Dubiile in cazul Adrian Mutu s-au risipit definitiv aseara, cind fotbalistul a recunoscut rezultatul pozitiv al controlului antidoping si a hotarit sa renunte la posibilitatile de recurs, sperind intr-o clementa a federatiei engleze.

Desi nu s-a anuntat inca oficial ce substanta interzisa a consumat jucatorul legitimat la Chelsea, toate indiciile converg catre stupefiante, ceea ce inseamna ca Mutu nu s-a dopat, ci s-a drogat. Gordon Taylor, presedinte la Asociatia Fotbalistilor Profesionisti din Anglia, a lasat sa se inteleaga ca nu e vorba de o substanta dopanta, care sa imbunatateasca performantele sportive.

In plus, impresarul Ioan Becali a sugerat ca drogul ajuns in corpul “Briliantului” ar putea proveni de la numeroasele sale petreceri cu femei, “mai degraba fara stiinta lui”.

In acest moment, starul Romaniei nu mai poate scapa de sanctiune, care poate sa se intinda de la sase luni pina la doi ani de suspendare.

Generatia praf si pulbere

Acum trei ani, cind sperantele de calificare la Mondialele din 2002 se inecau in mocirla din Ghencea, sub loviturile slovenilor Osterc si Rudonja, romanii realizau ca s-a sfirsit o epoca. Apusul “generatiei de aur” era vegheat de pe banca de chiar cel care, din teren, o ridicase pe culmile gloriei: Gica Hagi. Cercul se inchisese.

Un popor intreg era dezamagit, dar privirile se ridicau, pline de speranta, spre “lupii tineri”. Era evident ca vremea lui Gica Popescu, Dan Petrescu, Dorinel Munteanu si Ovidiu Sabau trecuse. In locul lor se profila insa “generatia de argint”, o pleiada de jucatori care promiteau enorm: Bogdan Lobont, Cristi Chivu, Daniel Pancu si Marius Niculae.

Iar urmasul “Regelui” Hagi era deja pregatit pentru incoronare: Adi Mutu.

Acum, la trei ani de la acel moment, cind promisiunile din noiembrie 2001 ar fi trebuit sa se maturizeze, scena e in continuare goala.

Alcoolul si drogurile sint provocari carora numai talentul nu le poate face fata. Din “generatia de argint” s-a ales praful.

“Evenimentul zilei” va propune o “fotografie” a momentelor “Slovenia, noiembrie 2001” si “Cehia, octombrie 2004”, cu situatia de atunci si cea de acum a exponentilor din noul val.

Noiembrie 2001

Bogdan Lobont avea 23 de ani si juca la Dinamo, dar era proprietatea clubului Ajax. Olandezii asteptau enorm de la el. Cristi Chivu era deja, la 21 de ani, capitan la Ajax si socotit urmasul de drept al lui Gica Popescu in nationala Romaniei. Cocheta deja cu banderola de capitan al tricolorilor. La cei 24 de ani ai sai, Daniel Pancu avusese deja o experienta in Italia, la Cesena.

Era cel mai bun jucator de la Rapid si urma sa fie transferat, peste doar citeva luni, la Besiktas. Marius Niculae impresiona prin forta si tenacitate. Avea doar 20 de ani, dar inscrisese deja citeva goluri importante pentru tricolori. Loti Bölöni il luase la Sporting Lisabona. Marile cluburi europene, in frunte cu AC Milan, il aveau deja in vizor.

Adrian Mutu implinise abia 22 de ani, dar era deja cel mai bun jucator de la Verona. Talent urias, tupeu cit cuprinde, vointa deosebita, tehnica sclipitoare - toate se regaseau in bagajul “Briliantului”. Era socotit urmasul de drept al lui Hagi, responsabilul cu spectacolul si golurile decisive.

Octombrie 2004

Bogdan Lobont a ajuns la 26 de ani si este rezerva la Ajax. Asteptatul progres nu s-a produs. Rabdarea antrenorului Ronald Koeman a luat sfirsit, in poarta “lancierilor” fiind titularizat, incepind din acest sezon, tinarul Sketelenburg (19 ani). Si-a croit o solida reputatie de petrecaret.

La nationala, numele lui e nelipsit de la toate sindrofiile, escapadele si aventurile descoperite de presa. Se pare ca pasiunea sa pentru bautura a stat si la baza regresului la echipa de club. Evolutiile bune in Liga Campionilor si lobby-ul celor de la Ajax au dat rezultate in cazul lui Cristi Chivu, iar AS Roma l-a achizitionat, anul trecut, pentru 15 milioane de euro.

Din acel moment insa, cariera acestuia a intrat in vrie. A mers din accidentare in accidentare. Are 24 de ani si de sase luni n-a mai jucat vreun meci. Sustine ca ultimul necaz, o fractura la degetul mic de la picior, a aparut stupid, in timpul unei partide de fotbal-tenis.

Cotidianul “Libertatea” a descoperit, in urma cu o luna, ca, de fapt, capitanul nationalei a cazut pe scari, in timp ce se afla in stare de ebrietate! La 27 de ani, Daniel Pancu e tot la Besiktas, unde a ajuns rezerva. Aproape in permanenta accidentat, el este cunoscut ca mare amator de chefuri.

A fost implicat in aproape toate escapadele organizate de internationalii romani in timpul convocarilor la nationala. O serie de accidentari l-au scos din circuit, in ultimii trei ani, pe Marius Niculae. Apropiatii sustin ca totul i se trage de la viata dezordonata pe care o are de cind a inceput relatia cu prietena sa, Cristina.

De dragul acesteia, “Sageata” a rupt orice legatura cu parintii. Sporting Lisabona a hotarit sa reduca drastic contractul jucatorului de 23 de ani. Adrian Mutu este, fara indoiala, simbolul generatiei pierdute. Are 25 de ani, dar a adunat in dreptul sau mai multe scandaluri decit toti colegii la un loc.

Petreceri, bautura, cirdasie cu indivizi dubiosi, toate acestea l-au impins intr-o fundatura. A devenit nu doar cel mai scump fotbalist roman al tuturor timpurilor, dar si cea mai mare deziluzie. Insumate, evolutiile sale in cele doua partide oficiale in care a intrat de la inceputul sezonului nu depasesc 59 de minute.

Ultima acuzatie, referitoare la consumul de droguri, e si cea mai grava. Daca va fi suspendat pe doi ani, cariera lui sportiva poate fi considerata ca si incheiata.

___________________________________________________________________

“FRF n-a fost instiintata de nici un cabinet medical ca Adrian ar fi efectuat vreun control antidoping. N-am reusit sa vorbesc cu Mutu, desi il caut de o saptamina. Azi (n.r. - ieri) nu l-am sunat pentru ca sint sigur ca nu raspunde la telefon. E clar ca nu sintem linistiti pina nu vom afla rezultatul final al investigatiilor.

Daca se va adeveri ca a fost gasit pozitiv la controlul antidoping, va fi o situatie extrem de grea pentru Adrian”, si-a inceput ieri Mircea Sandu discursul referitor la “Briliant”. Nasu’ a adaugat ca, la solicitarea medicului Pompiliu Popescu, jucatorii convocati la echipa nationala ar putea efectua testul antidoping.

Arme si droguri

Mircea Sandu nu face o tragedie din eventuala suspendare pe doi ani a lui Mutu si, implicit, din absenta de la nationala: “Viata ne-a demonstrat ca au disparut imparati si regi, somitati din cultura si stiinta si nu s-a sfirsit lumea. Viata merge inainte”. Seful de la Casa Fotbalului a continuat: “Destui milionari in dolari, si aici ma refer si la Mutu, au dat faliment.

Sint chiar miliardari care si-au pierdut averile in trei luni. Adi trebuie sa se intoarca la placerea de a juca fotbal, care l-a propulsat la statutul de milionar. Situatia pe care Adi o are la Chelsea ar trebui sa-l ambitioneze, dar nu sa fie refractar, sa se certe cu antrenorul sau cu directorul executiv”.

Mircea Sandu, a carui fiica a fost citata in dosarul “Cocaina pentru VIP-uri”, a solicitat ieri “sa nu mai intre in tara asa usor arme si droguri”.

“Alcoolul se lasa in toate articulatiile”

Sandu este nemultumit si de prestatia fotbalistilor din Divizia A. “Daca am fi intilnit Cehia cu jucatori din campionat, am fi avut mari probleme. Joaca “subtire”! Trag un mare semnal de alarma pentru acesti jucatori care trebuie sa inteleaga ca, desi n-au inlocuitori la echipele de club, trebuie sa revina cu picioarele pe pamint. Trebuie sa fii proaspat la meciuri.

Miine-poimiine, alcoolul se lasa in toate articulatiile. Performanta n-are de-a face cu cantitatile mari de alcool sau cu fisele de la cazinouri. Stiu un jucator ruinat din pricina acestor cazinouri (n.r. - dinamovistul Claudiu Niculescu). Sa se duca la cazinou, dar pentru a lua masa.

Sa se duca si-n discoteci, ca-s tineri, dar sa nu faca sex in exces! Cind i-am sanctionat pe Zicu si pe Goian, am vrut sa dau un exemplu si pentru ceilalti”, a afirmat fostul atacant de la Sportul Studentesc.

Referitor la situatia “stranierilor”, Nasu’ a precizat: “Pancu nu-mi raspunde la telefon si pare decis sa nu mai vina la nationala. Iordanescu a discutat cu Soava si i-a transmis sa se mai gindeasca. Alta problema am eu cu internationalii. Nu ne raspund la telefoane, in ziua de luni, dupa meciuri. Ar trebui sa dea si ei un semn de viata, sa ne spuna cum au jucat...”.

Tiriac vorbeste despre caile de recurs

Ion Tiriac, presedintele COR si unul dintre cei mai inversunati luptatori impotriva dopingului, a aflat “la a treia mina” - dupa cum ne-a declarat chiar el - despre scandalul Mutu. “As fi foarte trist si indurerat sa se confirme ceea ce se spune acum. Nu-l cunosc personal decit foarte vag pe Adi, dar l-am vazut la lucru si stiu ca e unul dintre marii fotbalisti ai lumii.

Deocamdata, eu spun sa avem rabdare si sa vedem daca se adevereste rezultatul acestui test antidoping”, a comentat Tiriac.

Omul de afaceri a mentionat ca nu trebuie abandonata lupta pina la epuizarea ultimelor cai de recurs: “Daca se dovedeste ca proba A e pozitiva, jucatorul ramine nevinovat pina ce se da rezultatul probei B. Daca si aceasta este pozitiva, rezultatul poate fi atacat la Tribunalul Sportului de la Lausanne. In cazul unui nou esec, va intra in vigoare legea CIO la care a aderat si FIFA.

Aceasta reglementare prevede ca un sportiv dopat aflat la prima abatere va fi suspendat pe doi ani!”.

Subiect de bascalie

Dupa scandalul in care este implicat Mutu, banuit ca ar fi consumat cocaina, pe seama acestuia s-a dezvoltat o adevarata bursa a “mistoului”. Umorul negru il insoteste pe fotbalist in furtuna care ameninta sa-i distruga cariera. Va prezentam o parte din poantele nascute in aceste zile.

• I se spunea “Briliantul” Mutu. Acum este stupefiantul Mutu.

• Noua linie de atac a lui Chelsea: Drogba - DrogMan.

• Mutu era imaginea Pepsi-Cola in Romania, iar Chivu - imaginea Coca-Cola. Jucatorul lui Chelsea a reusit o “fuziune” istorica a celor doi mari rivali de pe piata bauturilor racoritoare. Ce a rezultat? Pepsi-Coca!

• Se zice ca Mutu, cind a descins de la Parma la Chelsea ca o mare vedeta, si-a etalat optimismul declarind: “Ii fac praf pe toti!”. Corect era: “Ii fac prafuri pe toti!”.

• Pe cind ii era nas de cununie si antrenor la echipa nationala, Hagi le-a spus lui Mutu si celorlalti tricolori: “Trebuie sa fiti pozitivi”. Finul l-a ascultat si a iesit pozitiv la controlul antidoping.

• Dezamagire in vestiarul Farului Constanta: “Mare fraier si Mutu asta! Avea nevoie de un pipi la eprubeta? Dadea un bip si rezolva Baicu problema!”.

• Cica la magazinele din Pitesti nu se mai vinde ciocolata, ci coca-lata.

• Stiti de ce si-a luat Mutu iaht? Cumva, pentru pupa? Sau pentru prora? N-ati ghicit: pentru coca! (Precizare: in termeni marinaresti, coca este ansamblul format din scheletul unei nave si invelisul exterior al acesteia.)

• Mutu a dat anumite semnale de mic: cind mama sa voia sa faca o prajitura, el nu avea rabdare si minca direct coca pusa la dospit.

• Cind Rocsana Marcu i-a refuzat avansurile, Mutu a spus: nici o problema, ca oricum e cam grasa. Dupa ce Rocsana s-a dezbracat in “Playboy”, se poate spune ca Mutu avea halucinatii.

• Stiti care e cliseul tactic care-i place lui Mutu cel mai mult? “Sa ne dozam bine efortul”. Daca-i vorba de doze...

• Stiti de ce s-a apucat Mutu de fotbal? Pentru ca se joaca pe iarba. Mmm, “iarba”...!

• De un singur lucru ii pare rau lui Mutu: ca nu s-a facut portar. Probabil ca ar fi avut o buna priza la balon. Iar o priza la vremea ei...

• Mutu s-a declarat mare cititor de Dostoievski. L-o fi confundat cu Smirnoff. Sau poate cu Stalinskaya?!

Gheara, catre ziaristi: "Asta e patriotismul din voi?"

Unul dintre cei mai apropiati prieteni ai lui Mutu este dubiosul om de afaceri Nicu Gheara. De altfel, cei doi sint asociati in mai multe investitii pe teritoriul Romaniei, Frantei si Spaniei.

Contactat telefonic la Ibiza, in Insulele Baleare, unde s-a refugiat de mai bine de un an, Gheara s-a aratat indignat de faptul ca scandalul Mutu a avut “o asa mare amploare” in presa din Romania, “care ar fi trebuit sa apere imaginea fotbalistului”.

“Nu vedeti ce patrioti sinteti? Asta e patriotismul din voi? Ati sarit sa-l nenorociti imediat”, i-a “certat” Gheara pe ziaristii de la EVZ. Clientul SRI crede ca, de fapt, englezii vor sa-i insceneze un scandal lui Adi Mutu: “El este un roman singur in Anglia. Englezii se chinuiesc sa-i faca ce i-au facut si lui Ilie Dumitrescu”.

Mutu e al doilea caz pozitiv la Chelsea!"

Cele mai negre temeri in privinta lui Adi Mutu au capatat contur ieri. Stirile despre rezultatul pozitiv la controlul antidoping au fost confirmate de Gordon Taylor. Presedintele executiv de la sindicatul fotbalistilor din Anglia a mentionat ca a discutat cu Mutu despre testul pozitiv, dar ca “trebuie sa asteptam rezultatul celei de-a doua probe”.

Afirmatia oficialului englez arata ca, de fapt, jucatorul a picat controlul antidoping. Taylor a lasat sa se inteleaga ca nu e vorba de o substanta dopanta, care sa imbunatateasca performantele sportive, ceea ce inseamna ca la analize a iesit in evidenta un drog. Din acest moment, singura salvare a romanului e ca proba B, reprezentind contraexpertiza, sa infirme rezultatul primelor analize.

__________________________________________________________________

Publicatia “The Mail on Sunday” a dezvaluit duminica faptul ca Adrian Mutu a fost gasit pozitiv la un test antidoping inopinat efectuat in urma cu citeva saptamini, la centrul de antrenament al echipei Chelsea. Cazul a fost preluat ieri, pe larg, de intreaga presa britanica, ziaristii pomenind, la unison, de cocaina.

Daca se adevereste culpa fotbalistului, pe acesta il paste o suspendare de doi ani. Compromiterea imaginii publice ar duce, de asemenea, la diminuarea veniturilor, necazuri la club si rezilierea contractelor de publicitate. Impresarii fotbalistului s-au deplasat ieri de urgenta la Londra, unde aseara au angajat discutii cu reprezentantii clubului.

Star deznadajduit

In ultimele zile, Adrian Mutu si-a tinut telefonul mobil inchis, fiind de negasit.

Conform lui Andrea Pretti, reprezentantul romanului in Italia, Mutu a fost in Cizma la sfirsitul acestei saptamini, el revenind abia ieri dimineata in Anglia. “Briliantul” a tradat ieri starea de deznadejde in care se afla: “Sint socat! Vreau sa aflu adevarul. Nu stiu ce se intimpla cu mine”.

Cocaina sau EPO?

Informatia ca Mutu a fost depistat pozitiv cu cocaina a fost lansata de tabloidul “The Sun”, dar nici o sursa oficiala n-a confirmat aceasta stire si nici nu s-a precizat care este substanta incriminata.

Desi multe publicatii engleze scriu ca atacantul roman a consumat cocaina, cotidianul “The Times” este mai temperat:

“Nu era clar, duminica seara, daca substanta relevata la test este un drog social, ceea ce constituie o infractiune relativ minora, sau un drog pentru imbunatatirea performantelor sportive, asa cum este eritropoietina. Daca e vorba de EPO, suspendarea va fi pe doi ani”.

"A fost incalcata confidentialitatea"

Informatia ca Mutu nu s-a aflat in Anglia la sfirsitul saptaminii a fost confirmata de Andrea Pretti, reprezentantul din Italia al impresarului Ioan Becali. “Mutu a petrecut doua zile in Italia, dar acum s-a intors la Londra. Asteptam contraexpertiza. Nu credem ca va dura mult, probabil vreo doua zile”, a declarat Andrea Pretti, citat de BBC.

Agentul a tinut sa precizeze ca federatia engleza si Chelsea au procedat corect refuzind sa faca vreun comentariu referitor la atacantul roman. Sky Sports a anuntat ca Adrian Mutu s-a intilnit ieri cu Gordon Taylor, presedintele executiv al Asociatiei Fotbalistilor Profesionisti din Anglia si al FIFPro (sindicatul mondial al fotbalistilor), care a dorit ca jucatorul sa-i explice imediat situatia.

Oficialul englez a anuntat ca nu va face publica discutia pe care a avut-o cu romanul si nici alte detalii despre caz, pina nu va fi efectuata contraexpertiza. “Am aflat despre aceasta situatie de curind. Din nou a fost incalcata confidentialitatea inainte de a avea loc o audiere oficiala. Sintem in contact cu jucatorul si aceasta intilnire va avea loc in curind.

Pentru moment, totul este pastrat secret. Trebuie sa aiba loc o audiere, sa fie efectuat al doilea test si jucatorul sa dea un raspuns. N-ar fi corect sa fac vreun comentariu”, a mentionat Gordon Taylor. Potrivit agentiei Associated Press, oficialul englez a mentionat: “Pacat ca este al doilea test pozitiv la Chelsea”.

Preotul Ionica il indruma spre biserica

Lui Sorin Ionica, fost coleg cu Mutu la echipa de juniori de la FC Arges, actualmente preot, ii este greu sa accepte ca “Briliantul” se drogheaza. “Nu-mi vine sa cred asa ceva. Nu-mi pot imagina una ca asta! Este adevarat insa ca viata iti poate rezerva multe surprize... Din cite l-am cunoscut eu, timp de opt ani, Adi era un tip impulsiv, dar in sensul bun al cuvintului.

La un moment dat, cind eu inca mai evoluam la juniori, iar el fusese promovat deja la echipa mare, prinsese gustul “vietii”. Se mai ducea la un sprit, la lautari... Daca se dovedeste ca s-a drogat, e grav. Ca preot si duhovnic, l-as sfatui sa se poarte altfel. Putin mai ponderat in atitudine. Nu-i fac deloc bine astfel de lucruri.

Comportamentul lui nu prea e cel al unui bun credincios... Eu l-as indruma catre biserica. Daca m-as intilni cu el, i-as recomanda sa-si ia un duhovnic. Ce-i drept, nu stiu cit m-ar asculta. Adi e un rebel”, a declarat Sorin Ionica.

Bani dusi pe apa simbetei

O importanta sursa de venit a lui Adrian Mutu o reprezinta contractele de publicitate cu Pepsi si cu Adidas, care ii aduc anual aproximativ 1,4 milioane de euro, adica aproape jumatate din salariul sau de la Chelsea.

In cazul in care se va dovedi ca Mutu s-a dopat ori a folosit droguri, oficialii celor doua firme vor uza, probabil, de prevederile contractuale pentru a renunta la intelegerea cu internationalul roman. Si gruparea de pe “Stamford Bridge”, care-l plateste cu 3 milioane de euro pe sezon, ii poate face vint lui Mutu gratie unei clauze asemanatoare.

Conform informatiilor din presa engleza, compania Pepsi a suspendat deja contractul cu Adrian Mutu pina la rezolvarea cazului de dopaj in care se banuieste ca este implicat internationalul roman. “Pepsi renunta la Mutu pentru ca a folosit cocaina”, a titrat ieri tabloidul “The Sun”, care a detaliat: “Rusine... Pe playboy-ul roman il asteapta o suspendare de doi ani.

Starul cu probleme a suferit duminica o noua infringere, dupa ce Pepsi a inghetat contractul de sponsorizare in valoare de 700.000 de lire sterline (aproximativ un milion de euro), din cauza faptului ca jucatorul a fost depistat pozitiv. Contractul cu Pepsi a fost suspendat pina la rezolvarea acestui caz”, a notat cotidianul britanic.

Pepsi Romania nu comenteaza

Contractul dintre compania Pepsi si Adrian Mutu s-a parafat pe 29 martie, starul de la Chelsea devenind imaginea “Pepsi fotbal” in Romania. Printre vedetele din sportul cu balonul rotund care au semnat cu Pepsi se numara Ronaldinho, David Beckham, Roberto Carlos, Raul Gonzalez, Francesco Totti si Fernando Torres.

Replica Pepsi Romania a fost una rezervata: “Deoarece compania PepsiCo nu se afla in posesia tuturor informatiilor, nu putem face nici un comentariu in acest moment. In consecinta, nu a fost luata nici o decizie privitoare la parteneriatul cu Adrian Mutu”.

Adidas va rupe contractul

“Briliantul” are un contract de imagine si cu firma producatoare de echipament sportiv Adidas, suma intelegerii fiind, se pare, de 400.000 de euro pe an. Reprezentantii Adidas Romania, sponsor oficial si al echipei nationale de fotbal, au precizat ca asteapta verdictul final in cazul Mutu pentru a lua o decizie in ceea ce priveste derularea ulterioara a contractului.

Ca si in cazul Pepsi, intelegerea cu Adidas prevedea, se pare, o clauza potrivit careia, daca imaginea firmei este afectata, contractul poate fi reziliat unilateral. “Tinind cont ca pina acum nu exista nici o informatie oficiala care sa ateste ca Mutu a fost depistat pozitiv, nu putem sa luam nici o decizie in ceea ce priveste viitorul contractului dintre el si Adidas.

Oricum, pentru noi este o diferenta daca fotbalistul a folosit vreo substanta anabolizanta sau daca a consumat cocaina. Deocamdata, este prematur sa ne pronuntam. In plus, nu putem dezvalui clauzele contractuale, care sint confidentiale. Vom face un anunt oficial atunci cind totul va fi clar”, ne-a declarat Tiberiu Almaghe, manager Adidas Romania.

Totusi, comunicatul transmis de Adidas este transant: “Adidas are o politica foarte clara in privinta drogurilor: imediat ce un sportiv este gasit vinovat pentru utilizarea acestora si este suspendat de forurile competente, toate contractele cu acesta cad in incidenta anumitor consecinte, cum ar fi rezilierea imediata.

Aceasta regula s-ar aplica si in cazul lui Adrian Mutu, iar Adidas ar folosi aceasta clauza pentru rezilierea contractului”.

Interbrew nu se simte afectata

Reprezentantii Interbrew Romania, producatorul marcii de bere “Bergenbier”, unul dintre cei mai importanti sponsori ai Federatiei Romane de Fotbal, considera ca daunele de imagine suferite de companie in urma cazului Mutu sint minore. “Interbrew, prin Bergenbier, sponsorizeaza echipa nationala, si nu jucatorii, ca individualitati.

In cazul in care se vor confirma informatiile din mass-media, cred ca este vorba, mai degraba, despre o chestiune care trebuie rezolvata intre Mutu si echipa nationala sau intre Mutu si clubul Chelsea, decit intre Mutu si noi. Nu l-am avut niciodata pe Mutu drept promotor al marcilor noastre. Pentru noi, este mai importanta echipa nationala decit fiecare jucator in parte.

In cazul in care echipa nationala va fi afectata, este posibil sa fim lezati si noi”, a precizat Mihai Albu, directorul general Interbrew Romania.

Melinte e sceptica: "Ii va fi greu sa revina"

Atleta Mihaela Melinte este, deocamdata, cel mai cunoscut sportiv roman suspendat pentru dopaj. Melinte, campioana mondiala si detinatoare a recordului mondial la aruncarea ciocanului, a fost depistata pozitiv in anul 2000, chiar inainte de Jocurile Olimpice de la Sydney.

Desi dosarul sau avea numeroase informatii neclare si controversate, atleta a fost suspendata de federatia internationala pe o perioada de doi ani. In plus, desi a revenit in activitatea competitionala in 2002, bacauanca n-a mai avut dreptul sa reprezinte Romania la Olimpiada din cauza unor restrictii impuse de COR.

Acum Adrian Mutu este pe punctul de a-i lua locul Mihaelei Melinte in postura de cel mai renumit sportiv roman prins cu “mita-n sac”. Mihaela spera doar ca Mutu sa nu plateasca erorile comise de cei din jurul sau si il anunta pe capitanul nationalei ca urmeaza o perioada extrem de grea.

“Ii doresc sa nu treaca prin ce am trecut eu, adica sa nu sufere din cauza greselilor facute de altii. Daca va fi suspendat, ii va fi dificil sa revina, dupa doi ani, la nivelul de performanta pe care l-a atins acum. Va avea nevoie de multa, foarte multa vointa. Este tare greu, mai ales din punct de vedere psihic.

Uitati-va la mine! Au trecut patru ani de la povestea cu dopajul si tot nu mi-am revenit complet”, ne-a declarat Melinte.

Presa engleza il calca-n picioare pe "Briliant"

Atacantul roman Adrian Mutu a sosit ieri la Londra, dupa ce a petrecut doua zile in Italia. Locatia exacta unde a stat “Briliantul” la sfirsitul saptaminii nu este cunoscuta, tabloidul “The Sun” sustinind ca este vorba de Roma, in timp ce “Daily Telegraph” scrie ca romanul a fost la Torino.

Considerat inca o vedeta a fotbalului englez, desi n-a jucat aproape deloc in acest sezon, Adrian Mutu a dat presei inca un subiect savuros, imposibil de ocolit. Publicatiile britanice sint acide la adresa atacantului roman, transformat peste noapte intr-un inger decazut.

Cotidianul “Daily Mirror” scrie ca Mutu avea probleme de un an, dar a refuzat sa ia vreo masura pentru a reintra in normal. “Acum risca o suspendare de doi, timp in care se poate rasfata cu femei frumoase si cluburi de noapte. Inceputul sfirsitului a venit in septembrie cind i-a fost suspendat permisul de conducere pe trei luni, la Bucuresti.

Probleme lui Mutu au inceput din momentul in care a pus piciorul in fotbalul englez”, noteaza ziarul citat, in timp ce tabloidul “The Sun” a titrat: “Starul lui Chelsea, in rusinea cocainei”.

“Cazut in dizgratie”

Cotidianul “The Times” scrie ca viata lui Mutu nu este povestea “unui pusti ignorant, adunat de pe strazi, care apoi este orbit de faima, bogatie si glorie. Parintii sai, Spiridon si Rodica, sint ingineri, iar sora sa, Laura, este licentiata in matematica. Se distrau impreuna in bucatarie, rezolvind probleme complexe de matematica”.

Sub titlul “Dezordonatul Mutu cazut in dizgratie”, publicatia citata aminteste ca romanul a declarat ca este pasionat de poeziile lui Mihai Eminescu, alegind sa-i dedice atacantului roman citeva versuri din “Ce e amorul?”:

“Te urmaresc luminatori, / Ca soarele si luna, / Si peste zi de-atitea ori / Si noaptea totdeauna./ Caci scris a fost ca viata ta, / De doru-i sa nu-ncapa, / Caci te-a cuprins asemenea, / Lianelor din apa”.

Ziarul noteaza ca sursele care au dezvaluit ca Adrian Mutu este cel depistat dopat sint demne de incredere, adaugind totodata ca numele romanului a fost vehiculat in dosarul “Cocaina pentru VIP-uri”.

Pedeapsa maxima

Sub titlul “Jurnalul rusinii”, tabloidul “The Sun” face o trecere in revista a tuturor problemelor si conflictelor in care a fost implicat romanul, de la divortul de Alexandra pina la rezultatul pozitiv al testului antidoping, mentionind incidentul cu Darren Purse de la echipa Birmingham, cearta cu politia dupa meciul amical Scotia-Romania si pozele surprinse cind se afla

in aparatamentul pornostarului Laura Andresan.

Cotidianul englez “Evening Standard” mentioneaza ca, desi drogurile sociale, asa cum este considerata cocaina, nu duc implicit la o suspendare de doi ani, “Mutu nu se poate astepta sa fie tratat mai putin aspru decit Mark Bosnich, fostul portar al echipei Chelsea, care a iesit pozitiv la un test antidoping in luna noiembrie 2002.

El a fost suspendat pentru noua luni si contractul i-a fost reziliat trei luni mai tirziu. Tabloidul “The Sun” noteaza insa ca Mutu va primi pedeapsa maxima. Aceeasi publicatie il citeaza pe un purtator de cuvint al clubului Chelsea, care mentioneaza ca “n-am de facut nici un comentariu”.

Adrian Neaga a fost primul jucator roman implicat intr-un scandal de dopaj. In 2001, actualul “capitan” al Stelei si portarul Cristian Buturuga au fost depistati pozitiv in urma unui control antidoping, dupa partida FC Arges - Rapid. In probele recoltate de la cei doi s-au gasit urme de metenolon.

Neaga, abia transferat la Steaua, si Buturuga au scapat nepedepsiti datorita prieteniei dintre Dumitru Dragomir, seful LPF, si Gigi Becali, patronul din Ghencea. Neaga a tinut sa-l apere pe Mutu, prietenul sau din copilarie: “Nu cred ca e vinovat. I-am spus si la Praga ca tot ce se intimpla in jurul sau la Chelsea ar putea fi o inscenare.

L-am sunat si nu mi-a raspuns, apoi i-am trimis un SMS, dar tot n-am dat de el”.

Matei Udrea - Evenimentul Zilei