Fara sa stie daca Alianta D.A. doreste sa participe sau daca reprezentantii Clubului Roman de Presa vor accepta sa fie moderatori, PSD, PRM si UDMR au decis sa inceapa de astazi o serie de dezbateri publice asupra programelor de guvernare.

Ele ar urma sa se desfasoare la Palatul Parlamentului, de unde sa poata transmite in direct toate posturile de radio sau televiziune interesate. Cadrul organizatoric al dezbaterilor a fost stabilit, ieri, in cateva minute, la sugestia sefului de campanie al PSD Dan Nica, iar reprezentantii PRM si UDMR nu au avut decat cuvinte de lauda pentru propunerile acestuia.

"Cred ca lipseste cineva de aici...", a spus pana la urma deputatul PRM Daniel Ionescu, prefacandu-se ca, desi trecusera zece minute de discutii, abia atunci observase ca lipsesc reprezentantii Aliantei PNL-PD. "E fronda", a mai declarat Ionescu, iar Dan Nica l-a completat spunand ca absenta liberalilor si pedistilor arata "frica si teama" acestora de dezbateri publice.

Dupa scurta repriza de infierare a unui adversar absent, PSD, PRM si UDMR s-au lovit de o problema neasteptata: la ce ora sa inceapa astazi dezbaterile. In consecinta, Nica a inceput un inedit dialog cu ziaristii - care se cam plictiseau la aceste negocieri - intrebandu-i ce moment cred ei ca ar fi mai potrivit.

Cum in randul presei nu exista un consens, seful de campanie al PSD a renuntat pana la urma sa clarifice aceasta chestiune. In consecinta, delegatiile celor trei partide s-au despartit, hotarand sa inceapa astazi o prima dezbatere asupra bugetului pe 2005. La sfarsitul intalnirii nu se stia insa ora, locul dezbaterii sau cine va fi moderator.

Mircea Geoana, premierul desemnat al PSD, a provocat, duminica, Alianta la o dezbatere publica pe tema programului de guvernare, somand-o, totodata sa fie reprezentata la discutii de catre candidatul acesteia la functia de prim-ministru.

Manusa aruncata de Geoana a venit dupa ce Traian Basescu l-a provocat pe Adrian Nastase la o confruntare publica cu argumente si idei. Alianta D.A., al carei prezidentiabil este Basescu, nu si-a nominalizat inca premierul.

CRP va modera dezbaterile preelectorale

Clubul Roman de Presa (CRP) accepta sa se implice in moderarea dezbaterilor electorale, asa cum au cerut reprezentantii principalelor forte politice inscrise in campania pentru alegerile din noiembrie, a declarat presedintele CRP, Cristian Tudor Popescu.

"In acest moment am pe masa cereri - de la Uniunea PSD+PUR, de la UDMR, Alianta Dreptate si Adevar si PRM - pentru ca CRP sa se implice in moderarea dezbaterilor electorale", a declarat Cristian Tudor Popescu.

Presedintele CRP a declarat ca marti va avea loc o intalnire a conducerii Consiliului in cadrul careia se vor hotari numele celor care vor participa la dezbateri in calitate de moderatori.

Purtatorul de cuvant al Aliantei D.A., Ionut Popescu, ceruse, de asemenea, formarea unei comisii din reprezentantii tuturor partidelor parlamentare si ai CRP, care sa negocieze un protocol de dezbateri. Alianta ar mai fi vrut ca dezbaterea sa nu se cramponeze in zona integrarii europene.

"Sunt o multime de teme, cum este politica fiscala, care nu fac obiectul negocierilor cu UE, dar care sunt foarte importante pentru populatie", a declarat Ionut Popescu. Liberalii si pedistii doresc ca dezbaterile sa fie transmise in direct de radioul si televiziunea publica, iar reuniunile sa nu aiba loc la Parlament sau in studiourile vreunei televiziuni.

"CRP nu poate obliga televiziunile si radiourile sa transmita sau nu aceste dezbateri. Decizia ramane, cum este si firesc, la latitudinea conducerilor acestor media. In ce priveste locul de desfasurare, fiind vorba de partide parlamentare, mi se pare ca Palatul Parlamentului este un loc potrivit, atat simbolic, cat si logistic", a spus Cristian Tudor Popescu.