Privatizarea Distrigaz Sud cu Gaz de France permite mentinerea locurilor de munca in societate si nu presupune operarea unor majorari puternice ale preturilor la gaze naturale, a declarat, ieri, la Palatul Victoria, la semnarea contractului de privatizare, ministrul Economiei, Dan Ioan Popescu.

"Locurile de munca se mentin. Mai mult decat atat, ele se stabilizeaza prin aceasta investitie majora", a afirmat Dan Ioan Popescu.

El a mai precizat ca in negocierile cu Gaz de France au fost luate masuri pentru a nu fi inregistrate, dupa vanzarea Distrigaz Sud, "majorari puternice" ale pretului de distributie a gazelor naturale, componenta care este luata in calcul la stabilirea pretului tranzactiei.

Seful Oficiilor Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie din Ministerul Economiei si Comertului, Dorin Mucea, si presedintele Consiliului de Administratie si director executiv al companiei Gaz de France, Jean-Francois Cirelli, au semnat, ieri, la sediul Guvernului, contractul privind privatizarea Distrigaz Sud.

Documentul a fost parafat in prezenta premierilor roman si francez, Adrian Nastase si Jean-Pierre Raffarin.

Tranzactia, finalizata pana la sfarsitul anului

Conform contractului, compania franceza Gaz de France va plati 128 milioane euro pentru achizitia unui pachet de 30% din actiunile Distrigaz Sud si va investi 183 milioane euro la majorarea de capital in urma careia va detine o participatie de 51%.

Suma angajata in majorarea de capital va fi folosita pentru investitii in urmatorii 2-3 ani. Oferta Gaz de France evalueaza intregul pachet de actiuni al Distrigaz Sud la 426 milioane euro, luand in calcul si faptul ca societatea avea o datorie financiara neta de 95 milioane euro la 30 aprilie 2004.

Tranzactia, formata din plata pretului pentru pachetul de actiuni si majorarea capitalului, ar putea fi finalizata pana la sfarsitul anului. Pana atunci, reprezentantii companiei franceze se vor implica in toate deciziile strategice majore ale Distrigaz.

"Va exista un parteneriat strategic intre Gaz de France si conducerea Distrigaz Sud, reprezentata de directorul general Liviu Duinea. Toate deciziile majore, conform contractului de privatizare, se vor lua cu acordul a 75% dintre actionari. Ceea ce inseamna ca, atat timp cat statul roman va detine minimum 26% din actiuni, deciziile se vor lua impreuna", a mai spus Dan Ioan Popescu.

Intrebat daca privatizarea Distrigaz Sud presupune faptul ca Romania va putea procura gaze naturale si din alte state decat din Federatia Rusa, ministrul Economiei si Comertului a afirmat ca, deocamdata, conductele magistrale nu permit alte solutii de import.

El a apreciat ca variantele de import al gazelor naturale vor fi diversificate o data cu finalizarea proiectului Nabucco - conducta de gaze naturale care va lega regiunea Marii Caspice de Europa Centrala, traversand Romania (proiect de care si Franta este interesata), si realizarea conductei de gaze Szeged - Arad.