Potrivit unui document emis de Banca Nationala a Romaniei, din totalul pierderilor suferite de sistemul bancar, circa 500 de milioane de dolari apartin fostei Banci Dacia Felix (BDF), prima banca privata infiintata in Romania, la Cluj-Napoca, in 1991. Conform statisticilor, peste 10% din economiile cetatenilor romani erau depuse la un moment dat la Dacia Felix.

Cel putin 160 milioane de dolari ii sunt imputate omului de afaceri Sever Muresan, care a devenit actionar la BDF in toamna lui 1991. Dupa doi ani, a ajuns, prin intermediul a doua dintre societatile sale din strainatate - Astra Romana Capital Sah Luxemburg si SITA Investment AG Zurich - actionar majoritar al BDF.

Potrivit rapoartelor BNR, o parte din sumele investite in banca pentru majorarea de capital provenea din credite luate de la aceasta!

Tribunalul Corectional din localitatea franceza Dijon l-a condamnat la o pedeapsa de un an si jumatate de inchisoare. Potrivit agentiei de presa AFP, citata de BBC, Muresan a infiintat la Dijon mai multe firme, functionarii fiscului descoperind o frauda de 1,1 milioane de euro.

Avocatul care a sustinut in instanta interesele fiscului francez a declarat ca dosarul in baza caruia a fost condamnat Muresan a reprezentat doar o mica parte dintr-o frauda mult mai mare, comisa pe traseul Franta-Romania-Italia-Elvetia.

Potrivit AFP, citata de BBC, procurorul de sedinta s-a declarat nemultumit de decizia instantei, pe care a apreciat-o drept insuficienta pentru "un delincvent si un escroc de talie internationala". Dupa cum se stie, pe numele lui Sever Muresan s-a emis un mandat de arestare international, caruia din motive nu foarte clare, autoritatile romane nu-i dau urmare.

160 milioane de dolari

Episodul celor 160 de milioane de dolari porneste de la inscrierea BDF ca membru aderent la Fondo Sociale di Cooperazione Europeea (FSCE) – Milano, societate cooperatista organizata pe principii mutuale.

Fondul este in momentul de fata in stare de faliment, iar cei mai importanti conducatori ai acestuia au fost deja condamnati penal, la inceputul acestui an, respectiv in luna februarie 2004.

Prin complicitate cu unii din membrii conducerii BDF din perioada 1993-1995, sume mari de bani ale BDF au ajuns la acest fond, care se prezenta ca o institutie financiara puternica, ceea ce in realitate nu era. In acelasi timp, Sever Muresan avea mari datorii fata de banca rezultate in principal din finantarea unor exporturi de produse siderurgice pe care firme ale lui Sever Muresan le efectuau.

Muresan a "reusit" sa convinga Dacia Felix ca suma de 160 de milioane de dolari este depusa intr-un depozit la acest fond.

Operatiunea Partipool

Conform rechizitoriului intocmit de catre Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie, membrii Consiliului de Administratie (CA) ai BDF au solicitat repatrierea acestor sume in valuta.

In rechizitoriu se spune ca "intrucat inculpatii (printre care si Sever Muresan) cunosteau ca suma respectiva nu exista in contul mentionat, au propus membrilor CA transformarea depozitului BDF la FSCE intr-un depozit de titluri de valoare, prin cumpararea de obligatiuni cotate pe piata de valori mobiliare, de la firme cunoscute cum ar fi Coca-Cola, Pepsi-Cola, Nestle, propunerea fiind

acceptata". Ulterior, datorita unor manevre din CA al BDF propunerea a fost respinsa. Astfel, s-a nascut operatiunea Partipool, o societate care apartinea tot lui Sever Muresan, aflata si ea in prezent in stare de faliment.

Intre BDF, FSCE si banca luxemburgheza exista doar un protocol de constatare prin care Kredietbank pastra actiunile Partipool timp de 10 ani, dar niciunde in text nu se vorbeste de avalizarea lor. Mai mult, obligatiunile erau purtatoare de dobanda anuala, bani pe care nimeni nu i-a vazut niciodata si, mai mult, BDF nu i-a primit niciodata.

Conform rechizitoriului procurorilor, "conducerea BDF a constatat insa ca obligatiunile nu erau cotate pe piata internationala de valori mobiliare si deci nu se puteau substitui celor 160 milioane de dolari ce trebuia sa intre in conturile bancii pe relatia FSCE".

Acest aspect este confirmat si de Ministerul de Finante din Luxemburg prin Comitetul Bursei care a comunicat Comisiei Nationale de Valori Mobiliare din Romania "obligatiunile la purtator emise de Partipool SA nu sunt cotate pe piata bursiera din Luxemburg".

Muresan: Nu datorez 160.000.000 $, ci trebuie sa recuperez 40.000.000 $

In cadrul unei conferinte de presa, Sever Muresan a acuzat justitia din Franta si Elvetia de coruptie si impartialitate, laudand, totodata, justitia romana, care, in procesul de la Constanta l-a achitat in dosarul instrumentat de Parchetul General. In plus, Muresan a sustinut ca nu datoreaza 160 de milioane de dolari, ci dimpotriva, trebuie sa i se dea o suma de 40 de milioane de dolari.

Banca a cerut, in august-septembrie 1995, Grupului SM Invest sa rascumpere obligatiunile Partipool.

Iata cum povesteste acest episod Sever Muresan intr-o carte destinata apararii sale: "La insistentele BDF, Grupul a acceptat rascumpararea in conditii avantajoase pentru Banca (considerand in permanenta ca ea face parte din Grup si trebuie ajutata), rascumpararea urmand sa se faca in lei, la rata de schimb a zilei +5 lei, conform conditiilor cerute de Banca.

Pentru a permite rascumpararea obligatiunilor Partipool, BDF a acordat, in septembrie, un credit de 334 miliarde lei Grupului SM Invest". Deci, pentru a-si recupera propriii bani (aflati teoretic in obligatiunile Partipool), banca trebuia sa plateasca. Lucru care nu s-a intamplat si au urmat apoi ani de procese, dar si falimentarea BDF.

Iata cum se prezinta operatiunea Sever Muresan in aceeasi carte: "In 1995, fosta conducere a BDF a cerut materializarea liniei de credit intr-un instrument mai fluid; s-a realizat astfel transformarea ei in obligatiuni Partipool la termen – cu scadenta la 10 ani, in respectul legislatiei si la cerinta de randament impusa de Dacia Felix...

La cererea expresa a BDF obligatiunile au fost emise sub controlul fiduciarei unei societati de prim rang – Kredietrust/Kredietbank Luxembourg – si intreaga operatiune a fost avizata de aceasta societate".