au avertizat insa guvernul sa fie foarte atent in luare acestor decizii, dat fiind ca in Statele Unite vor avea loc alegeri prezidentiale luna viitoare.

Presedintele Partidului Liberal Democrat, Charles Kenedy, a spus ca administratia Bush urmareste obtinerea unor succese notabile in campania din Irak, si pentru asta vrea sa reaseze trupele in functie de prioritati.

Trupele britanice vor fi mai expuse pericolului intr-o alta zona si sub comanda americana, a declarat el.

Trupele britanice in Irak

- 9.200 militari britanici in Irak

- 1.400 sunt rezervisti

- majoritatea sunt in Basra si al Muthanna

- 6.315 militari din zece tari opereaza in aceeasi zona