Pentru ca marilor exportatori de icre negre li s-au redus cu jumatate cotele de export la morun si pastruga, Romania a devenit prima tara din lume la exportul de caviar.

La a 13-a conferinta a Conventiei privind comertul international cu speci salbatice de fauna si flora pe cale de disparitie (CITES), cele doua amendamente propuse de tara noastra au fost aprobate de membri grupului de lucru prezidat de Romania, cu exceptia reprezentantilor Federatiei Ruse, Adzerbadjanului si Kazahstanului.

"Primul si cel mai important amendament a vizat interzicerea exportului de caviar in alt an decat cel pentru care s-a stabilit cota, astfel incat sa se elimine sursele de alimentare masiva a pietei negre de caviar", afirma guvernatorul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunari (ARBDD), Virgil Munteanu.

Guvernatorul a mai spus ca cel de-al doilea amendament propus de Romania in cadrul Conventiei CITES se refera la "realizarea unei expertize a modului de implementare a strategilor nationale de management al sturionilor", expertiza ce va fi efectuata o data la trei ani, iar punerea in aplicare a strategilor urmeaza sa fie monitorizata din 2006 de o entitate internationala stabilita de

Secretariatul CITES.

Potrivit BBC Mundo, mari producatori de caviar din lume (tarile de la Marea Caspica) au decis ca in acest an sa reduca exporturile, ceea ce, cu siguranta, va duce la o scumpire a "luxosului" produs.

Reprezentanti Adzerbadjanului, Iranului, Kazahstanului si Rusiei au incheiat un acord privind reducerea exporturilor comune de la 146.210 kilograme (in 2003) la 113.554 de kilograme (in 2004).

Qvartetul din Marea Caspica furniza pana nu de mult in jur de 90% din totalul cantitati de caviar la nivel mondial. In prezent insa, rezervele acestora sunt afectate de braconaj si de poluare.