Fostul sef al Politiei Jilava, comisarul Mihail Popa, a fost surprins intretinand relatii sexuale cu o tanara, in sediul institutiei. Politistul fusese eliberat din functie la inceputul lunii, din ordinul sefului Politiei Romane. Procurorii sustin ca nu se confirma nimic din acuzele prostituatelor din dosarul Camatarii.

Un nou scandal a lovit ieri Politia Romana. Fostul sef de Post din comuna Jilava din judetul Ilfov, comisarul Mihail Popa, ar fi fost surprins in timp ce facea sex cu o tanara. Vineri dimineata, in jurul orei 3:00, comisarul a parasit sediul Biroului de Politie Jilava, imbracat in uniforma. Dupa nici o ora, s-a intors imbracat civil, iar la scurt timp in cladire a intrat si femeia.

Un reporter de televiziune, care avea informatia ca politistul este beat si urmeaza sa se destrabaleze alaturi de o prostituata in sediul institutiei, l-ar fi surprins pe comisar incuiat intr-o camera alaturi de o tanara din comuna. Luat pe neasteptate, comisarul s-a refugiat in pod, impreuna cu partenera sa.

Ofiterul de serviciu a fost somat de reporter sa anunte Inspectoratul de Politie al Judetului Ilfov despre producerea evenimentului. Abia dupa ce la fata locului au sosit ofiterii IPJ Ilfov comisarul a acceptat sa iasa din pod. Intai el si apoi fata.

Ofiterii au incercat sa-i recolteze probe biologice, pentru a stabili daca acesta consumase alcool, insa Popa a refuzat inclusiv sa sufle in alcooltest, sustinand ca este in timpul liber si ca nu priveste pe nimeni ce face el in afara programului.

CONTRADICTII? In ceea ce o priveste pe tanara, o fata de 21 de ani din comuna Jilava, ea sustine ca a venit la Politie pentru a depune o reclamatie. Atat comisarul, cat si tanara au fost audiati timp de mai multe ore. Surse din cadrul anchetatorilor ne-au declarat ca nici politistul invinuit si nici fata nu au recunoscut ca ar fi facut sex in sediul Politiei Jilava.

In schimb, dupa ce l-a audiat pe comisarul Popa, comisarul-sef Gheorghe Haisan, prim-adjunctul sefului IJP Ilfov, a spus doar: "A recunoscut", refuzand sa faca alte precizari in legatura cu acest caz. Vizavi de aceasta noua fapta de care este acuzat politistul, Inspectoratul General al Politiei Romane va declansa noi cercetari.

Pentru a se lamuri toate aspectele semnalate, tanara a fost trimisa la Institutul National de Medicina Legala, pentru a i se preleva probe biologice.

ACUZE. In ceea ce priveste masura eliberarii din functie a comisarului Mihail Popa, aceasta nu a putut fi pusa in aplicare deoarece, fiind ofiter de Politie Judiciara, era necesara o aprobare din partea Parchetului. De la decizia inspectorului general al Politiei Romane, Popa nu si-a mai exercitat insa atributiile de comandant.

Adica din punctul de vedere al politiei el a fost eliberat din functia de comandant, ramanand doar un simplu lucrator in politie. Pentru a fi eliberat din functie, conform legii, este nevoie de o confirmare a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, politistii cu atributiuni penale fiind si in subordinea procurorilor.

Seful Politiei din comuna ilfoveana Jilava, comisarul Mihail Popa, si subcomisarul Florin Selea, de la Biroul judiciar al Sectiei 19 de Politie, au fost eliberati din functie in primele zile ale lunii octombrie, din ordinul sefului Politiei Romane, in timp ce conducerea Politiei Capitalei a dispus verificari privind incalcarea Codului disciplinei si deontologiei profesionale in cazul lor, dar si

al unui alt politist, respectiv comisarul-sef Dumitru Valeriu, actualul sef al Sectiei 18.

In urma aspectelor semnalate de presa, Corpul de Control al sefului Politiei Romane a demarat cercetarile, iar ieri ofiterul anchetator a propus destituirea din randurile politistilor a comisarului Mihail Popa pentru "comportament necorespunzator in serviciu si in societate" si pentru "neglijenta in exercitarea atributiunilor de serviciu".

Surse din cadrul conducerii Inspectoratului General al Politiei Romane au declarat reporterilor Jurnalului National: "Cu sau fara «actiunea» lui de vineri noapte, comisarul Mihail Popa oricum era ca si dat afara din politie. Este un golan care face de rusine institutia si uniforma".

Seful Politiei din comuna ilfoveana Jilava, comisarul Mihail Popa, a fost audiat, la 4 octombrie, de procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in calitate de martor in dosarul fratilor Camataru.

Procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie l-au audiat pe politist pentru ca o prostituata din "gradina" fratilor Camataru ar fi spus ca comisarul Popa Mihail ar fi "luat" si el femei de la Silviu Dudita, zis Fluturica, arestat alaturi de Camatari.

LE STATEA IN GAT? La iesirea din Parchet, Popa a declarat ca nu a intretinut raporturi sexuale cu prostituatele fratilor Camataru si ca a fost audiat de procurori in legatura cu faptele altei persoane – un politist, subcomisarul Florin Selea, pe care l-a avut in subordine cat a fost adjunct al sefului Sectiei 19 de Politie din Bucuresti.

In plus, Popa Mihail a sustinut ca in decembrie 2003, atunci cand ar fi avut loc presupusele fapte, el nu mai era la Sectia 19 de Politie. Popa a facut parte din conducerea Sectiei 19 Politie pana in iulie 2003, fiind numit sef al Politiei Jilava in februarie 2004.

Gheorghe Muscalu, seful Sectiei de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog din cadrul Parchetului General, a precizat pentru Jurnalul National ca "faptele de care era acuzat politistul nu s-au confirmat, motiv pentru care nu suntem in masura sa justificam decizia prin care conducerea Politiei Romane l-a destituit din functie".

ISTORIC. Magistratii Tribunalului Bucuresti i-au arestat, in noaptea de 23 spre 24 iulie, pe Ion Balint, Costel Urzica, Sile Stan, Adrian Lia, Pompiliu Moldovan, Nelu Balaban si Georgeta Popa, acestia fiind acuzati de crima organizata, proxenetism si trafic de fiinte umane, santaj, talharie si inselaciune.

La scurt timp, au fost arestati pentru proxenetism Laurentiu Roman si Cristina Tais (fost barman la barul Orient), femeia facand parte din grupul de persoane condus de Vasile si Ion Balint.

Grupul de 23 de persoane condus de fratii Camataru a fost monitorizat de procurori, ofiteri de informatii, jandarmi si ofiteri ai Politiei de Frontiera, in cadrul unei anchete referitoare la o vasta retea de crima organizata.

Anchetatorii au stabilit ca, in 2002-2004, Ion Balint "a initiat, constituit si sprijinit un grup infractional organizat, care a actionat in mod coordonat in scopul comiterii de infractiuni, pentru a obtine beneficii financiare sau alte foloase materiale".

Potrivit procurorilor, gruparea avea ca principale preocupari acordarea de imprumuturi cu dobanda (camatarie), actiunile de recuperare de datorii reale sau pretinse – prin sechestrare, lovire sau santaj – precum si pretinderea de taxe de protectie sau asa-zise "amenzi" de la diferite persoane.

PLIN DE BUBE-N CAP

Comisarul Mihail Popa nu este nici de departe usa de biserica. El a savarsit de-a lungul timpului mai multe abateri disciplinare in urma carora a fost mutat, poate-poate se va cuminti. In anul 2002, Mihail Popa s-a aflat printre politistii Sectiei 22 (cartierul Drumul Taberei).

A fost mutat de aici in urma unei anchete efectuate sub directa coordonare a generalului Toma Zaharia, pentru "punerea la pastrare" a unui dosar de vatamare corporala grava. A fost trimis spre "reeducare" la Sectia 19 Politie (cartierul Rahova). Aici a facut pui doar un an si cinci luni, fiind mutat, tot disciplinar, la Sectia 23 Politie.

Nici aici nu a facut prea multi purici, fiind mutat, iar disciplinar, la Inspectoratul de Politie al Judetului Ilfov, facandu-i-se loc la Politia Jilava. De aici a fost mutat disciplinar, de tot, in civilie.

EDUARD PASCU, ION ALEXANDRU

Jurnalul National - 23 octombrie 2004

Surprins in toiul noptii cu o liceana de 21 de ani, seful de post din Jilava s-a ascuns cinci ore in podul sectiei de politie

Subcomisarul Mihail Popa, seful Postului de politie Jilava, revine din nou in atentia publica. La inceputul lunii, a fost banuit ca ar fi avut legaturi amoroase cu prostituate ale Camatarilor. A negat acest lucru. Ieri dimineata, a fost surprins in biroul sau de la Jilava, la ora trei si jumatate dimineata, cu o tinara. Ambii neaga ca ar fi intretinut raporturi sexuale.

Scandalurile sexuale in care sint implicati politistii continua. Subcomisarul Mihail Popa a fost suspendat din functia de comandant al Postului de politie Jilava inca de la inceputul acestei luni.

Decizia a fost luata dupa ce a fost audiat la Parchet, banuit fiind ca, pe vremea cind era adjunctul sefului Sectiei 19 Politie (din Ferentari), ar fi avut relatii cu fratii Camatari si cu locotenentii acestora. Dar, mai ales, ca ar fi facut sex la birou cu o prostituata din reteaua Camatarilor. Acuze extrem de grave, pe care comisarul Popa le-a negat in permanenta.

Suspendarea sa oficiala nu intrase practic in vigoare si de aceea, pina ieri dupa amiaza, el era inca seful Postului de politie Jilava. Motivul: fiind ofiter de judiciar, trebuia ca si procurorul general al Romaniei sa-si dea acordul.

Abia ieri, la citeva ore de la declansarea noului scandal, Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a anuntat printr-un comunicat ca “procurorul general a dat aviz favorabil eliberarii subcomisarului de politie Mihail Popa din functie”. Ofiteri din IGP spun ca, acum, “zilele lui Popa in politie sint numarate”.

Politia noaaaaastra, cuibusor de nebunii

In noaptea de joi spre vineri, in jurul orei 2.30, subcomisarul a parasit sediul Biroului de Politie Jilava, imbracat in uniforma. S-a intors dupa aproximativ o ora, imbracat civil. Acolo il astepta o tinara de 21 de ani, Ana-Maria Badinici. Versiunea oficiala este ca tinara venise sa depuna o reclamatie, sa semnaleze o problema de natura personala.

Nu se stie de ce tocmai la acea ora, 3 si jumatate dimineata. Colegii comisarului Popa spun ca acesta ar fi invitat-o in birou, “sa discute”. La aceeasi ora, cei doi au fost surprinsi de un politist (ofiter de contrainformatii) si de un reporter de la Antena 1. Din teama de a nu fi filmat, subcomisarul s-a refugiat in pod, impreuna cu tinara.

Subcomisarul a acceptat sa iasa din pod abia in jurul orei 9.00, abia cind au venit ofiterii IPJ Ilfov, si dupa indelungi negocieri cu ei. A refuzat sa-i fie recoltate probe biologice, pentru a stabili daca a consumat sau nu alcool. A refuzat inclusiv sa sufle in alcooltest, invocind faptul ca e in timpul liber. Atit subcomisarul, cit si tinara au fost audiati timp de mai multe ore.

Ambii au negat ca ar fi intretinut relatii sexuale in sectia de politie.

Sexgate de Jilava

Ana-Maria Badinici, cea care a fost surpinsa, noaptea, in biroul subcomisarului Mihail Popa, locuieste in comuna Jilava, la bunici, intr-o casa modesta. Ofiteri din IPJ Ilfov ne-au declarat ca tinara a fost trimisa ieri la INML pentru un control medical care sa ateste daca a avut sau nu relatii sexuale in acea noapte. Ana-Maria nu a dorit nici sa confirme, nici sa infirme aceasta informatie.

Ea nu are ocupatie, fiind inca, la 21 de ani, eleva de liceu. Ne-a marturisit insa ca il cunoaste pe subcomisarul Popa, dar “din vedere”. La scurt timp dupa ce s-a intors din Franta, i-au fost furate actele, si asa a ajuns sa afle de existenta lui Popa. Ana-Maria sustine insa ca nu a intretinut niciodata relatii sexuale cu subcomisarul.

Bunicul ei stie doar ca nepoata sa are un prieten “plutonier sau sergent”.

Despre ce s-a intimplat in noaptea de joi spre vineri si despre prezenta sa la sectie, Ana-Maria spune: “Nu am nimic de declarat!”. Tot ea a lansat insa si o alta variana: “E posibil sa fie o inscenare!”. Tinara nu a dorit sa ofere si alte explicatii.

Sefii comisarului Popa au aflat despre intreaga poveste telefonic, atunci cind au fost anuntati astfel: “Popa e beat si e cu o persoana de sex feminin in sectia de politie”. Potrivit comisarului-sef Gheorghe Haisan, prim-adjunct al sefului IPJ Ilfov, “fapta subcomisarului Mihail Popa este reprobabila pentru calitatea de ofiter de politie”.

Subcomisarul Popa va ramine la dispozitia IPJ Ilfov, urmind ca IGP sa ia decizia daca acesta va mai ramine in politie sau nu.

Ev. Zilei - 23 octombrie 2004

Politistul destituit in cazul Camatarilor, in fata unui nou scandal sexual

Alexandru Stancu

Subcomisarul Mihail Popa, seful Biroului de Politie Jilava, se afla in fata unui nou scandal, dupa ce a fost destituit din functie, in urma cu numai cateva zile, cand a fost acuzat ca a intretinut relatii sexuale cu prostituate cercetate in dosarul Camataru.

Ofiterul a fost surprins, ieri dimineata, in timp ce intretinea relatii sexuale cu o tanara, chiar in sediul Politiei Jilava. Din cate se pare, Popa a parasit sediul institutiei, ieri dimineata, in jurul orei 3.00, imbracat in uniforma.

El s-a intors dupa mai bine de o ora, imbracat in civil, iar la putin timp a intrat si o femeie in cladire. Politistul a fost surprins de reporterul unei televiziuni in timp ce facea sex. In momentul in care si-a dat seama ca este filmat, barbatul s-a refugiat in pod, impreuna cu partenera sa.

Popa a refuzat, apoi, sa mai iasa din cladire, pana la sosirea ofiterilor din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Ilfov, care au fost chemati de un coleg al sefului de post. La vederea superiorilor, Mihail Popa a refuzat sa-i fie recoltate probe biologice, pentru a se stabili daca era sub influenta bauturilor alcoolice.

De asemenea, subcomisarul nu a acceptat sa sufle in alcooltest, sustinand ca este in timpul liber.

Adjunctul sefului IPJ Ilfov: «A recunoscut!»

Pentru a se stabili cu exactitate ce s-a intamplat, Popa si tanara in compania careia a fost gasit au fost audiati timp de mai multe ore. Femeia a sustinut ca a venit la Politie pentru a depune o plangere.

La iesirea din sediul Biroului de Politie Jilava, comisarul-sef Gheorghe Haisan, cel care l-a audiat pe subcomisar, a precizat doar atat: "A recunoscut!", dar a refuzat sa faca si alte precizari referitoare la caz.

"Dupa ce a fost destituit din functie, Mihail Popa a fost surprins si filmat in timpul unei partide de sex, in localul Politiei."

Destituit in urma unui scandal

Seful Politiei din comuna ilfoveana Jilava, subcomisarul Mihail Popa, si subcomisarul Florin Selea, de la Biroul judiciar al Sectiei 19 de Politie, au fost eliberati din functie in primele zile ale lunii octombrie, din ordinul sefului Politiei Romane. In urma unei anchete, s-a stabilit ca acestia au avut un comportament nedemn si au incalcat atributiile de serviciu.

Concomitent, conducerea Politiei Capitalei s-a autosesizat si a dispus verificari cu privire la aspectele de incalcare a Codului disciplinei si deontologiei profesionale a politistilor.

Din cate se pare, verificarile l-au vizat si pe fostul sef al Sectiei 19 Politie, comisarul-sef Dumitru Valeriu, actualul sef al Sectiei 18. Popa a fost audiat, in 4 octombrie a.c., de procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in calitate de martor in dosarul fratilor Camataru.

Ofiterul neaga implicarea in cazul Camatarilor

La iesirea din sediul Parchetului instantei supreme, Popa a declarat, insa, presei ca nu a intretinut raporturi sexuale cu prostituatele fratilor Camataru si ca a fost audiat de procurori in legatura cu faptele altei persoane, un politist pe care l-a avut in subordine cat a fost adjunct al sefului Sectiei 19 de Politie din Bucuresti.

Subcomisarul Popa a aratat ca declaratia facuta la Parchet, in calitate de martor, il vizeaza pe Florin Selea.

Acesta nu a precizat, insa, care au fost acuzatiile care i-au fost aduse lui Selea de catre procurori.

In plus, Popa a sustinut ca, in decembrie 2003, atunci cand ar fi avut loc presupusele fapte, el nu mai era la Sectia 19 de Politie. Popa a facut parte din conducerea Sectiei 19 Politie pana in iulie 2003, fiind numit sef al Politiei Jilava in februarie 2004.

Gardianul - 23 octombrie 2004