Cotatiile petrolului pe piata americana au atins, ieri, un nou record, de 55,33 dolari pe baril, in urma ingrijorarilor legate de rezervele de titei pentru iarna si a convingerii comerciantilor ca cererea va continua sa creasca, in pofida avansului preturilor, transmite Reuters. Cotatiile petrolului au avansat cu 70% fata de cele de la inceputul anului.

Pe piata londoneza, pretul petrolului a urcat cu 47 de centi, pana la nivelul-record de 50,40 dolari pe baril. "Preturile actuale nu vor putea fi suportate pentru mult timp. Cu siguranta, in urmatoarele sase luni vom asista la o scadere a cotatiilor, pana la nivelul real de 35-40 dolari pe baril", a declarat Daniel Hynes, analist la ANZ Bank in Melbourne.

Presedintele Rezervei Federale a SUA, Alan Greenspan, a avertizat, vineri, ca economia americana ar putea fi serios afectata de un avans semnificativ al preturilor titeiului. El a adaugat, totusi, ca "desi impactul scumpirii actuale a petrolului este important, economia americana va fi mai putin afectata decat in anii '70".

Unii comercianti au interpretat declaratia lui Greenspan ca un semn ca avansul cotatiilor titeiului nu a avut efecte prea mari, pana in prezent, si ca preturile vor continua sa creasca, pentru ca economia mondiala se afla pe o pista ascendenta.

"Totusi, daca preturile petrolului se mentin la peste 40 de dolari pe baril si la jumatatea anului viitor, am putea asista la o revizuire majora a estimarilor economice pentru 2005", a adaugat Hynes.

In ultimele patru luni, petrolul s-a scumpit cu peste 20 dolari pe baril. Productia SUA din Golful Mexic se situeaza la 73% din nivelul obisnuit, de 1,7 milioane barili pe zi, in urma pagubelor produse de uraganul Ivan.

Agentia Guvernamentala a Resurselor a anuntat, recent, ca unele campuri de productie vor ramane inchise pana la sfarsitul anului.

Reducerea livrarilor a afectat rezervele de petrol pentru iarna, plasate, in prezent, la nivelul de 50 milioane barili, cu 10% mai putin decat in aceeasi perioada a anului precedent. De asemenea, si rezervele de petrol din Europa si Japonia se situeaza cu mult sub nivelul din 2003.