Peste 230 de zile, adica aproape o cincime din mandat, presedintele Ion Iliescu le-a petrecut in afara granitelor tarii. Lucru firesc, daca judecam dupa "fisa postului".

Vizite de stat sau de lucru, mic dejunuri luate pe la Casa Alba, funeralii ale unor omologi, mese-rotunde despre informatica si starea lumii, l-au purtat pe presedinte, din 2001 pana in zilele noastre, in peste 60 de state. Adica o treime de glob. Cel mai des vizitate - de cate sase ori - au fost SUA, Belgia si Elvetia.

Desi se infierbanta adesea pe tema plasarii Romaniei in sud-estul Europei si in Balcani, presedintele s-a straduit timp de patru ani sa consolideze aceasta pozitie: de cate cinci ori a fost prin Bulgaria, Turcia si chiar Albania pentru a strange cooperarea intre tarile Europei de sud-est.

Tarile din spatiul ex-iugoslav, ex-sovietic si ex-comunist, Danemarca, Austria, Italia, Marea Britanie, Germania, Franta, Balticele, Canada, Rusia, China, India, Spania, Egipt, Indonezia, Vietnam, Grecia, Vatican, Portugalia, Tunis, Algeria, Albania, Senegal, Malta, Filipine, Singapore, Emiratele Arabe, toate au fost bifate in agenda vizitelor oficiale.

Nu a fost ratat nici cel mai mic stat din lume, San Marino, cu care, paradoxal, Romania are relatii comerciale mai dezvoltate decat cu Rusia. Multe dintre deplasari i-au dat lui Ion Iliescu prilejul sa se remarce si din alta perspectiva decat aceea de lider politic.

In 2003, la aniversarea Canalului Panama, inginerul hidroenergetician Ion Iliescu s-a jucat incantat cu butoanele "Inchis" si "Deschis" ale ecluzelor. Prin tarile exotice ale Asiei s-a lasat impodobit cu ghirlande multicolore sau cu diverse caciuli si sepci traditionale.

Nu s-a dat in laturi, tot prin partile asiatice, dar ale fostei URSS, chiar sa danseze dupa obiceiul locului. Unele dintre deplasari i-au marcat presedintelui mandatul si discursul. In indepartata Africa de Sud, la Johannesburg, la Summitul Mondial pentru Dezvoltare Durabila, a incoltit in mintea prezidentiala ideea strategiei pentru Romania.

Strategie pe care a gandit-o pe 25 de ani, care se dezbate de vreo doi si din care nu se vede nimic concret. Dupa Conferinta privind finantarea pentru dezvoltare, care a avut loc la Monterrey, in Mexic, presedintele si-a adaugat in discursul-tip un nou pasaj, in care infiera decalajele dintre tarile dezvoltate si cele subdezvoltate.

Prin strainataturi au mai facut deliciul presedintelui reuniuni cum ar fi: masa-rotunda de constituire a consiliului pentru risc, clubul politic balcanic, conferinte privind tranzitia, democratia si combaterea terorismului, mese-rotunde pe teme de IT.

Presedintele nu a ratat nici un forum economic, dar a participat si la funeraliile a trei omologi - Boris Trajkovski (Macedonia), Thomas Klestil (Austria) si Ronald Regan (SUA). Fiecare vizita prezidentiala a fost un bun prilej de turism si cumparaturi pentru "oamenii presedintelui".

Turneul din 2002 care a cuprins Emiratele, Japonia, Vietnam, Filipine, Singapore, va ramane probabil in istorie din punct de vedere al cantitatii de cumparaturi facute. De altfel, si in ultimul turneu in Italia, San Marino si Malta, delegatia a fost supradimensionata si a cuprins persoane a caror prezenta nu se justifica.

Institutia prezidentiala s-a dovedit in acesti patru ani o foarte buna agentie de turism. Un singur esec - nerealizarea vizitei in Australia. O cireasa pe tortul despartirii de Cotroceni - vizita in Burchina Faso, la un forum al francofoniei, programata chiar in saptamana alegerilor...