Considerata de Guvern o "provocare demagogica si populista", motiunea Aliantei PNL-PD intitulata "NU subordonari media de catre Guvernul Nastase, DA libertati de exprimare" a fost respinsa ieri in plenul Camerei Deputatilor.

Initiativa PNL-PD a cazut cu 124 de voturi "impotriva", 4 abtineri si 84 de voturi "pentru". Prezenta la sedinta a fost constatata in urma apelului nominal cerut de deputata PD Paula Ivanescu.

Motiunea a starnit un adevarat spectacol in cadrul sedintelor din Palatul Parlamentului. Desi initial trebuia sa fie dezbatuta in cadrul lucrarilor de luni din cauza programului incarcat al alesilor, a fost nevoie sa se propuna o amanare neobisnuita. Astfel, luni seara, la ora 18.

00, cand era programata discutarea motiuni, plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului inca nu epuizase temele inscrise pe ordinea de zi.

Intarzierea a deranjat grupul semnatarilor motiuni, care, prin vocea Monei Musca, au amenintat ca vor parasi sedinta comuna daca nu se respecta programul initial.

Convocati la o intalnire de trei minute, lideri tuturor grupurilor parlamentare au luat decizia ca luni seara sa se citeasca motiunea si punctul de vedere al Guvernului, urmand ca marti sa se continue cu dezbaterea in plenul Camerei Deputatilor, decizie multumitoare pentru toti parlamentari.

"Hai, exprima-te!"

Spectacolul a inceput o data cu prezentarea motiuni de catre Mona Musca, moment in care deputatul PD Adrian Gurzau a aparut langa vorbitoare cu un urias afis realizat de Dan Perjovschi.

Intitulat "Libertatea de exprimare", desenul infatisa un personaj care statea deasupra unui individ, tinandu-i gheata pe grumaz si indemnandu-l: "Hai, exprima-te, ai tot dreptul. Critica-ma! Fi liber!". Gestul nu a fost apreciat de Valer Dorneanu, care a tinut sa mentioneze ca sala de sedinte nu este un circ.

Razboiul motourilor

Lupta inceputa luni seara a continuat in sedinta de plen a Camerei Deputatilor de ieri.

Motoului motiuni "Daca un simplu articol ar fi motiv de bataie, eu ar trebui sa bat in fiecare zi pe cineva", declaratie facuta de Adrian Nastase anul trecut, i s-a raspuns cu motoul Guvernului: "Multumim pentru ultima oara presei, inainte de a o lua la bataie", afirmatie a lui Traian Basescu.

Rundele de interventi din Parlament s-au desfasurat sub inraurirea acestor acuze reciproce.

Reprezentanti PNL-PD, Mona Musca si Adrian Gurzau, au acuzat ca prin controlul economic al operatorilor de media, prin interventia guvernamentala in activitatea CNA, prin obstructionarea dreptului accesului la informati de interes public, prin amenintari si agresiuni asupra jurnalistilor partidul de guvernamant isi subordoneaza presa intereselor sale.

De cealalta parte, pesedisti Alexandru Sassu, Ioan Mircea Pascu, Serban Nicolae, Vasile Dancu au argumentat ca interesul semnatarilor motiuni este de a obtine un plus de imagine in preajma inceperi campaniei electorale.

In plus, s-au dat exemple de situati in care tocmai reprezentanti ai PNL-PD au avut declarati ostile mass-media.