Cadrele medicale de la Spitalul de Urgenta din Galati au fost nevoite sa ia masuri de siguranta, dupa ce in Sectia de Reanimare a fost internat un barbat suspect ca sufera de cangrena gazoasa, boala care a fost depistata deja la trei femei din Iasi. Potrivit medicilor, boala i-a afectat barbatului organele genitale.

Toate asistentele care intra in contact cu bolnavul sunt nevoite sa poarte manusi si masti de protectie, in conditiile in care boala este foarte contagioasa. Marti seara, au fost luate primele probe care au fost trimise la laboratorul spitalului pentru a fi examinate, dar rezultatul acestora este asteptat in cateva zile.

Pana atunci, Condrea Danaiescu (53 de ani, din Galati) a fost izolat intr-o rezerva, unde este monitorizat si perfuzat. Cangrena gazoasa este o infectie cu doi-trei germeni, dintre care cel putin unul este anaerob (se dezvolta in lipsa oxigenului). Bacteriile - care se iau prin contact direct cu un alt bolnav sau cu mediul infectat - ataca si distrug masa musculara in profunzime.

Tratamentul medicamentos nu este intotdeauna eficient, astfel ca vindecarea se face de obicei prin metode chirurgicale: masa musculara se desface pana in zona afectata si se trateaza cu oxigen. Medicii afirma ca boala are o evolutie foarte rapida si duce la deces daca persoanele afectate nu se prezinta la spital in mai putin de 24 de ore de la declansarea infectiei.

Mortalitatea in cazul suferinzilor de aceasta boala este de 60-80 la suta, sustin specialistii. Boala este extrem de rara si a fost semnalata mai ales in timpul razboiului, fiind cunoscuta sub denumirea de "cangrena gazoasa". Afectiunea a aparut si la Iasi, doua femei din municipiul Iasi si una din Roman fiind izolate in regim de maxima siguranta la Spitalul iesean "Sfantul Spiridon".