In urma unui scrutin sovietic falsificat, Alexandr Lukasenko, care, alaturi de Vladimir Voronin este pe lista "ultimilor dictatori comunisti din Europa", si-a luat acoperirea legislativa pentru a candida, impotriva oricaror standarde democratice, la al treilea mandat prezidential.

Rezultatele oficiale date publicitatii ieri la Minsk informeaza ca peste 77% dintre alegatorii belarusi au votat duminica in favoarea modificarii Constitutiei tarii pentru a-i permite presedintelui Alexandr Lukasenko sa candideze pentru al treilea mandat prezidential, transmite Rompres.

Comisia Electorala din Belarus a anuntat ca absenteismul la referendum a fost foarte redus, participarea fiind de aproximativ 90% din cei 7 milioane de alegatori. Legislatia actuala din Belarus prevede ca pentru modificarea Constitutiei era necesar ca peste 50 la suta din cetatenii cu drept de vot sa voteze "pentru" la referendum.

Farsa electorala

In urma rezultatului oficializat ieri, Constitutia Belarus-ului va fi modificata iar Lukasenko va putea candida pentru cel de-al treilea mandat. Desi pragul necesar pentru modificarea Constitutiei a fost depasit usor, atat opozitia democrata din Belarus cat si organismele internationale au denuntat nenumarate fraude electorale.

Astfel, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa a transmis ieri ca "scrutinul care a avut loc in Belarus nu a respectat cerintele OSCE referitoare la alegerile democratice". De asemenea, Opozitia democrata din Belarus a catalogat referendum-ul drept o "farsa" electorala si a chemat populatia sa participe ieri la Minsk la o mare manifestatie de protest.

La randul sau, Washingtonul a emis indoieli cu privire la veridicitatea scrutinului. De asemenea, fostul presedinte ceh Vaclav Havel a criticat ieri in termeni duri modul in care seful statului Belarus, Aleksandr Lukasenko, conduce tara, caracterizand regimul acestuia ca fiind "ultimul regim dictatorial din Europa".

Lukasenko, un colhoznic sovietic

Autoritarul presedinte belarus Aleksandr Lukasenko se afla la putere in Belarus de 10 ani si este considerat "ultimul dictator al Europei". Inainte de rezultatele referendumului de duminica, Constitutia belarusa limita la doua mandatele prezidentiale care pot fi detinute de o singura persoana, iar Aleksandr Lukasenko si-a prelungit deja unul din mandate, tot printr-un referendum.

El si-a prelungit in 1996 cu doi ani primul mandat de cinci ani, si la alegerile din 2001 a fost reales pentru inca cinci ani, scrutinul fiind caracterizat de observatorii occidentali ca fiind lipsit de legitimitate democratica. Urmatoarele alegeri prezidentiale din Belarus urmeaza sa aiba loc in 2006, dar Aleksandr Lukasenko sustine ca un al treilea mandat pentru el ar fi spre binele natiunii.

Contrar celor sustinute de actualul lider de la Minsk, Republica Belarus a devenit in cei zece ani de cand la putere se afla Aleksandr Lukasenko tot mai izolata, noteaza Rompres. Cu stilul sau autocratic care nu suporta nici o opinie contrara, Lukasenko a reprimat orice dizidenta.

Economia este in continuare bazata pe principii sovietice. Fostul presedinte de colhoz Lukasenko si colaboratorii sai apropiati au interdictie de intrare in Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeana, fiind acuzati de trafic cu arme, de suprimarea opozitiei si a presei independente.

Opozitia a fost exclusa total din Parlament

Simultan cu referendum-ul pentru Constitutie, in Belarus au avut loc duminica si alegeri parlamentare, insa si aici Alexsandr Lukasenko a obtinut cele mai bune rezultate.

Opozitia democrata, reprezentata de Frontul Popular Belarus, nu a obtinut nici un loc in Parlamentul de la Minsk in urma alegerilor legislative de duminica, a anuntat presedintele Comisiei Electorale Centrale, Lidia Ermoscina, citata de Rompres.

"Parlamentul belarus este format deja din primul tur. Din cei 100 de reprezentanti ai partidelor politice, au fost alesi 12 candidati - opt apartinand Partidului Comunistilor, trei - Partidului Agrarian si unul - Partidului Liberal-Democrat. Restul deputatilor din viitorul Legislativ sunt independenti. Nici un candidat al opozitiei radicale nu a fost ales", a indicat sursa citata.

Partidele care vor fi reprezentate in viitorul parlament, cu 110 locuri, sustin politica presedintelui Aleksandr Lukasenko.

Ziarist batut si arestat, cameraman dat disparut

Ziaristul rus Pavel Seremet, autorul unei biografii critice a presedintelui Belarusului, Aleksandr Lukasenko, a fost batut si arestat, a anuntat Svetlana Kalinkina, coautor al lucrarii si martor al incidentului, citata de agentiile de presa straine.

"Pavel Seremet a fost luat de politie in timp ce se afla la unul dintre sediile Comisiei Electorale de la Minsk", duminica seara, a declarat Svetlana Kalinkina, coautor al biografiei "Presedinte din intamplare", confiscata recent de autoritatile din Belarus. Impotriva sa a fost declansata o ancheta penala, pentru "acte de huliganism".

Starea sa de sanatate este buna, desi prezinta urme de lovituri pe fata.

"Este o arestare comandata", a acuzat Kalinkina, la finalul unei conferinte de presa desfasurata la sediul partidului de opozitie Frontul Popular. "Seremet a fost batut de mai multe persoane. El a fost dus la postul de politie pentru a depune plingere, iar de atunci nu mai stim nimic despre el. Acolo ne-au spus ca nu stiu unde este Pavel", a adaugat ea.

Pavel Seremet lucreaza la un post de televiziune din Belarus. Cameramanul sau, Dmitri Zadavski, a disparut la 7 iulie 2000. Se presupune ca el si mai multi reprezentanti ai opozitiei au fost rapiti de autoritatile statului, a precizat Kalinkina.