Paradoxal, cocaina ar putea fi colacul de salvare pentru cariera lui Adrian Mutu. Fiind vorba de un drog social si nu de o substanta aflata pe lista Agentiei Mondiale Antidoping, cazul nu intra sub jurisdictia acestei institutii si va fi judecat dupa regulamentul Federatiei Engleze de Fotbal (FA).

In aceste conditii, la inceputul saptamanii viitoare, verdictul in cazul internationalului roman ar putea fi o pedeapsa minima, constand in urmarea unui program de consiliere si reabilitare la o institutie specializata.

Conform articolului 14 din Regulamentul disciplinar al FA, Comisia de Disciplina „poate recomanda o perioada de consiliere, tratament sau reabilitare“, conditiile stricte ale acestui program fiind confidentiale. Numai in cazul in care jucatorul respectiv refuza sau nu respecta cu strictete programul, el risca penalizari mult mai drastice.

Articolul 28 prevede, la o prima abatere, o suspendare pe o perioada de cinci ani, a doua abatere insemnand excluderea din viata sportiva. Potrivit The Mirror, Adrian Mutu urmeaza sa fie audiat de membrii Federatiei Engleze la sfarsitul acestei saptamani, inainte de a-i fi stabilita sanctiunea.

The Guardian confirma ca Mutu ar putea evita o suspendare, in ciuda faptului ca a fost depistat pozitiv cu cocaina, dupa ce a recunoscut, prin intermediul presedintelui Asociatiei Fotbalistilor Englezi (PFA), Gordon Taylor, ca a folosit substante interzise, si a renuntat la contraexpertiza.

Potrivit sursei citate, Federatia Engleza de Fotbal le permite jucatorilor care au fost depistati pozitiv cu droguri de recreere sa evite o sanctiune, regula fiind introdusa pentru a le da jucatorilor care „calca stramb“ o a doua sansa.

„Intr-o miscare extraordinara, Mutu si-a recunoscut vina prin intermediul lui Gordon Taylor, care a avut o intalnire cu fotbalistul si cu impresarul sau luni noaptea“, scrie The Guardian. Mai mult, conform BBC, Mutu a inceput deja programul de reabilitare cu un psihiatru recomandat de FA.

Informatia a fost confirmata de Becali, care a precizat ca de luni Mutu va petrece o ora la psihiatru.

Intre timp, presa engleza continua sa il blameze pe atacantul roman, Daily Mail incluzandu-l in „Hall of Shame“, alaturi de alti „baieti rai“ de la Chelsea. Aflat in drum spre Londra, presedintele Ion Iliescu a refuzat, ieri, sa comenteze cazul, replicand doar „Sunt mut!“.

Dupa ce Pepsi si Adidas au renuntat la contractele de sponsorizare, de fotbalistul roman s-a lepadat si partenerul sau de afaceri, Nicu Gheara, care a declarat ca il va exclude pe fotbalistul roman din sindicatul fotbalistilor pe care il conduce.

In chiar ziua in care s-a confirmat ca Mutu s-a drogat cu cocaina, unul dintre cei mai apropiati oameni ai lui Nicu Gheara, ziaristul Mitica Visan, si-a pus capat zilelor. Presedintele AFR a fost gasit spanzurat in propria locuinta, existand voci care afirma ca sinuciderea ar avea legaturi cu scandalul Mutu, venit pe fondul acumularii unor datorii mari la camatarii bucuresteni.

Chelsea a retras deja de pe piata tricourile cu fotbalistul roman, iar Mourinho a pus punctul pe i cu privire la viitorul acestuia: „Mutu, Drogba si Babayaro sunt jucatori care trebuie uitati“, refuzand sa raspunda la intrebari legate de jucatorul roman. In schimb, Victor Becali va mentine contractul de reprezentare cu jucatorul, declarand ca in lume sunt zeci de astfel de cazuri.

Si oficialii FRF si-au reluat comportamentul „normal". Dupa ce Mircea Sandu a avut declaratii dure la adresa jucatorilor, acuzandu-i de exces de alcool, sex si cazinouri, ieri FRF a emis un comunicat in care se spune ca tricolorii sunt niste sfinti, nefiind inregistrate cazuri de indisciplina.