Republica Belarus va trebui sa faca fata unei izolari crescande in Europa dupa referendumul de duminica, contestat la unison de observatorii occidentali, dar care ii permite presedintelui Aleksandr Lukasenko sa-si intareasca regimul autoritar.

Atat Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), cat si SUA au apreciat ca referendumul nu a indeplinit normele democratice internationale si si-au exprimat regretul pentru aceasta situatie.

Pe o pozitie contrara s-au aflat observatorii din Rusia, care au salutat "inaltul grad de civism" al alegatorilor, a caror optiune "trebuie respectata".

In conditiile unei prezente la vot de 90 la suta, 77,3 la suta din cetateni s-au pronuntat pentru modificarea Constitutiei, astfel incat Lukasenko va putea candida pentru al treilea mandat prezidential.

Alegerile legislative desfasurate concomitent au fost castigate de partidele pro-putere, opozitia neobtinand nici un loc in parlament.

Doua mii de oameni au iesit in strada la Minsk, cerand anularea referendumului si demisia lui Lukasenko - "ultimul dictator al Europei".

Deloc nelinistit, acesta a aparut la televizor sustinand ca Belarus este "o tara normala", pe care Occidentul "nu o va critica pentru ca va tacea pur si simplu".