Cotidianul “The Sun” a fost prima publicatie care a avansat ipoteza ca substanta cu care a fost depistat pozitiv Adrian Mutu este cocaina. Nici o sursa oficiala n-a vrut sa dezvaluie insa denumirea produsului gasit in organismul atacantului roman, sustinind ca trebuie tinuta secret cel putin pina la audierea oficiala a jucatorului la Federatia Engleza de Fotbal.

In cadrul intilnirii pe care a avut-o luni seara cu Peter Kenyon, presedintele clubului Chelsea Londra, Adi Mutu a recunoscut ca a fost testat pozitiv, lucru confirmat de agentii jucatorului si de Gordon Taylor, presedintele Asociatiei Fotbalistilor Profesionsti (PFA) si al FIFPro (sindicatul mondial al fotbalistilor).

Acesta din urma a fost cel care a admis oficial ca substanta depistata in proba de urina recoltata romanului este cocaina.

“Mutu nu va continua cu al doilea test. A fost testat pozitiv cu cocaina. Va avea loc o audiere la federatie, care speram sa fie cit mai repede pentru a rezolva problema. Trebuie ca acest caz sa fie rezolvat potrivit procedurii referitoare la drogurile sociale, pe care am stabilit-o impreuna cu federatia”, a declarat Taylor pentru agentia Associated Press.

Presedintele PFA, citat de Sky Sports, a mentionat ca in regulamentul federatiei se face diferenta intre drogurile sociale, cum sint cocaina, marijuana, hasisul, si produsele utilizate de sportivi pentru imbunatatirea performantelor.

“Daca jucatorul accepta ca este vinovat ca a consumat droguri sociale si este pregatit sa intre intr-un program de reabilitare, adica sa fie controlat regulat si sa iasa curat, va fi tratat cu mai multa indulgenta decit daca nu recunoaste sau daca este vorba de un produs pentru cresterea performantelor.

Agentia Mondiala Antidoping este insa refractara in privinta acestei distinctii, asa ca de aici s-ar putea ivi o problema”, a precizat oficialul englez, care doreste ca Mutu sa fie asistat la audiere de un reprezentant al PFA si de agentii sai, dupa cum relateaza cotidianul “Evening Standard”.

Gordon Taylor a admis ca Chelsea are tot dreptul sa rezilieze contractul atacantului roman, dar spera totusi ca echipa patronata de miliardarul rus Roman Abramovici sa nu faca acest pas si sa-l ajute pe fotbalist sa revina pe calea cea buna.

“Este un jucator valoros care a avut probleme personale, si lucrurile n-au mers bine la Chelsea. Trebuie ca echipa sa se implice pentru ca fotbalistul sa reintre in normal. Este posibil ca, la o echipa, un jucator sa fie testat, daca au mai existat astfel de probleme, si contractul poate fi reziliat. Daca vor face acest lucru cu Adrian, vor avea de amortizat o suma prea mare de bani.

Cred ca au un interes mai mare sa-l ajute, asa cum facem si noi”, a incheiat presedintele PFA.

S-a drogat cu zece zile inaintea meciului cu Cehia

“Evenimentul zilei” va prezinta cronologia momentelor care i-au schimbat destinul lui Adrian Mutu.

Conform specialistilor, cocaina poate fi depistata in organism la maximum 72 de ore din momentul consumului, asa ca, printr-o analogie simpla, se poate stabili cu aproximatie data la care “Briliantul” a prizat drogul.

Cum testul antidoping a fost efectuat pe 1 octombrie, capitanul tricolorilor a consumat cocaina in intervalul 28-30 septembrie.

Marti, 28 septembrie: Mutu a aflat ca nu se afla intre jucatorii retinuti de antrenorul Jose Mourinho pentru meciul cu Porto, din grupele Ligii Campionilor, ceea ce a accentuat “prapastia” dintre el si tehnicianul portughez.

Miercuri, 29 septembrie: “Briliantul” a asistat la partida de pe Stamford Bridge, cistigata de coechipierii sai de la Chelsea cu 3-1. Dupa meci, este posibil ca Mutu sa fi participat la o petrecere de pomina, ocazia ideala pentru a consuma cocaina.

Vineri, 1 octombrie: Suparat ca Scott Parker, Carlo Cudicini si Adrian Mutu au absentat de la citeva antrenamente invocind motive puerile, Mourinho a ordonat ca “rebelii” sa fie supusi unui test antidoping. Oficialii UK Sport s-au prezentat in cantonamentul lui Chelsea, de la Harlington, si au recoltat probe de urina de la cei trei.

Luni, 4 octombrie: Ignorind solicitarile lui Mourinho de a ramine la Londra, Mutu a sosit dupa-amiaza la Bucuresti, unde s-a alaturat lotului national al Romaniei, reunit pentru meciul cu Cehia. El a anuntat ca despartirea de Chelsea este iminenta.

Seara, dupa antrenament, capitanul tricolorilor si-a inecat amarul, pina dupa miezul noptii, alaturi de alti cinci coechipieri, printre care Pancu si Lobont, la restaurantul “Aquarium”, unde s-a “afumat” bine.

Simbata, 9 octombrie: Imediat dupa infringerea suferita la Praga, lotul national a plecat cu un charter spre Bucuresti, unde a ajuns la miezul noptii. La numai o ora dupa ce a pus piciorul pe pamint romanesc, Mutu, acompaniat de Pancu si Iencsi, a mers sa se relaxeze in clubul “Office” din Piata Amzei.

Cei trei au chefuit pina spre dimineata, consumind, conform martorilor, trei sticle de whisky.

Marti, 12 octombrie: Clubul Chelsea a aflat ca Mutu a iesit pozitiv la testul antidoping. Antrenorul Mourinho l-a sunat pe impresarul Ioan Becali si i-a dat vestea. Asadar, se poate spune ca “Briliantul” a venit la nationala dupa cinci zile de cind a luat cocaina si a jucat pentru Romania, la Praga, dupa alte cinci. (Marius Chican, Laurentiu Ciornei)

Spiridon Mutu: "N-am ce sa-i fac!"

“Nu-mi plac lanturile si inelele lui Adi, dar n-am ce sa-i fac!”. Aceasta este declaratia oferita de Spiridon Mutu cotidianului nostru, in numarul de vineri, 26 martie 2004. Analist programator la o firma din Pitesti, tatal fotbalistului si-a exprimat astfel neputinta de a schimba stilul de viata libertin al lui Adi.

Mutu senior pare sa-l fi scapat definitiv de sub control pe “Briliant”. Adi refuza sa-si expuna viata personala de fata cu parintii sai. “Nu stiu sa aiba o prietena. Eu nu discut cu Adi despre femei si nici despre probleme de amor”, ne-a mai declarat atunci tatal starului de la Chelsea.

Parintii lui Adrian se afla de duminica dupa-amiaza la Londra, pentru a fi alaturi de el.

Mourinho pastreaza suspansul

FIFA urmareste foarte atent modul in care este tratat cazul Mutu, asteptind ca romanul sa fie suspendat pentru cel putin sase luni.

Conferinta de presa sustinuta ieri de Jose Mourinho, antrenorul echipei Chelsea, a fost asteptata cu nerabdare, in speranta ca va fi comunicata o decizie privind viitorul lui Adrian Mutu. Intilnirea cu jurnalistii n-a clarificat insa nimic, tehnicianul refuzind sa discute despre atacantul roman.

Mourinho a discutat numai despre meciul cu TSKA Moscova, programat azi, in Liga Campionilor, precizind doar ca “prefer sa nu vorbesc despre fotbalisti care nu joaca”.

Fanii de la Chelsea: "Sa mearga in iad"

“Am facut-o”, a titrat pe ultima coperta tabloidul “The Sun”, deasupra unei fotografii a lui Mutu purtind ochelari negri. “Adrian Mutu a marturisit ca a consumat droguri, incercind cu disperare sa ramina in fotbal. Poate primi o suspendare de pina la doi ani, dar el spera ca autoritatile din fotbal vor fi mai indulgente daca recunoaste ca a consumat droguri.

Acum, reputatia lui Mutu este minjita dupa ce prietenii au dezvaluit ca este un mincinos fara rusine si un consumator de droguri, care s-a inecat intr-o viata de playboy”, scrie publicatia britanica.

“The Sun” mentioneaza ca este mai mult ca sigur faptul ca Chelsea ii va rezilia contractul, iar echipa italiana Juventus Torino nu va mai dori sa aiba de-a face cu el, lucru de inteles avind in vedere ca gruparea torineza se afla implicata intr-un proces privind practicarea sistematica a dopajului.

Cotidianul “The Independent” reia mai multe declaratii date de atacantul roman, printre care si aceea ca ii place sa citeasca, ultimul roman lecturat fiind “Idiotul” de Dostoievski.

“Titlul romanului dezvaluie o alta fata a personalitatii romanului”, scrie publicatia citata, sub titlul “Lumea ciudata a lui Adrian Mutu: teste antidoping, regine porno si licenta in drept”.

Ziarul “Evening Standard” noteaza ca “nu-i de mirare ca in capul lui Mutu este o invalmaseala, avind in vedere ca romanul s-a inconjurat de atit de multi agenti, incit acum ii este greu sa-si dea seama unde trebuie sa se duca pentru un sfat”.

Cotidianul “Daily Mirror” considera ca Mutu si-a incheiat cariera la Chelsea “la fel de spectaculos cum a fost viata sa la Londra”.

Nici suporterii nu sint indulgenti cu atacantul roman.

Intr-un mesaj citat de publicatia “The Independent”, un fan al “albastrilor” este transant: “Imi pare rau pentru Bosnich, dar Mutu poate sa mearga in iad. Atitudinea lui pute si el nu produce nimic pe teren”.

Desfiintat de o fosta vedeta

Peter Osgood, fosta vedeta a echipei Chelsea, este neiertator cu Adi Mutu, considerind ca trebuie dat afara imediat. “Daca Mutu pleaca, va fi o usurare. S-au platit multi bani pentru a fi adus intr-un mare oras, dar n-a fost in stare sa se descurce. Cind jucam la Chelsea, eram capabili sa ne distram in afara terenului, la un pahar, dar stiam unde sa tragem linie.

Respectam societatea, in timp ce jucatori ca Mutu au impresia ca ei sint proprietarii societatii. Sint dezamagit. Suporterii ar face orice pentru a li se da o sansa de a juca la Chelsea, in timp ce jucatori precum Mutu nu merita sa poarte tricoul formatiei”, a tunat fostul fotbalist.

In virsta de 57 de ani, Peter Osgood a jucat in anii '70 pentru Chelsea, evoluind in 286 de meciuri si marcind 105 goluri. El a fost unul dintre fotbalistii care au contribuit decisiv la victoria echipei Chelsea in Cupa Angliei (1970) si in Cupa Cupelor (1971).