In ultima clipa, pe lista PSD pentru Senat la Timis a fost impus, prin vointa lui Ion Iliescu, Claudiu Iordache, cunoscut participant la revolutia din 1989 de la Timisoara.

El are acum prilejul sa se intilneasca direct, dupa 15 ani, cu un fost cunoscut activist comunist din zona universitara, Petru Andea. Acesta va candida tot pentru PSD, insa la Camera Deputatilor. Cei doi s-au vazut prima data simbata, in momentul in care candidatii PSD au facut un clip electoral.

Claudiu Iordache este unul dintre cei mai cunoscuti revolutionari din Timisoara si s-a aflat printre membrii fondatori ai Frontului Democrat Roman, structura politica nascuta inainte de caderea lui Ceausescu, in cladirea Operei din oras.

In ianuarie, Iordache desfiinteaza FDR (care ulterior se va reinfiinta si va participa la primele alegeri parlamentare) si se inscrie in FSN, devenind vicepresedinte national al acestei formatiuni. De anul trecut, el a devenit consilier de stat la presedintie si se ocupa de nou-infiintatul Institut al Revolutiei.

Este unul dintre putinii participanti la evenimentele din decembrie 1989 care nu s-au remarcat prin scandaluri privind privilegiile revolutionarilor.

“Securisti si activisti sint pe toate listele, inclusiv la PSD”

La 15 ani de la revolutie, ati devenit coleg de liste electorale cu Petru Andea, activist comunist inainte de 1989. Aveti vreo retinere?

Din pacate, nu-l cunosc, nu am avut aceasta ocazie.

Nici n-ati auzit de el?

Eu am plecat de mult timp din Timisoara si cunosc prea putini din partid. Il stiu doar pe Ilie Sirbu, din perioada cind era ministru. Cit despre activisti, timp de 14 ani acesti oameni au ajuns peste tot, in toate structurile, in toata societatea.

Eu am ajuns conjunctural sa candidez la Timis si nu sint in masura sa le fac un proces moral.

Vorbiti de oameni care au colaborat cu Securitatea. Credeti ca aveti astfel de colegi pe liste?

V-am spus, ei sint peste tot, in toate partidele, evident si la PSD. Credeti ca la Alianta D.A. nu sint?

Asadar, nu aveti nici un disconfort in a face campanie alaturi de un fost activist?

Disconfort am de 14 ani. Am fost un idealist tot timpul. Daca m-ati cunoaste mai bine, ati sti ca, pina in urma cu sapte luni, aproape muream de foame. Dar, repet, nu-l cunosc pe dl Andea. Ar fi o prostie sa vorbesc despre cineva pe care nu-l cunosc.

Inainte de 1989, deputatul PSD Petru Andea a fost un cunoscut lider al organizatiilor studentilor comunisti. In perioada 1975-1983 a fost presedinte a Uniunii Asociatiilor Studentilor Comunisti din Romania (UASCR) pe Centrul Universitar Timisoara (CUT).

Intre anii 1983 si 1987 a fost secretar al Comitetului de partid pe CUT, iar din 1987 pina in septembrie 1989 a indeplinit aceeasi functie pe Politehnica. In momentul revolutiei iesise din structuri, fiind simplu cadru universitar la Facultatea de Electrotehnica. Dupa 1989, timp de cinci ani, n-a intrat in nici un partid (“Am respectat cei cinci ani de penitenta”).

In 1995, s-a inscris in Partidul Socialist, care a fuzionat in 2000 cu PSDR, iar in 2001 cu PDSR, formind PSD. In anul 2000 a fost ales deputat de Timis pe lista PDSR. Detine pozitia a treia pe listele Uniunii PSD+PUR la Camera Deputatilor.

“Eu nu stiu in ce tabara era Iordache, de fapt nu stiu nici eu in ce tabara eram”

La revolutie erati de aceeasi parte a baricadei cu actualul coleg de liste, Claudiu Iordache?

La momentul revolutiei eram un simplu cetatean al Timisoarei care a iesit in Piata Operei.

Inainte de caderea lui Ceausescu?

Da, sigur, inainte.

Deci ati participat la revolutie, dar aveti pusa pe frunte si eticheta de fost activist.

Cu ajutorul vostru neprecupetit. Dar asa a fost, nu ma dezic de ce am fost. In septembrie 1989 iesisem insa din toate structurile.

Inseamna ca erati si atunci in aceeasi tabara cu Iordache, ca si acum?

Eu nu stiu in ce tabara era Iordache, de fapt nu stiu nici eu in ce tabara eram. Repet, eram un simplu cetatean al Timisoarei, iesit in strada.

Aveti dubii in privinta celor care au iesit in evidenta atunci?

Nu mi-am propus sa analizez in detaliu pesoanele care au iesit atunci in evidenta. Nu am nici un fel de opinie din acest punct de vedere.

Deci nu se poate spune ca erati incompatibil, la revolutie, cu Iordache?

Nu pot sa apreciez acest lucru. Ca sa fiu sincer, am auzit de activitatea dlui Iordache, dar l-am intilnit direct pentru prima data doar acum, simbata, la intrunirea tuturor candidatilor.