Guvernul Romaniei a semnat un contract cu firma franceza Vinci in valoare de 480 de milioane de euro, pentru constructia unui tronson din autostrada Bucuresti-Brasov.

Unul din reprezentantii firmei franceze, Antoine Zacharias, a declarat ca firma franceza va construi 37 de kilometri din acesta autostrada.

Semnarea acestui contract are loc in contextul vizitei la Bucuresti a premierului Frantei, Jean Pierre Raffarin.

Contractul a fost parafat de Antoine Zacharias si de ministrul transporturilor Miron Mitrea, in prezenta premierilor Jean Pierre Raffarin si Adrian Nastase.

Semnatarii au explicat ca este vorba de un contract de parteneriat intre sectorul public si cel privat in valoare de 480 de milioane de euro. Anterior surse guvernamentale, vorbeau de un contract in valoare de 700 de milioane de euro.

Durata contractului este de 30 de ani. Firma Vinci va construi 37 de kilometri de autostrada intre Comarnic si Predeal. Vor fi construite 37 de posuri pe acest traseu si patru tunele, dintre care unul va avea o lungime de 2,7 km.

A fost licitatie?

Nu este clar daca guvernul Romaniei a acordat acest contract in valoare de 480 de milioane de euro firmei Vinci, in urma unei licitatii sau daca a fost atribuit prin incredintare directa.

Guvernul a mai atribuit un contract fara licitatie firmei americane Bechtel. Contractul avea o valoare de 2,5 milioane de euro si privea constructia autostrazii Brasov-Bors.

Atribuirea fara licitatie a contractului a starnit reactii negative din partea Uniunii Europene. Cazul este mentionat in ultimul raport de tara al Comisiei Europene si calificat drept "o eroare" din partea autoritatilor de la Bucuresti.

Contractul privind Distrigaz Sud

Guvernul Romaniei a vandut pachetul majoritar de actiuni al companiei Distrigaz Sud firmei Gaz de France in schimbul a 311 milioane de euro.

Privatozarea principalilor furnizori de gaz din Romania - Distrigaz Sud si Distrigaz Nord - este considerata o conditie extrem de importanta in reformarea sectorului energetic, care inregistreaza pierderi mari.

Si acest contract a fost semnat in prezenta premierului Frantei, Jean Pierre Raffarin - afalt intr-o vizita de doua zile la Bucuresti - si a omologului sau roman, Adrian Nastase.

Contractul prevede plata de catre Gaz de France a 128 de milioane de euro pentru pachetul de 30 la suta din actiuni si a altor 183 de milioane pentru a-si mari participarea la capital pana la 51 la suta. Tranzactia ar urma sa fie perfectata pana la sfarsitul anului.

In luna august, guvernul Romaniei a selectat firmele Gaz de France pentu privatizarea Distrigaz Sud si Ruhrgaz EONG din Germania pentru privatizarea Distrigaz Nord.