Teroristii care au luat ostatici la scoala din Beslan luna trecuta erau dependenti de droguri, a declarat Nicolai Shepel, adjunctul procurorului general al Rusiei. El a mai afirmat ca acestia erau dependenti de heroina, morfina si alte droguri usoare.

Descoperirea a fost facuta de medicii care i-au consultat pe teroristi. Din cei 32 de barbati testati, 22 erau dependenti, iar cadrele medicale au stabilit ca acestia se drogau de foarte mult timp. Cei 22 care se drogau foloseau heroina si morfina si, dupa toate probabilitatile, s-au injectat cu stupefiante si in timp ce se aflau in scoala de la Beslan.

Nicolai Shepel a declarat ca "in ceea ce priveste concentratia drogurilor in sangele unora dintre teroristi, aceasta depasea doza letala, ceea ce demonstreaza ca teroristii erau dependenti de mult timp si se drogau foarte des, inclusiv in timpul pregatirii actului terorist, si dupa".

In urma tragediei de la Beslan si-au pierdut viata 344 de persoane si alte cateva sute au fost ranite, dintre care majoritatea erau copii.

Analizele efectuate de catre medicii legisti asupra cadavrelor celor 31 de teroristi au stabilit clar dependenta de stupefiante, iar procurorul general a declarat ca "aceste concluzii ne ajuta sa privim tragedia de la Beslan din cu totul alt unghi".

Declaratia autoritatilor in ceea ce priveste dependenta de stupefiante a teroristilor nu este prima de acest gen. Si dupa ultimele atentate teroriste cecene, autoritatile ruse si politicienii au afirmat ca cei care au planuit atentatele utilizau droguri tari pentru a-i determina pe sinucigasi sa detoneze bombele pe care le aveau asupra lor.

Cu toate acestea, exista voci care sustin ca aceste afirmatii sunt de fapt doar propaganda.

Totusi, intr-un interviu realizat anul trecut de catre ziarul Vremya Novostei, Akhmad Kadyrov, care a fost presedintele Ceceniei, a declarat ca, in general, atacatorii kamikaze sunt oameni "indopati de droguri psihotrope". (Kadyrov a fost asasinat anul trecut in urma unui atentat cu bomba).

Astfel de teorii au fost foarte des utilizate si pentru a explica gesturile femeilor kamikaze care purtau cu dezinvoltura bombe asupra lor, bombe pe care le detonau in public.

In orice caz, nici procurorul general, nici cadrele medicale nu au mai dorit sa dea alte amanunte in ceea ce priveste alte rezultate ale anchetei.