Autoritatile din Belarus au anuntat o victorie zdrobitoare a presedintelui Aleksander Lukasenko la referendumul care ii permite sa candideze pentru un al treilea mandat in 2006, insa opozitia continua sa denunte “farsa electorala”.

Referendumul initiat de Lukasenko “a fost sustinut de 77,3% din alegatorii inregistrati”, rezultat calculat in baza a “82,2% din raspunsurile pozitive exprimate de alegatorii care s-au prezentat la urne”, a declarat presedintele Comisiei Electorale, Lidia Ermosina.

Opozitia afirma insa ca s-au comis fraude masive si a chemat oamenii la o manifestatie de protest in apropierea administratiei prezidentiale.

Potrivit BBC, opozitia detine o serie de probe care demonstreaza ca s-au comis fraude in timpul votului, cum ar fi fotografii de la un centru de votare in care zeci de buletine de vot fusesera marcate cu pixul in dreptul numelui lui Lukasenko inainte de a fi inminate votantilor.

Una dintre fotografii arata chiar cum o batrina primeste un astfel de buletin de vot gata marcat.

Presedintele Comisiei Electorale a afirmat ca toate aceste acuzatii sint false, dar Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa, care a monitorizat alegerile, a anuntat ca va investiga toate plingerile.

Abuzuri si intimidare

“Autoritatile din Belarus nu au asigurat nici macar conditiile de baza necesare pentru ca vointa poporului sa stea la baza autoritatii unui guvern democratic”, a afirmat OSCE intr-un comunicat.

Observatorii straini au evidentiat excluderea mai multor candidati din cursa pentru alegerile legislative, raidurile politiei prin centrele de campanie electorala si atitudinea partinitoare a posturilor de televiziune, toate publice.

Printre alte incidente care au marcat scrutinul, a fost semnalat si cel in legatura cu un jurnalistul rus Pavel Seremet, autorul unei biografii critice a presedintelui Lukasenko, care a fost arestat duminica seara.

“Un vot pentru stabilitate”

Toate canalele de televiziune au anuntat pe un ton triumfalist rezultatele referendumului, insotite de comentarii laudative la adresa lui Lukasenko ale unor celebritati locale. Sportivi sau cintareti, toti s-au succedat pe ecran afirmind “Belarus a votat “DA” pentru un viitor mai bun” sau “Un vot pentru stabilitate”.

Nu au lipsit nici reportajele de la maternitate, in care tinerele mame se bucurau ca pruncii lor vor trai intr-o tara fericita, iar prezentatorii comentau ca “este important pentru aceste femei sa stie ca fiii lor vor trai in calm si stabilitate”.

In schimb, in ceea ce priveste rezultatele alegerilor parlamentare, nici autoritatile, nici televiziunile nu au difuzat nici un fel de date, acest organism avind oricum un rol decorativ.