Festivalul National de Teatru ''I.L. Caragiale'', editia a XIV-a, se va deschide duminica, 24 octombrie, urmand sa se desfasoare, la Bucuresti, pana la 31 octombrie.

Onoarea de a deschide festivalul a revenit Teatrului de Stat din Oradea, care va prezenta, pe scena Teatrului Odeon, marele succes al stagiunii trecute - spectacolul ''Electra'' dupa Sofocle si Euripide, in regia lui Mihai Maniutiu.

Cele circa 20 de spectacole, selectate de directorul artistic al Festivalului, criticul Ion Parhon, au fost grupate pe patru sectiuni: ''Spectacole pentru toate anotimpurile'', ''Recitaluri'', ''Tineri artisti pe drumul performantei'' si ''Teatrul de televiziune''.

Spectacolele selectionate sunt semnate de nume sonore ale regiei romanesti, care au depasit de mult granitele tarii, ca Silviu Purcarete, Alexandru Tocilescu, Tompa Gabor, Mihai Maniutiu, Alexandru Dabija, dar si de creatori talentati precum Felix Alexa, Radu Afrim, Bocsardi Laszlo, Claudiu Goga, Vlad Massaci, Gianina Carbunariu, Alexandru Berceanu sau Yuriy Kordonskiy - un indragostit de

teatrul romanesc, care a montat la ''Bulandra'' trei spectacole memorabile. Vor veni la Bucuresti cu spectacole Nationalul din Craiova, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, Teatrul ''Maria Filotti'' din Braila, Nationalul din Cluj, Teatrul ''Sica Alexandrescu'' din Brasov, Teatrul ''Tamasi Aron'' din Sf. Gheorghe, Teatrul ''Radu Stanca'' din Sibiu.

Printre teatrele din Bucuresti, participante in festival, se numara ''Bulandra'', ''Nottara'', Comedia, Act, Luni, Studioul Casandra.

Iubitorii de teatru din tara vor avea posibilitatea sa intre in atmosfera Festivalului vizionand vineri, 29 octombrie, de la ora 22,00, pe TVR Cultural, spectacolul ''Eu, Rodin'' de Patrick Roegiers, in regia lui Mihai Maniutiu si coregrafia lui Marc Bogaerts.

Zilnic, incepand cu ora 22,00, va fi deschisa Caffe Nott, la Teatrul Nottara, unde va fi gazduit Clubul Festivalului.

Cortina festivalului se va lasa in urmatoarea duminica, pe data de 31 octombrie, cand va fi prezentat spectacolul de gala ''Noiembrie'' de Ana Maria Bamberger, in regia lui Alice Barb, productia Teatrului National din Bucuresti - un recital oferit de o legenda vie a teatrului romanesc, Olga Tudorache, care va fi omagiata, in acest anturaj al sarbatorii teatrului romanesc, cu prilejul

implinirii a 75 de ani de viata.