Curtea Constitutionala a Germaniei a luat, marti, o hotarare istorica pentru jurisprudenta europeana, stabilind ca nu este obligata sa respecte deciziile Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), relateaza site-ul de informare europeana EUObserver.

Potrivit Curtii Constitutionale germane, deciziile adoptate de instanta de la Strasbourg sunt numai "interpretari ajutatoare“, ce trebuie luate in considerare, nu si aplicate cu strictete atunci cand contravin Legii constitutionale germane.

Instanta germana si-a motivat decizia prin faptul ca, potrivit reglementarilor interne, Grundgesetz, legea fundamentala a Germaniei, prevaleaza in fata Conventiei privind Drepturile Omului, la care Germania este parte.

In sistemul juridic german, legislatia internationala este asimilata legilor nationale simple, fapt ce le situeaza „ierarhic“ sub legile organice si prevederile Constitutiei.

Judecatorii germani au apreciat ca, atata vreme cat Constitutia prevede ca Germania face parte dintr-o comunitate de state libere, tara nu va renunta la suveranitate.

Pe cale de consecinta, magistratii Curtii Constitutionale de la Berlin considera ca instantele germane nu trebuie sa aplice reglementarile CEDO in "mod schematic“, dar nici sa le ignore in totalitate, acestea putand fi utilizate ca „interpretari ajutatoare“.

Curtea Constitutionala germana a luat aceasta decizie in cadrul judecarii unei cauze in care un barbat necasatorit si-a cerut in instanta dreptul de a-si vizita copilul in varsta de cinci ani. In luna februarie, judecatorii unei curti regionale ii refuzasera aceasta solicitare, barbatul inaintand actiune la CEDO, care a stabilit ca este dreptul tatalui natural de a avea acces la copilul sau.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a fost fondata in 1959 si supervizeaza respectarea drepturilor omului in 46 de state membre ale Consiliului Europei, iar o incalcare a deciziilor ei poate aduce pentru un stat semnatar fara o influenta politica de proportii riscul excluderii.