Alegerile generale si referendumul din Belarus au fost mult sub standardele internatioanle. Reprezentantul OSCE, observator al alegerilor, a declarat ca "libertatile democratice au fost in mare parte ignorate de autoritati".

Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa sustine ca autoriratile din Belarus "nu au reusit sa asigure conditiile fundamentale necesare" in cadrul scrutinului de la sfarsitul saptamanii.

Atat Statele Unite cat si Uniunea Europeana au pus sub semnul intrebarii rezultatele alegerilor, pe motiv ca nu ar fi fost libere si corecte.

Presedintele Biroului Electoral Central a declarat ca rezultatele preliminare arata ca Alexander Lukasenko a castigat 77,3 la suta din voturi. Prezenta la vot a fost de 90 la suta.

Un studiu independent sustine insa ca, in cadrul referendumlui, nu au fost adunate suficiente voturi pentru modificarea constitutiei. Schimbarea legii fundamentale a fost supusa votului pentru ca Alexander Lukasenko sa mai aiba dreptul la un al treilea mandat.

Studiul facut la cererea Gallup, arata ca daca sunt luate in considerare cifrele facute publice, numarul celor care s-au prezentat la vot si au votat in favoarea schimbarii constitutiei este mai mic de 50 la suta.

Rezultatele finale sunt asteptate in cursul zilei de luni.

Iregularitati

Televiziunea BBC a prezentat duminica ceea ce pare a fi dovada unor nereguli in procesul de votare.

Mai multe fotografii facute intr-o sectie de votare arata oameni care primesc buletine de vot, gata marcate ca votat in dreptul lui Lukasenko.

O femeie in varsta primeste un astfel de buletin la intrarea in sectie. Alte fotografii arata seturi de buletine de vot pe masa, gata marcate.

Presedintele Biroului Electoral Central spune ca acuzatiile de frauda sunt false.

Potrivit unor relatari, mai multe persoane, care faceau un sondaj de opinie independent, au fost arestate.

Website-ul asociatiei de apartare a drepturilor omului, Charter 97, sustine ca nici un candidat democrat nu a reusit sa intre in Parlament. Asociatia a cerut publicului sa se alature unui mars de protest, luni dupa-amiaza.

Lukasenko - "nostalgic dupa vremurile sovietice"

Alexander Lukasenko conduce Belarus cu o mana de fier din 1994. Departamentul de Stat al Statelor Unite il considera "ultimul dictator al Europei".

In varsta de 49 de ani, el provine dintr-o familie saraca fiind crescut doar de mama lui.

La sfarsitul anilor 80 a ajuns directorul unui ferme agricole, dupa care a intrat in politica remarcandu-se prin autoritarism.

"Un stil autoritar este ceea ce ma caracterizeaza, si intotdeauna am recunoscut acest lucru" declara el.

Anii care au urmat la putere au confirmat din plin acest lucru. In 1996 a dizolvat Parlamentul, care incerca sa declansaze procedura de destituire a lui.

Alexander Lukasenko si-a intarit controlul asupra justitiei, a obstructionat opozitia si a interzis presa independenta. Unii dintre adversarii sai au disparut pur si simplu.