Camera Deputatilor a respins, cu 124 de voturi impotriva, 84 pentru si 4 abtineri, motiunea simpla privind libertatea de exprimare, depusa de PNL. Motiunea cerea oprirea presiunilor si interventiilor care au impiedicat dezvoltarea pietei mass media, dar si adoptarea unor masuri care sa grabeasca rezolvarea cazurilor de agresiuni asupra jurnalistilor.

La inceputul dezbaterii, Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Serban Nicolae, a declarat ca motiunea ar fi o "provocare demagogica si ar avea intentii electorale".

Prin motiunea depusa azi la Parlament opozitia se arata ingrijorata de ceea ce ea numeste "politica sistematica a Guvernului PSD de limitare a libertatii de expresie prin incercari de subordonare directa sau indirecta a presei scrise atat publice, cat si private".

Semnatarii motiunii au pus accentul pe alocarea si dirijarea preferentiala a fondurilor publice pentru publicitate.

Incalcarea libertatii de exprimare, au spus reprezentantii opozitiei s-a manifestat si prin "atitudinea dispretuitoare a PSD la adresa presei si opiniei publice, manifestata inca din 2001, prin infiintarea unui minister al Informatiilor Publice care s-a dovedit mai degraba un instrument de propaganda al Guvernului".

Mai mult, dupa cum s-a aratat in motiune, in absenta oricaror facilitati si acumularea de datorii catre stat, institutiile mass-media sunt fortate sa devina tribune de la care sunt auzite numai lucruri de bine la adresa cabinetului Nastase, dar mai ales au devenit instrumente de platire a politelor pentru adevesarii politici.

Opozitia a dat drept exemplu elocvent de subordonare a presei cazul televiziunii publice, care ar fi fost transformata intr-o televiziune de partid si de stat, intr-un canal de propaganda pentru Adrian Nastase si PSD. Iar punctul culminant al motiunii a constat in sublinierea amenintarilor si agresiunilor la care sunt supusi jurnalistii, in ideea de a-i intimida si reduce la tacere.

De altfel, motiunea a avut ca motto o declaratie mai veche a premierului Adrian Nastase care spunea "Daca un simplu articol ar fi motiv de bataie, eu ar trebui sa bat cate un ziarist in fiecare zi ". In opinia opozitiei, acest lucru chiar s-a intamplat, indirect, prin amenintarile cu justitia...

si in multe cazuri, nerezolvate inca, ziaristii au fost batuti, vinovatii, cum se arata in motiune, putand marca Nastase-PSD.

Dar toate aceste aspecte sunt cunoscute de multa vreme. Presedinta Fundatiei pentru o Societate deschisa Renate Weber se intreaba de ce tocmai acum opozitia a depus o astfel de motiune, in conditiile in care ea insasi, timp de 4 ani, a fost o victima a limitarii libertatii de expresie, prin limitarea accesului la anumite informatii.

Renate Weber spune ca, intr-adevar libertatea presei in Romania este suferinda si implicit societatea romaneasca din aceasta cauza, dar ca vocile care acuza acest aspect trebuiau sa fie continue si nu in momente in care se vaneaza capital electoral.