Studentii, virful de lance al opozitiei

Peste 2.000 de persoane, majoritatea tineri, au manifestat luni seara in centrul Minskului impotriva presedintelui Republicii Belarus, Aleksandr Lukasenko, protestind fata de farsa electorala prin care acesta o obtinut dreptul de a candida pentru un al treilea mandat la cirma tarii.

Si la Kiev studentii sint in fierbere, miscarea tineretului ucrainean “Pora” fiind acuzata ca ar pune la cale o revolutie, ce ar urma sa inceapa imediat dupa alegerile de la 31 octombrie. In ambele tari, studentii sint in aceste zile mai activi si mai hotariti sa lupte pentru democratie decit partidele de opozitie pe care le sustin.

Mitingul, neautorizat, din Belarus s-a desfasurat la 150 m de sediul presedintiei, participantii denuntind referendumul “rusinos” si “furtul de voturi” chiar sub ferestrele lui Lukasenko.

Spre dezamagirea tinerilor, putini reprezentanti ai partidelor de opozitie, reunite in coalitia “Cinci +” au avut curajul de a lua cuvintul la manifestatia convocata in pripa de organizatiile studentesti, dupa ce autoritatile au anuntat ca 77% din alegatori s-au pronuntat in favoarea modificarii Constitutiei, astfel incit sa se elimine prevederea care limita la doua numarul

mandatelor de presedinte ce pot fi exercitate de o persoana.

In timp ce manifestantii scandau “Lukasenko - demisia” si “Belarusul e inca viu”, pe un ecran urias, amplasat de autoritati in piata in ultimele zile, se transmitea buletinul de stiri al televiziunii nationale, huiduit din plin de demonstranti.

“De zece ani ani traim sub aceasta dictatura si mi-e teama ca Lukasenko se va declara presedinte pe viata. Am venit aici pentru ca este singura mea sansa de a schimba ceva”, spune Katerina, 23 de ani, proaspat absolventa de facultate.

Peste 20 de membri ai miscarii studentesti “Zubr” au fost arestati in momentul in care manifestantii au fortat barajul fortelor de securitate pentru a se apropia de sediul presedintiei. Imediat, sute de manifestanti s-au deplasat spre sediul KGB, serviciul de securitate din Belarus pastrind acest nume de sinistra rezonanta, pentru a cere eliberarea tinerilor.

Seful KGB, Leonid Erin, s-a intilnit cu o delegatie a manifestantilor, cei retinuti fiind pusi in libertate in cursul aceleiasi seri.

Protestatarii, acuzati de terorism

Autoritatile de la Kiev au deschis o ancheta contra miscarii studentesti de opozitie “Pora” (E timpul - in limba ucraineana), care potrivit sefului politiei din Kiev, Oleksandr Milenin, planuieste “declansarea unei asa-zise revolutii” dupa alegerile din 31 octombrie.

Cinci lideri ai miscarii au fost acuzati de terorism dupa ce, cu ocazia unei perchezitii, politia a descoperit explozibili la sediul “Pora”. Studentii spun insa ca este vorba de o inscenare si, in semn de prostest, 30 de membri ai “Pora” s-au legat cu lanturi de un monument din Piata Independentei, purtind in miini lozinci pe care scria “Nu sint terorist”.

Potrivit lui Milenin, “Pora” foloseste aceleasi strategii ca si miscarile de tineret care au contribuit la rasturnarea de la putere a lui Slobodan Milosevici si a lui Eduard Sevardnadze.

Pentru a aplana tensiunile, liderul opozitiei ucrainene, Viktor Iuscenko, a dat asigurari ca formatiunea sa “va recurge la mijloace legale de lupta” in cazul unor fraude electorale.